Ми здатні захистити самі себе. Нам потрібна сучасна високотехнологічна зброя, потрібно зберігати спокій, холоднокровність, зміцнювати єдність і міжнародну солідарність. Так Президент Петро Порошенко розпочав засідання Ради національної безпеки та оборони.

Перебіг Антитерористичної операції не залишав сумніву, що вона має швидко завершитись, а відновлене життя визволених міст, сіл і селищ давало надію на те, що країна виграє боротьбу не лише в бойових порядках, а й за симпатії жителів Донбасу. На визволених територіях починалося відновлення систем життєзабезпечення, будували школи, відновлювали виробничі потужності.

«На порятунок банді терористів з боку Російської Федерації через неконтрольовану ділянку кордону ввійшли колони важкої техніки, великі партії зброї й військовослужбовців регулярних підрозділів РФ», — наголосив Президент. І підтримані ними аматори-найманці разом із кадровими військовими намагаються організувати контрнаступ на позиції наших Збройних сил.

Світ на нашому боці

«Ситуація, безумовно, надзвичайно складна, і ніхто не збирається її спрощувати. Але вона достатньо контрольована, щоб ми не піддавалися паніці, зберігали холодний розум, здоровий глузд і чіткий розрахунок наших подальших дій, — заявив глава держави. — Дестабілізація ситуації і паніка — така сама зброя, як танки, БТРи і «калаші». Вона дозволяє, неглибоко занурюючись у територію, дестабілізувати ситуацію у всій країні».

Нині дуже важливо, що разом з Україною в ці непрості часи весь світ. Скликано надзвичайну сесію ОБСЄ, за нашою ініціативою того самого дня проведено надзвичайне засідання Радбезу ООН. Україна звернулася до європейських партнерів із закликом провести надзвичайне засідання Ради ЄС на рівні голів держав та урядів.

«Рішучі дії на підтримку України наших основних стратегічних партнерів у світі дає нам певні стримані підстави для стабілізації ситуації, — цитує слова Президента його прес-служба. — Впевнений, що спільні й чітко скоординовані зусилля всього світу сприятимуть деескалації ситуації в Україні».

Водночас відбулися перші консультації на рівні керівництва генеральних штабів України та РФ, де обговорено питання контролю державного кордону, недопущення проникнення на територію України збройних підрозділів РФ, питання обміну захопленими військовослужбовцями України, які мають бути звільнені, й долю десантників РФ, які перебувають в Україні.

На суботу анонсовано консультації керівництва прикордонних служб. Президент доручив керівництву Прикордонної служби відновити діяльність українських прикордонників на пунктах пропуску і домовитись про спільне патрулювання для унеможливлення проникнення на нашу територію збройних підрозділів, озброєння з боку сусідньої держави.

Коментуючи ситуацію поблизу Іловайська, Президент зазначив, що значною мірою відповідальність за неї несе керівництво двох підрозділів, які самовільно залишили лінію оборони і поставили у надзвичайно складне становище своїх бойових товаришів: «Наголошую, що держава вживатиме рішучих заходів для недопущення зрадництва та дезертирства. Ми маємо чесно і відверто про це казати».

Психологія як інструмент війни

Запровадити воєнний стан РНБО так і не наважилася, проте вирішила відновити з цієї осені призов до армії. Про це на підсумковому брифінгу повідомив заступник секретаря РНБО Михайло Коваль. Втішає, що строковиків пообіцяли не залучати до виконання бойових завдань у зоні АТО.

За результатами засідання РНБО міністрові закордонних справ Павлові Клімкіну доручено невідкладно звернутися до держав-підписантів Будапештського меморандуму щодо проведення консультацій про ситуацію на Донбасі.

Україна також звертається по допомогу до Радбезу ООН, НАТО, ЄС, ОБСЄ, держав-стратегічних партнерів і розраховує на допомогу США зокрема шляхом надання спеціального статусу основного союзника США поза НАТО.

Водночас ухвалено комплекс заходів захисту суверенітету і територіальної цілісності України, стратегічні пріоритети в зовнішній політиці, збільшення бойових можливостей армії, інших військових формувань, правоохоронних органів з використанням потенціалу оборонної промисловості, зміцнення системи забезпечення, інформаційної кібербезпеки України.

З цього приводу голова СБУ Валентин Наливайченко закликав співгромадян не піддаватися паніці, яка створюється у мережі Інтернет та на різних ресурсах, перевіряючи поширювані повідомлення, оскільки значна їх кількість є дезінформацією.

«Використання паніки і спеціальних психологічних операцій, військових так званих журналістів, які співпрацюють із терористичними організаціями, є найнебезпечнішою зброєю з дестабілізації ситуації, — розповів на тому-таки брифінгу очільник спецслужби. — Ми сподіваємося, що наші громадяни не піддаватимуться паніці, а спокійно і зважено сприйматимуть поширювану в мережі інформацію».

За його даними, спецслужби Росії та спільники терористів під виглядом журналістів здійснюють інформаційну атаку, використовують брудні психологічні прийоми і не лише виправдовують військову агресію та злочини терористів, а й свідомо спотворюють інформацію для нагнітання паніки і дезорганізації життя суспільства.

«Нам достеменно відомо, що у 18-му спеціальному центрі ФСБ РФ працює близько 1500 людей, які щодня працюють для дезінформації та провокації, щоб створити і використати паніку в соціальних мережах, зокрема у Фейсбуці. Крім того, роботу тамтешніх спецслужб у цій мережі використовують для блокування аккаунтів наших громадян та для розповсюдження панічної й брехливої інформації», — застеріг фахівець.

В інформаційній війні беруть участь громадяни РФ з посвідченнями журналістів. Найзухваліше й найбрехливіше діють журналісти таких медіа, як Life News та «Звєзда».

Україна здійснює заходи із захисту ресурсів та інформації, що на них розміщена. Уряд досягнув домовленості із провідними глобальними Інтернет-сервісами для запобігання блокуванню інформації про злочини терористів на нашій території.

«Завершено переговори, і Google вживає заходів для недопущення блокування YouТube та інших ресурсів, на яких оприлюднюють правдиву інформацію, зокрема про злочини терористів і військовослужбовців РФ на нашій території. Блокування таких ресурсів із території РФ тепер, сподіваємося, буде припинено», — сказав Валентин Наливайченко.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»