БЕЗПЕКА

На Волині завершився XII Всеукраїнський (VII Міжнародний) збір юних рятувальників

Валерій МЕЛЬНИК,
«Урядовий кур’єр»,
фото автора

Видовищний і вкрай потрібний нашому суспільству захід фактично став фінальним етапом районних (міських) та обласних (Кримського республіканського) зборів-змагань юних рятувальників. У поліський регіон їх покликали керівники Міністерства надзвичайних ситуацій України та Всеукраїнського громадського дитячого руху «Школа безпеки». Вкрай потрібний, бо підготовка до цих змагань може стати взірцем того, як нині потрібно працювати з найдорожчим, що має суспільство, — нашими дітьми.

Право запалити вогонь отримала одинадцятирічна Марійка Курилюк, яка реально врятувала трирічного односельчанина і стала переможницею Всеукраїнської акції «Герой-рятівник 2011 року»

Місце проведення змагань обрано не випадково. Як зазначив начальник управління МНС в області генерал-майор служби цивільного захисту Володимир Грушовінчук, збірна Волині тричі перемагала у таких змаганнях, не раз була серед призерів.

Етап бойового розгортання передбачає і гасіння полум'я порошковим вогнегасником

Протягом тижня в напруженій боротьбі інтелекту та м’язів дві сотні дітей з усіх областей України та їхні гості з Польщі, Росії, Словаччини виборювали головний приз — путівки у табір відпочинку «Артек». Основними завданнями, які поставили організатори дійства, були підвищення рівня знань дітей та молоді з питань безпеки життєдіяльності, їхньої практичної підготовки до дій у надзвичайних ситуаціях, фізичної та психологічної підготовки.

Перші старти на зборі супроводжувалися усмішками, які наприкінці змагань перетворилися у легкій біль в натруджених м'язах

У напруженій, але продуманій програмі були також вправи та етапи, що сприятимуть профілактиці дитячого травматизму, залученню дітей та молоді до занять прикладними видами спорту. А ще готують людину до дій у надзвичайних ситуаціях, надання само- та взаємодопомоги під час проведення рятувальних та інших невідкладних робіт під час ліквідації наслідків аварій, катастроф, стихійного лиха.

Рятувальні роботи на висоті потребують не тільки володіння азами альпіністської техніки, а й неабиякої сміливості. Іноді легше виконувати вправу самому, ніж спостерігати, як це роблять друзі з команди!...

Чимало уваги було також приділено виконанню спеціальних завдань з пошуку, деблокування, надання першої невідкладної медичної допомоги та транспортування постраждалих з використанням найпростіших механізмів та пристроїв аварійно-рятувального призначення тощо. Одне слово, у формі змагань перевіряли, як хлопці і дівчата готові до дій в екстремальних ситуаціях.

— Щодоби підрозділи МНС України гасять — вдумайтеся тільки! — двісті пожеж! І кожна з них — випробування для людей, які опиняються близько до місця несподіваного загоряння! — розповіла начальник відділу роботи із ЗМІ та громадськістю територіального управління МНС у Волинській області Ірина Варварук. — Від них, як і від іншої біди, не застрахований ніхто з нас. Тому з малих літ маємо вчити наших дітей правил безпечної поведінки, вміння брати на себе відповідальність і адекватно та кваліфіковано діяти в нестандартних ситуаціях.

Такої самої думки і начальник гірської пошуково-рятувальної служби з Івано-Франківщини голова обласного руху «Школа безпеки» Олег Ковтун, який на змаганнях виконував функцію заступника головного судді.

— Щороку наша служба, в якій працює півсотні рятувальників, знаходить у горах і не дає загинути в середньому двом-трьом сотням людей. Як правило, молодим, які ще принесуть чимало користі. А у 2008-му, який запам’ятався руйнівною повінню в Карпатах, врятували 625, — каже він. — На відміну від Росії, яка має два навчальних заклади, що готують гірських рятувальників, кадровий резерв мусимо брати з тих, хто отримав належний гарт у русі «Школа безпеки». Для переможців змагань юних рятувальників, до речі, передбачений позаконкурсний прийом до навчальних закладів МНС України. І вже понад сотня їх нині несуть службу в частинах рятувальників.

Протягом збору-змагань ні дітям, ні їхнім наставникам часу для відпочинку майже не було. Бо якщо діти не змагалися, то проходили психологічні тестування для визначення рівня підготовленості учасників збору-змагання щодо самоаналізу, вміння робити вибір та брати на себе відповідальність, знаходити вихід із скрутних ситуацій, розуміти мотиви поведінки навколишніх, працювати в команді та орієнтуватися в надзвичайній ситуації тощо. Якщо завершувалася робота із психологами, то розпочинався «круглий стіл» «Молодь — за безпечний світ», тренінги з профілактики розповсюдження ВІЛ серед молоді та формуванні навичок відповідальної поведінки «Дбаю про себе».

Знайшлося, до речі, місце і для цікавої екскурсійної програми стародавнім Луцьком. Одне слово, нудьгувати було ніколи!

Але змагання таки залишаються змаганнями. Першу сходинку на п’єдесталі пошани посіли представники Тернопільської області, які й поїдуть відпочивати на берег Чорного моря. Другими і третіми були відповідно команди юних рятувальників Миколаївської та Луганської областей.

— Побачене вразило! — лаконічно прокоментував дійство у Волинській області Любомир Бетуш, керівник центру підготовки і перепідготовки кадрів словацького міністерства надзвичайних ситуацій. — Приїду додому — розгортатимемо такий самий рух у моїй країні!