Уже не перший день Україна живе в стані підвищеної бойової готовності. У неділю секретар РНБО Андрій Парубій оголосив рішення Ради Нацбезпеки і оборони про часткову мобілізацію військовозобов’язаних, яке було введено в дію указом в. о. Президента України. Згідно з цим рішенням, Міноборони має провести навчальні збори військовозобов’язаних. Уже вчора під час брифінгу Андрій Парубій зазначив, що мобілізація відбувається із залученням усіх військкоматів, мережу яких певною мірою доводиться відновлювати. Він також наголосив, що охочих дуже багато, і військові комісаріати навіть не встигають опрацьовувати їхні дані. Який вигляд має ситуація на місцях, з’ясовували власні кореспонденти «Урядового кур’єра».

Фото з сайту obozrevatel.ua

«Нині напружений режим несення служби»

Ольга ПРОКОПЕНКО,
«Урядовий кур’єр»

Увесь час управління преси та інформації Міноборони оприлюднює офіційну інформацію про те, що українські військові «не зрадили», «військові залишилися вірні присязі», «військові не допустили», «запобігли». Уся Україна разом з ними перебувала у найвищому стані напруження і підтримувала наших військовослужбовців у Криму. І хоч загалом напруга ще не спала, обнадійливу інформацію озвучив секретар РНБО Андрій Парубій учора під час брифінгу. Він повідомив, що просування російських військ у Криму зупинено.

«Завдяки діям української влади, українським військовим передусім, а також завдяки одностайній позиції міжнародного співтовариства, що засудило агресію проти України, фактично цієї ночі було зупинено російські війська, і відповідна заява Путіна — підтвердження цього», — цитує Укрінформ слова А. Парубія.

За словами секретаря РНБО, плануючи інтервенцію в Україну, керівництво Росії розраховувало, що населення України зустрічатиме російські війська з квітами, а військові частини масово переходитимуть на бік Російської Федерації. «План швидкого входження російських військ не втілився. Українські військові продовжують нести свою службу, залишаються вірними присязі, обласні адміністрації на сході й півдні країни продовжують роботу», — зазначив А. Парубій.

Однак напруга спадає не скрізь. Там, де ще позавчора було більш-меш спокійно, вчора стало навпаки. Так, «Урядовий кур’єр» позавчора зв’язався телефоном із заступником командира військової частини А 3835 з роботи з особовим складом Володимиром Докучаєвим.

— У межах цієї частини зауважу, що військовослужбовців переведено у повну бойову готовність, — зазначив він. — Задіяно план охорони і оборони військового містечка Бахчисарай, де розташована військова частина. А саме: посилено охорону по периметру частини. Наше завдання — збереження зброї, яка є в нашій військовій частині, недопущення провокацій тощо. У нас усі — контрактники. Звичайно, хтось прийшов служити раніше, хтось пізніше, а загалом дух у нас бойовий. Можливо, десь не вистачає досвіду чи знань, але навчаємо, наставляємо і допомагаємо.

У соцмережах з’являлася інформація про недостатнє продовольче забезпечення військових, про те, що їх підгодовують дружини. Та Володимир Докучаєв зауважив:

— У нашій частині харчування налагоджено належно. Продуктів вистачає. За це не хвилюйтеся. Зараз напружений режим несення служби, це всі розуміють. Ми самі знаємо, як це важко, тому відводимо час на відпочинок. У кого з військових є поблизу рідні чи знайомі, їм дозволено приносити сигарети, цукерки своїм близьким. Бо вийти за територію частини військові змоги не мають.

А вже учора о 15 годині 40 хвилин Володимир Докучаєв повідомив: «З учорашнього вечора до частини під’їжджають автобусами і автівками так звані «співчуваючі» з георгіївськими стрічками на одязі. Машини і люди блокують прохід до військової частини, не пропускають цивільних кухарів, що працюють тут, родичам та співвітчизникам доступ до КПП неможливий. Якщо в понеділок молодики з автоматами на грудях просто розгулювали попід частиною, то вчора вони заховали обличчя під чорними масками, а до автоматів пристебнули магазини. На дзвінок командира частини в Кримський парламент надійшла відповідь такого змісту, що, мовляв, чекаємо, коли «вирішиться нарешті питання на нашу користь».

Утім, військові тримаються. Сподіватимемося, що непрохані гості незабаром залишать і цю військову частину.

Волинь. «Наші чоловіки — справжні патріоти!»

