Недільний ранок 25 травня почався для мене з того, що близько 7-ї години у Фейсбуці на сторінці міністра внутрішніх справ Арсена Авакова прочитала, начебто ще 22 травня через недбалість деяких членів ЦВК електронну систему підрахунку голосів зламали хакери і відновити її до 25 травня неможливо. Отже, бюлетені доведеться підраховувати вручну. Звісно, Інтернет рясніє фейками. І все-таки при нагоді вирішила перевірити цю інформацію.

Ні журналістів, ні міліціонерів

Щоб устигнути на 11-ту до першого засідання ЦВК, о 8.15 вже була на своїй виборчій дільниці. Наївно думала, що такої ранньої години кияни ще спатимуть. Та де там! У приміщенні дільниці було вже близько 70 виборців, які вишикувалися в чималі черги. А ось на вході чомусь не помітила ні міліціонерів, ні самооборонівців, які мали б підтримувати порядок усередині та біля приміщення.

Бюлетені отримала спокійно і швидко, у всіх чотирьох списках знайшлася без проблем. Працівниця комісії поскаржилася, що працювати важко, адже кількість людей на дільниці скоротили з 12 до 9. Тому черги вже зранку, а ближче до обіду будуть іще більші. Але настрій у неї був бадьоро-робочий.

А ще на своїй дільниці не побачила жодного журналіста — ні фотографів, ні тим паче операторів. Навіть не знаю, чи всі вони вже о такій порі поїхали до ЦВК, чи просто наша тиха дільниця не була для них цікавою. А може, прийшли пізніше.

Зробивши як свідомий громадянин давно продуманий вибір у всіх чотирьох бюлетенях, попрямувала до Центральної виборчої комісії, щоб дізнатися, які настрої панують там.

Самооборона підставила плече

Перед ЦВК, на відміну від мого району, де виборчі листівки майорять скрізь — на будинках, парканах, деревах, — перед входом та навкруги не помітила жодної. Щастить місцевим двірникам — менше буде роботи.

Навколо будинку вже з самого ранку патрулювала міліція та бійці самооборони із собаками. Сказали, що жодних порушень порядку не зафіксували. На вході до ЦВК — п’ятеро бійців служби охорони громадського порядку. У приміщеннях — навіть із собаками. Перед входом до актової зали журналістів перевіряли не менш ретельно, ніж у Кабміні або у Генпрокуратурі.

Перед початком першого брифінгу в кулуарах голова прес-служби ЦВК Костянтин Хівренко розповів, що на 11 ранку в Донецькій області працювало 7 окружних виборчих комісій і 453 виборчих дільниці. А на Луганщині — лише дві окружні комісії і, відповідно, 284 дільниці. Зі Слов’янська дільниці перенесли до Олександрівського району, щоб люди змогли проголосувати. Та загалом у цих двох областях на ранок не відкрилися близько 3200 виборчих дільниць.

За нами пильно спостерігали

Журналістів у ЦВК перед першим брифінгом було хоч греблю гати. Понад 30 операторів із камерами та приблизно 40 представників друкованих ЗМІ. Проводив його голова ЦВК Михайло Охендовський. Налаштований він був дуже оптимістично, почавши зі слів: «Усе буде добре!» Голова ЦВК розповів, що – попри тимчасову окупацію Криму та Севастополя – понад 6 тисяч тамтешніх виборців виявили бажання взяти участь у виборах Президента. На 11 ранку 25 травня в усій Україні працювали 213 територіальних виборчих комісій та 32 236 виборчих дільниць. З них 30 747 — звичайні, 114 — закордонні, 1 375 — спеціальні, з яких 81 було утворено на тимчасовій основі, як виняток.

— Ці вибори встановили рекорд за кількістю іноземних спостерігачів. Усього їх налічувалося 3 607, від іноземних держав — 282 особи, від міжнародних організацій — 3 325 осіб. Кількість акредитованих журналістів — 248, а загальна кількість — понад 1 600 працівників мас-медіа, — поінформував голова ЦВК.

Система «Вибори» в порядку

Загалом на території України змінити місце голосування без зміни постійної адреси вирішили 171 тисяча 78 осіб. Жителі Криму також голосували по всій Україні — де їм було зручніше, але найбільше — в Херсоні та області й у столиці. На моє запитання до пана Охендовського, працює чи ні нині система «Вибори», яку начебто зламали хакери ще 22 травня, він відповів:

— Збій у роботі системи виявили працівники інформаційного забезпечення секретаріату ЦВК СБУ та Державна служба технічного захисту інформації саме 22 травня. Та систему швидко відремонтували, і вона працює у штатному режимі. Взагалі її використовують для попереднього ознайомлення людей з результатами підрахунку голосів у ніч після голосування. Навіть якби її не існувало, ЦВК все одно встановила б результати виборів на підставі оригінальних протоколів ДВК, які направляють до ЦВК з усіх виборчих округів.

