Усі ми час від часу звертаємось до органів Мін’юсту: комусь потрібно оформити спадщину, комусь — нерухомість. Проте останніми роками це спілкування було проблематичним. Загалом такі органи мали б бути взірцем у боротьбі з корупцією, але нині це не зовсім так. Щоб виправити складну ситуацію, міністр юстиції України Павло Петренко розпочав налагоджувати роботу відомства. Перше і основне — це питання щодо проведення антикорупційної перевірки всього керівного складу міністерства і відповідних регіональних підрозділів органів юстиції.

— Перед керівниками нашого відомства я ініціював питання, яке стосується оприлюднення ними на нашому офіційному сайті декларацій про доходи і витрати. А також про доходи, витрати та майно їхніх родичів, — розповів Павло Петренко під час відеоконференції «Ключовий пріоритет в діяльності Міністерства юстиції — захист прав, свобод та інтересів громадян», яка відбулась у четвер у Кабінеті Міністрів. — Це робимо для того, щоб Мін’юст був взірцем у боротьбі з корупцією. 

Крім того, ми ініціювали перед правоохоронними органами, Генпрокуратурою, СБУ і Міністерством внутрішніх справ комплексну перевірку діяльності органів юстиції на місцях. Особливо в частині питань, пов’язаних з комунікаціями і контактами державних службовців із громадянами та надання їм відповідних послуг.

Ця перевірка розпочалась, і вже є перші результати. Так, кілька днів тому заарештовано групу державних реєстраторів, яка працювала в Білоцерківському районі Київської області. Ці посадовці вчиняли кримінальні правопорушення, фактично вимагали хабарі.

Так само порушено низку кримінальних проваджень проти реєстраторів в Ірпінському міському управлінні юстиції на Київщині. Тож тривають перевірки по всій Україні.

— Ми чітко заявили, що не захищатимемо і не прикриватимемо жодного корупціонера, який працює в системі, — наголошує Павло Петренко. — Мін’юст тісніше співпрацюватиме з правоохоронними органами, щоб такі люди несли кримінальну відповідальність за свої дії.

Малюнок із сайту grif.kiev.ua

Контрольні  поїздки

Також у міністерстві посадовці більшу увагу приділятимуть особистому прийому громадян. Відтепер двічі на місяць прийом громадян проводитимуть міністр і його заступники. І ця справа не повинна бути формальною.

— Ми припиняємо практику, коли прийом громадян від імені міністра вели начальники відділів чи управлінь і формально підходили до тих проблем, які виникали в людей, — зазначає Павло Петренко. — Вже після першого прийому в мене склалося враження, що органи юстиції фактично є тими органами, які створюють проблеми для громадян, а не розв’язують їх. Тому не дивно, що після першого прийому громадян ми прийняли кадрове рішення: звільнено керівника департаменту нотаріату.

Причина такого рішення проста. Під час спілкування з 72-річним киянином я з’ясував, що він протягом семи років судиться з органами юстиції через те, що йому відмовляються видати свідоцтво про спадщину. І це коли абсолютно очевидно, що всі документи, необхідні для отримання такого свідоцтва, у нього на руках. Питання було лише в тому, що спадщиною була земельна ділянка у м. Києві. І в когось, напевне, було бажання прибрати цю ділянку до рук.

Так само керівництво Мін’юсту прийняло рішення про контрольні поїздки у регіони. Їх здійснюватимуть згідно з графіком прийому громадян, які надійдуть від обласних управлінь юстиції. Міністр чи його заступники без повідомлення приїжджатимуть на прийоми громадян і спілкуватимуться з людьми та з’ясовуватимуть правду. За результатами таких виїздів прийматимуть жорсткі кадрові рішення.

Допомагати,  а не заважати

— Крім того, ми провели нараду з керівниками всіх регіональних управлінь юстиції, реєстраційних і виконавчих служб, під час якої їм було запропоновано добровільно пройти тестування на професійний рівень знань, — сказав Павло Петренко. — Ішлося про запитання щодо фаху правника на рівні випускників 4 курсу юридичного факультету. За результатами цієї перевірки з’ясувалося, що більша частина керівного складу органів юстиції має дуже низький рівень професійних знань. Опісля провів співбесіду з кожним із керівників. В результаті 40 чоловік звільнились за власним бажанням. Причиною цього став як фаховий рівень, так і попередні результати роботи.

Також Мін’юст звернувся до громадськості, Люстраційного комітету, який функціонує при Кабміні, із проханням провести антикорупційну перевірку тих керівників регіональних підрозділів, що залишились на посадах, і потенційних кандидатів, яких висувають в областях на заміщення відповідних посад. Павло Петренко чітко заявив, що жодна особа, у діяльності якої є корупційний чи кримінальний слід, не має права обіймати керівні посади в органах юстиції. Адже органи юстиції повинні вести прозорий діалог із громадянами і справді допомагати у вирішенні тих правових питань, які виникають, а не створювати перешкоди.