Валерій МЕЛЬНИК,
«Урядовий кур’єр»

Неочікуване пожвавлення нині у військових комісаріатах Полісся. Перепідготовка особового складу частин, який досі проходив службу в запасі, нині знову особливо актуальна.

Наприклад, працівникам Луцького об’єднаного військкомату постійно доводиться працювати із подвійним навантаженням. Адже крім роботи із штатними резервістами, вони постійно спілкуються з добровольцями. Лише минулої неділі з проханням посприяти у відправці у військові частини до військкомату звернулися 40 цивільних.

Цей потік не припиняється і нині. «Наші чоловіки — справжні патріоти!» — почув від однієї із працівниць військового комісаріату.

Гаряче нині і в обласному військкоматі.

— В усій області, крім основної роботи, маємо також реагувати на щоденний прихід великої хвилі добровольців. Серед них ті, хто ще не підлягає призову на військову службу, й ті, хто вже проходить її в запасі. Є й чимало чоловіків, яких свого часу вилучили з наших списків за віковими показниками, — прокоментував ситуацію обласний військовий комісар полковник Олег Галак. — Беремо на облік і дякуємо за громадянську позицію всім. Військовим комісарам на місцях періодично навіть доводиться стримувати тих резервістів, які хочуть в армію вже зараз.

Черкащина. У захисники разом з батьками

Владислав КИРЕЙ,
«Урядовий кур’єр»

22-річний Ігор Андреєв до військкомату прибіг перед роботою. Він два роки тому демобілізувався. Не чекаючи повістки, вирішив прийти сам. Тим більше, що його батько, в минулому ракетник, теж записався у добровольці.

— Не можу не відгукнутися на заклик захистити Україну. Та й навичок військових іще не забув. Умію добре стріляти, багато іншого, що згодиться на службі.

Тільки за годину роботи 4 березня Смілянсько-Кам’янського об’єднання міського військового комісаріату, що в Смілі, до нього завітало вже 55 добровольців. Людей на призовні пункти цими днями йде дуже багато. Крім молоді, прибувають і відставні офіцери, й ті, що вже давно зняті з військового обліку. Юні призовники приходять із батьками, записуються разом. Жінки теж не рідкість — і офіцери, й медсестри, і лікарі. У комісаріатах не очікували такої кількості людей. Уже четвертий день працюють без перерв. А щоб встигнути записати усіх добровольців, навіть долучають волонтерів.

— На обліку тільки у військовому комісаріаті Черкас 27 тисяч військовозобов’язаних, а загалом в області — понад 100 тисяч. Усі вони мають профільні спеціальності, — каже військовий комісар області Євген Курбет.

Готовність допомогти військкомату висловили черкаські автомайданівці, у розпорядженні яких близько 70 автомобілів. У разі потреби вони швидко розвезуть повістки.

Сумщина. А ти записався добровольцем?

Олександр ВЕРТІЛЬ,
«Урядовий кур’єр»

Біля приміщення Сумського обласного військового комісаріату відчувається певна активізація. Постоявши на ганку хвилин зо 20, зустрів кількох чоловіків різного віку, які прийшли із запитаннями: де, в кого і як саме можна записатися добровольцем на випадок збройної агресії у Криму?

Як підтвердив обласний військовий комісар полковник Віталій Бондаренко, останніми днями справді додалося роботи з оформленням справ тих, хто не просто стривожений ситуацією на Кримському півострові, а готовий зі зброєю в руках виступити на захист цілісної України.

Однак, як зазначає Віталій Олександрович, армія — це насамперед залізна дисципліна, відповідальність і порядок. Тож фіксуючи в окремому журналі добровольців, працівники комісаріату ретельно «пересіватимуть» кандидатури, аби за потреби підібрати тих, хто відповідає всім необхідним критеріям.

Приміром, у Шосткинському і Середино-Будському районах уже зареєстрували 23 особи, зокрема трьох жінок. За словами тамтешнього військового комісара Руслана Рикова, всі вони відповідають вимогам військової служби, і за необхідності їх призвуть до армійських лав.

Серед добровольців — студенти, банківські працівники, медики, освітяни, підприємці, спортсмени, інші.

Наприклад, сумчанин Микола Олексієнко. Йому 34 роки, має дружину і доньку-школярку. В армії служив водієм і зараз працює за кермом у приватній фірмі. Про своє рішення дружині ще не говорив, однак упевнений, що вона його підтримає. Адже йдеться про долю кожного українця, зокрема про рідних.