У кулуарах спостерігач Рафал Васик із Міжнародної комісії з прав людини поінформував, що волонтери організації передали йому інформацію про те, що у селі Олексіївка Нікопольського району Дніпропетровщини виявили підкуп виборців: за 100 гривень — на голосування за Юлію Тимошенко.

Другий брифінг — заступника голови ЦВК Жанни Усенко-Чорної — розпочався о 14.00. Журналістів побільшало ще на третину — так, що яблуку було ніде впасти. Та воно б і не впало, адже колеги були вже досить голодні й трохи стомлені. Пані Усенко-Чорна зауважила, що на 11 ранку у 186 округах України проголосували 17,75%. На Донеччині та Луганщині — відповідно 5,24 та 8,24%.

На моє запитання, чи зафіксувала ЦВК, як, скажімо, міжнародні спостерігачі, якісь великі порушення, заступник голови сказала, що ні. Та якщо такі дані з’являться у ЦВК, реакція не забариться — аж до відкриття кримінального провадження.

Спокушали шоколадом і шампанським

До брифінгу о 18.00 колег-журналістів відчутно поменшало. Розбіглися, напевно, по інших заходах. Так, у кулуарах вони розповідали, що нібито у штабі Петра Порошенка пригощають цукерками, а у Юлії Тимошенко — шампанським.

Заступник голови ЦВК оголосила оновлені дані явки виборців на 15 годину на 188 дільницях: 40,44%. На Донеччині — 15,49%, на Луганщині — 17,07%. За її словами, за цей час на Донеччині запрацювала ще одна, восьма окружна комісія, та де саме, з міркувань безпеки нам не сказали. Адже були сигнали про те, що там озброєні люди нападали на членів дільничних комісій. А ще у Донецьку бачили автобуси з іноземцями (найімовірніше — чеченцями), які перешкоджають роботі цих комісій.

Жанна Усенко-Чорна також наголосила, що якщо о 20 годині на виборчих дільницях ще залишатимуться люди, які не встигли зробити своє волевиявлення, чи навіть черги, дільниці працюватимуть до останнього відвідувача, щоб усі охочі встигли проголосувати. Вона поінформувала, що роботу проводили всі закордонні дільниці. І на 18 годину 18 із них її вже завершили.

Бланки виготовляли самостійно

Була інформація, що на Донеччині й Луганщині знищували або пошкоджували виборчу документацію, зокрема бюлетені. Тому ЦВК в екстреному порядку прийняла низку постанов. Там, де було викрадено і знищено бланки протоколів дільничних комісій, їхні печатки, члени ДВК у винятковому порядку мали змогу складати протоколи на бланках, які виготовляли самостійно. Те саме — із мокрими печатками.

— Пошкоджені бюлетені буде повернуто до ЦВК, яка потім їх поверне ДП «Поліграфічний комбінат «Україна» для утилізації. Там їх погашатимуть за участі представників контрольної комісії з числа кандидатур від кандидатів на пост Президента держави, — пояснила пані Усенко-Чорна.

КОМПЕТЕНТНО

Павло ПЕТРЕНКО,
міністр юстиції України:

— Можна констатувати, що позачергові вибори Президента України у всій країні пройшли без порушень, які б могли вплинути на легітимність їх результатів. Вони були демократичні, чесні й прозорі. Як констатують міжнародні спостерігачі, правоохоронні органи і правозахисні організації, це перші в Україні вибори, які пройшли без використання будь-якого адмінресурсу.

Український уряд забезпечив проведення виборів на законодавчому, матеріально-технічному і безпековому рівнях. Ми переконані, що у ЦВК є всі правові підстави для встановлення результатів голосування і їх оголошення у строки, визначені законом.

Олександр ЧЕРНЕНКО,
голова ГО «Комітет виборців України»:

— За підсумками спостережень Комітет виборців України констатує, що позачергові вибори Президента України на більшості дільниць, а це понад 90%, пройшли відповідно до міжнародних стандартів чесних і демократичних виборів, без істотних і системних порушень виборчого законодавства.

Тобто можна сказати, що на більшій частині території України, за винятком, звичайно, частин Донецької і Луганської областей, ми почали сьогодні традицію проведення демократичних виборів.

ВАЖЛИВО

Прес-служба Генеральної прокуратури України повідомляє, що станом на дев’яту годину 26 травня на території України правоохоронці розпочали досудове розслідування у 2228 кримінальних провадженнях.

Зокрема за фактом викрадення представниками так званої Донецької народної республіки печаток та списків виборців на семи виборчих дільницях у Донецькій області.

А ще 25 травня невідома прибула до помешкання голови дільничної виборчої комісії у Слов’яносербському районі і, погрожуючи зброєю, викрала бланки посвідчень, запрошення на вибори, п’ять печаток виборчкомів. Тому 5 виборчих комісій в день виборів не працювали. За цим фактом розпочато розслідування.