Спокійна і мирна Дніпропетровщина, якій вдалося не допустити на свої терени терористів, — як кістка в горлі в тих, хто розпалив війну на сході країни. Не минає й тижня без повідомлень про затримання правоохоронцями чи громадськими активістами, зокрема і з «Правого сектору», різних диверсантів чи шпигунів, які порушують мир та спокій у країні. Минулого тижня управління Служби безпеки України в Дніпропетровській області запобігло кільком загрозам мирному життю області. 

Вербували бойовиків  і збирали кошти

Співробітники СБУ викрили терористичне угруповання і затримали шістьох його активних радикально налаштованих учасників (усі — жителі обласного центру), які готували теракти і вербували громадян України у збройні бандформування, що діють на сході. За допомогою соціальних мереж злочинці формували групи найманців. Потім ці новоспечені «добровольці» мали вирушити у спецтабори для проходження відповідної бойової підготовки. Зловмисники також поширювали в мережі публічні заклики до порушення територіальної цілісності України.

Затримані зізналися правоохоронцям, що мали на меті створити «Дніпропетровську народну республіку» на підтримку терористів, котрі діють у Луганській і Донецькій областях і з якими вони підтримували прямі контакти. Крім того, зловмисники планували створити незаконні збройні формування для захоплення органів влади, нападів на підрозділи Збройних сил України.

Терористи потрапили «під ковпак» дніпропетровської служби безпеки ще кілька місяців тому. Фото надані прес-групою УСБУ в Дніпропетровській області

Заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Борис Філатов заявив, що першими жертвами терористів мав стати він і командир батальйону «Дніпро-1» Юрій Береза як основні медійні фігури. А далі планували знищити все керівництво облдержадміністрації. «Тобто тих, кого, на їхню думку, можна було дістати», — уточнив Борис Філатов. За його словами, терористи мали далекоглядні плани. Зокрема вони збиралися підірвати ешелони з військовою технікою, для чого відстежували відповідні маршрути. Злочинці планували підірвати трансформатори і так знеструмити Дніпропетровськ. Для реалізації цих підступних задумів з однієї зі східних  «народних республік» вже доставили вибухівку, з якої умільці мали змайструвати фугас. Для виконання цього підбирали відповідного технічного фахівця і підшукували місце закладення вибухівки.

У членів бандформування правоохоронці знайшли вибухівку, вогнепальну зброю, гранати, плани-схеми вчинення терористичних актів у Дніпропетровську

За інформацією заступника керівника Дніпропетровської ОДА, терористичне угруповання, яке викрили, складалося з 16 осіб. Познайомилися його учасники через соціальні мережі та на проросійських мітингах. Зловмисники між собою чітко розподілили ролі: одні відповідали за інформаційне забезпечення, зокрема створювали відповідні групи в соціальних мережах, збирали кошти через Інтернет, вербували союзників, інші (шестеро осіб) мали здійснювати силові акції. Останні також між собою розподілили обов’язки: хтось відповідав за постачання зброї, хтось здійснював стеження, а хтось виступав організатором.

Борис Філатов подякував Службі безпеки України за професіоналізм і зазначив, що всі плани, наміри і дії зловмисників належно задокументовано. «Це була справді серйозна і тривала операція, повністю підкріплена доказовою базою. Вся ця публіка, яка намагалася реалізувати свої протиправні дії, давно перебувала під щільним ковпаком співробітників спецслужб. Вважаю, що цю справу фактично розкрито. Подальшу провину і міру покарання цих людей визначатиме суд», — наголосив Борис Філатов.

«Під час обшуків помешкань затриманих учасників злочинного угруповання правоохоронці вилучили вибухівку, вогнепальну зброю, гранати, плани-схеми вчинення терористичних актів у Дніпропетровську, листівки із закликами до насильницької зміни влади та порушення територіальної цілісності України», — розповів керівник прес-групи УСБУ в Дніпропетровській області Ігор Воловик.

Розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) та ч. 2 ст. 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу України. За цими статтями терористам «світить» до 15 років позбавлення волі.

Ворожу агітацію зупинено

Активну антидержавну, антиукраїнську діяльність розпочала 57-річна громадянка М., учасниця терористичної організації — так званої самопроголошеної ДНР. Замість того, щоб удома варити борщі близьким, прагнути миру і спокою на своїй землі, жінка агітувала за від’єднання Донецької області від України та входження її до складу Російської Федерації, підбурювала людей до непокори законній владі України, а також вербувала громадян України у бандитські формування. Крім того, М. розповсюджувала газети, листівки сепаратистського змісту.

Бурхливу діяльність цієї громадянки днями припинили бійці батальйону територіальної оборони, які затримали її на одному з блокпостів у Мар’їнському районі Донецької області й доставили її до УСБУ в Дніпропетровській області. У затриманої знайшли мандати з підписами ватажків так званої ДНР, де вона значиться представником терористів та їхнім координатором в Мар’їнському та Великоновосілківському районах Донецької області. Як потім з’ясувалось, одним із завдань «активістки» було своєчасне інформування самопроголошеного керівництва про обстановку в цих районах. В машині громадянки М. правоохоронці знайшли примірники агітаційної газети «Новороссия», листівки сепаратистського змісту та гранату РГД-5.

До речі, нещодавно це сепаратистське видання з’явилось у Кривому Розі. Але жителі міста вчасно повідомили про розповсюдження газети із закликами до посягання на територіальну цілісність і недоторканність України на вулицях міста спецслужбу, яка припинила його. І під час спроби роздавати примірники газетки, за допомогою якої прагнули «промити мізки»  жителям Кривого Рогу, правоохоронці затримали п’ятьох «агітаторів». Слідчі встановили організатора постачання друкованої продукції сепаратистського спрямування, обшукали його домівку і вилучили звідти інші примірники газет, проросійські емблеми, брошури «Памятка для бойцов, снайперов и корректировщиков огня при определении расстояния до цели», «Фортификация и действия на блок-посту» (неважко здогадатися, хто і де їх складав), а також листівки із символікою терористичної організації «ДНР».

За повідомленням прес-групи УСБУ в Дніпропетровській області, розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу. За цією статтею мають відповісти криворізькі агітатори-сепаратисти. А ось  «представницю» ДНР громадянку М. підозрюють у скоєнні злочинів за ч. 2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) та ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами), а також за ч. 3 ст. 15 (замах на злочин) Кримінального кодексу України. Матеріали кримінального провадження передано до СБУ.