Оскільки Сумська область прикордонна, то в багатьох краян є родичі насамперед на Курщині, Бєлгородщині, Брянщині. Усі вони по обидва боки кордону — категорично проти братовбивчої війни.

Харківщина. «Офіцери готові йти на ворога з голими руками»

Світлана ГАЛАУР,
«Урядовий кур’єр»

Як розповів начальник регіонального медіацентру Міноборони у Харкові підполковник Дмитро Горбунов, в області на базі райвійськкоматів 3 березня почалися двотижневі навчальні збори. Понад 600 осіб, які перебувають на військовому обліку, пройдуть підготовку і складуть іспити.

— Ми викликали лише тих, хто закріплений за райвійськкоматом, — пояснює заступник військового комісара Харківського облвійськкомату полковник Юрій Калгушкін. — Здебільшого це військові водії, медпрацівники або зв’язківці, ті, хто за потреби може забезпечувати роботу з призовниками.

Виклики і направлення у стройові частини харківські райвійськкомати, за словами офіцерів, не проводять. Однак уже кілька днів поспіль до військкоматів приходять тисячі патріотично налаштованих харків’ян, щоб залишити свої координати у разі проведення мобілізації.

Офіцер запасу Валерій Степанов упевнений, що в українського народу прокинулася самосвідомість, і треба захиститися від агресії Росії.

— Окупантові потрібно дати потужну відсіч, — закликає він і стверджує, що офіцери готові йти на ворога навіть з голими руками.

Тернопільщина. Інтервенція викликала патріотичний порив

Микола ШОТ,
«Урядовий кур’єр»

Тернопіль має тісні шефські зв’язки з корветом свого імені. У понеділок надійшло повідомлення, що цей український військовий корабель оточили російські війська й запропонували морякам здатися, на що, звісно ж, отримали відмову. Хлопці-краяни є не лише в екіпажі «Тернополя», чимало з них служать і в інших військових підрозділах у Криму.

Тим часом інтервенція північних сусідів на нашу землю, крім глибокого обурення та справедливого засудження, в жителів області викликала і патріотичний порив. У військкомати звертається багато добровольців, які в цій ситуації готові поповнити лави Української армії. Їхні прізвища, за словами в. о. обласного військового комісара полковника Миколи Катинського, заносять у списки, перевіряють облікові документи й занотовують контактні дані. У разі потреби їх покличуть захищати державу.

Окрім того, військкомати проводять на Тернопіллі підготовчі заходи з мобілізації людських і транспортних ресурсів. Оскільки раніше ці військові установи зачепило масове скорочення штатних одиниць, то помітно зменшилася кількість фахівців. Тож наприкінці минулого тижня взялися за доукомплектування частини районних, а також міського та обласного військкоматів для організації зборів приписного складу.

Буковина. Перевіряють мобілізаційні ресурси

Світлана ІСАЧЕНКО,
«Урядовий кур’єр»

— Військові частини Чернівецького гарнізону — у вищому ступені бойової готовності, — зазначає військовий комісар Чернівецького облвійськкомату полковник Віталій Чурай. — Проводимо навчання з особовим складом і з військовими, які прибувають на доукомплектування. Працюємо із сержантами, офіцерами запасу щодо відновлення їхньої здатності на виконання військових завдань. Триває перевірка мобілізаційних ресурсів, зокрема техніки, яку можна використати в бойових операціях. Понад 4 тисячі буковинців звернулися до військкоматів із проханням зарахувати їх до війська.

У громадські формування самооборони вже записалося 400 осіб. Здебільшого це колишні військовослужбовці, міліціонери. Є серед них і жінки. На Центральній площі Чернівців кожен охочий може пристати до народного ополчення і до загонів самооборони. «Правий сектор» Буковини оголосив про готовність співпрацювати із професійними військовими в питаннях мобілізації, вишколів тих, хто готовий захищати свою землю зі зброєю в руках.

Під гаслами «Україна — єдина! Схід і Захід — разом!» відбуваються збори і мітинги в культурних, медичних закладах, вишах краю. Лікарі, вчителі, студенти закликають російських політиків схаменутися, вимагають врегулювати конфлікт дипломатичним мирним шляхом і забезпечити гарантії Будапештського меморандуму.

Перед початком робочої зміни багатотисячний трудовий колектив Чернівецького машинобудівного заводу провів мітинг протесту щодо агресивних дій Росії проти нашої держави.

