Дислокованим у Криму військовослужбовцям дано дозвіл на використання зброї — для захисту життя та здоров’я відповідно до військових статутів. Таку позицію української сторони оприлюднив Голова Верховної Ради, виконувач обов’язків Президента Олександр Турчинов у ході селекторної наради з командирами військових частин, розташованих на півострові. Цю реакцію спричинила спроба штурму сімферопольського 13-го фотограмметричного центру, здійснена російськими військовими з використанням автоматичної вогнепальної зброї, яка призвела до людських жертв. Загинув прапорщик наших Збройних сил і боєць місцевої самооборони, двоє українських вояків зазнали поранень.

Відповідний наказ доведено до українських військовослужбовців. Прес-служба посадовця наголошує, що відповідальність за кров українських військових лежить на політичному керівництві Російської Федерації і безпосередньо на президентові Путіні.

Кого мавпує Путін

Агресія Російської Федерації у Криму триває, а політичне керівництво Росії здійснює анексію території України. Втім, ні Україна, ні світ не визнає анексії наших територій, наголосив Олександр Турчинов.  Адже цей процес не має юридичних наслідків і є небезпечною провокацією для всієї Європи, оскільки це перша спроба в післявоєнний період анексувати на континенті територію незалежної країни.

Глава парламенту висловив подяку військовослужбовцям, які «чесно несуть службу і захищають територіальну цілісність України і спокій усієї Європи», пообіцявши надати всім нашим військовослужбовцям, дислокованим у Криму, статус учасників бойових дій.

Події ж у Москві посадовець назвав «брудною грою щодо оформлення анексії території Автономної Республіки Крим». І на думку Олександра Турчинова, президент і все керівництво Росії відповідатимуть перед світом за те, що вони «творять в Україні, адже це спроба дестабілізації ситуації у світі і Європі. Путін сьогодні наслідує фашистів минулого століття, анексуючи територію незалежної країни, визнаної всім світом».

Мирне врегулювання залежить від міцності нервів кожної зі сторін. Фото з сайту obozrevatel.com

Росія буде відповідати

Уряд зробить усе, що потрібно для забезпечення кожного військовослужбовця, вірного Присязі, наголосив у ході селекторної наради Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк:  «Насамперед як громадянин нашої країни хотів би вам низько вклонитись і подякувати за те, що ви виконуєте свої зобов’язання перед українським народом. Ви дали присягу Україні, й Україна дала присягу кожному з вас».

Україна залишається на принципах мирного врегулювання кризи, спровокованої нездоровими імперськими амбіціями Російської Федерації. Територія Криму є територією Української держави, там проживають українські громадяни. А дії російської влади Арсеній Яценюк назвав грабунком міжнародного масштабу, коли під прикриттям військ і зброї одна країна, вважаючи, що за це ніколи не настане відповідальність, просто прийшла і тимчасово вкрала частину території незалежної держави.

«Росія сьогодні ізольована всім міжнародним співтовариством. І порушення міжнародного права потягне за собою відповідальність — політичну, економічну і дипломатичну», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Для недопущення ескалації військового конфлікту в Криму, спровокованого російськими військовими, глава уряду ініціює скликання спільної комісії на рівні оборонних відомств усіх учасників Будапештського меморандуму. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»