ДЕРЕГУЛЯЦІЯ

Кількість документів на право володіння і керування транспортними засобами зменшується

Схоже, ідея спрощення необхідних для проходження державного технічного огляду автомобілів обов'язкових процедур знаходить своїх прихильників і в уряді. Днями департамент інформації та масових комунікацій Секретаріату КМУ повідомив, що Кабмін прийняв рішення вилучити зі списку документів, що подаються при проходженні техогляду, медичну довідку про стан здоров'я водія. Прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив керівникам міністерств внутрішніх справ та охорони здоров'я в найкоротші терміни внести зміни до відповідних нормативно-правових актів.

Нагадаємо: чинний на сьогодні порядок державного контролю за технічним станом автотранспорту був визначений постановою уряду ще влітку 2008 року. Однак ця процедура регулюється й іншими документами. Зокрема, законами "Про дорожній рух", "Про міліцію", Кодексом про адміністративні правопорушення тощо. Аби прискорити внесення відповідних змін у весь цей законодавчий масив, департамент ДАІ МВС України вже зараз аналізує зазначені документи і готує свої відомчі пропозиції щодо "узаконення" таких новацій, повідомив журналістам начальник Державтоінспекції Валерій Лозовий.

За його словами, перший крок до спрощення проходження процедури техогляду було зроблено з прийняттям Податкового кодексу, в ХХ розділі Перехідних положень якого податок з власників транспортних засобів, що контролювався при проходженні ТО, скасовано. Щоправда, при техогляді в поточному році квитанцію про сплату податку за 2010 рік таки треба буде пред'явити, зазначив Валерій Лозовий. У подальшому така необхідність відпадає. Наступним кроком стало виключення з переліку обов'язкових для ТО документів водійської медичної довідки. Це відповідає курсу Президента, спрямованого на подолання корупції і спрощення процедур надання послуг населенню, переконаний начальник Державтоінспекції України.

Скасування медичних довідок для водіїв підтримує і Міністерство охорони здоров'я, погоджуючись з формальним її характером. Приміром, часто згідно з документами автівкою володіє одна людина, а їздить інша "за дорученням". Але без медицини водіям не обійтися - довідки про стан здоров'я залишаються обов'язковими при отриманні водійських прав. Не виключено, що власників приватного автотранспорту таки зобов'яжуть хоча б раз на п'ять років проходити спеціальну медкомісію, аби виявити можливі набуті хвороби чи шкідливі звички, несумісні з перебуванням за кермом.

Важлива, так би мовити, й антикорупційна складова цього питання. Якщо в Києві та інших великих містах у клініках чи спеціальних медкомісіях для водіїв означену довідку за 120-170 гривень можна було отримати достатньо швидко, то десь на периферії на цю справу треба було згаяти кілька днів: добиратися в район, обходити відповідні лікарські кабінети... Куди простіше було її просто купити, тим більше, що пропозицій вистачало. Та й сам медогляд, особливо в медкомісіях під крилом різних ТОВ та ПП, проходив виключно формально. Головне, аби "клієнт" платив гроші...