— Наше підприємство має економічні партнерські відносини на російському ринку, багатомільйонні контракти. Ми знаємо, що працівники російських заводів, які трудяться біля верстата чи в конструкторських бюро, проти усілякої війни, тим більше з Україною. Вони ще скажуть своє слово. А поки що ми говоримо своє: Україна у небезпеці, ми будь-якої хвилини готові прийти на її захист, — заявив на мітингу керівник машзаводу Віктор Сідляр.

Миколаївщина. У режимі підвищеної готовності

Олена ІВАШКО,
«Урядовий кур’єр»

В обласному та районних і міських військкоматах розпочато 10-денні навчальні збори призначеного складу військовозобов’язаних, що надходять на доукомплектування військкоматів до штату воєнного часу. Як повідомив обласний воєнком, начальник Миколаївського гарнізону полковник Олександр Іванов, мета проведення зборів — удосконалення теоретичних знань та практичних навичок військовозобов’язаних у штаті військових комісаріатів області. За його словами, заходів з мобілізації людських і транспортних ресурсів до інших військових формувань не проводять.

Водночас військові й цивільні записуються добровольцями у військкоматах міста. Серед них військові пенсіонери, молодь, звільнені в запас, правоохоронці. Депутат облради Оксана Янішевська записалася добровольцем у військкоматі Ленінського району Миколаєва. Вона стала 26-ю у списку.

З понеділка розпочав роботу Миколаївський мобілізаційний пункт народного ополчення. Як повідомили у пункті, до нього уже звернулися десятки чоловіків та жінок різного віку. Із них формуються сотні народного ополчення, готових зі зброєю в руках захищати свою країну від агресора.

Військові частини Миколаєва готові до виконання бойових завдань. Підполковник льотної частини Д. розповів «УК», що військові перебувають у режимі підвищеної готовності, вони охороняють аеродром та територію частини і за наказом через одну годину на підготовку можуть сісти в літаки й піднятися в небо. Але це в тому разі, якщо перебуватимуть у режимі підвищеної бойової готовності першого ступеня.

Запоріжжя. Тривають збори військовозобов’язаних

Наталя ЗВОРИГІНА,
«Урядовий кур’єр»

Приводів для паніки немає, підтверджують у Запорізькому обласному військкоматі. Ще з неділі в Мелітопольсько-Веселівському об’єднаному райвійськкоматі тривають 10-денні збори військовозобов’язаних. За словами місцевого військкома Олександра Лушнікова, на збори прибули запоріжці, які перебувають на військовому обліку і яких викликали повістками. Також ідуть добровольці. Їхні дані записують у журнал. За потреби їх залучатимуть до роботи з розгортання мобілізаційних пунктів.

Бердянський військком Сергій Волков підтвердив, що відповідно до планів Генштабу, Бердянський військовий комісаріат укомплектував свій склад на випадок воєнного часу.

— Дуже багато бердянців із власної ініціативи звертаються до нас. Частина просто по інформацію, інші кажуть, що не хочуть воювати із братнім народом. Питань немає, бо про війну не йдеться. Але хвилювання людей зрозуміле, і ми прагнемо всім пояснити ситуацію, заспокоїти, — пояснює Сергій Волков. — Водночас дехто відверто заявляє про готовність захищати Батьківщину в бою. Ми всіх реєструємо, але не обов’язково їх доведеться залучати.

У Запоріжжі в Орджонікідзевському військкоматі тільки за півдня до лав добровольців записалося 50 людей. Черговий повідомив, що в неділю приймали тільки людей з повістками на польові збори та навчання.

Усі 500 військовозобов’язаних жителів Запоріжжя і області, отримавши повістки, з’явилися на навчальні збори. За словами обласного військового комісара Давида Моіна, згідно з рішенням РНБО, на території області в повну бойову готовність приведено всі органи управління і військові частини.

До речі, в суботу у військовій частині А1978 «Уральські казарми» під командуванням полковника Сергія Брусова п’ятеро контрактників урочисто присяглися служити народу України.

Львівщина. Треба об’єднуватись в ініціативні групи

Оксана МЕЛЬНИК, 
«Урядовий кур’єр»

Такого злету, як цими днями, Українське військо, мабуть, не переживало за всю історію незалежності держави. Молодь і офіцери запасу самі поспішають до військкоматів. Не стали чекати повістки випускники університету ім. І. Франка Андрій, Юрій та Роман, а в понеділок уранці прийшли на вулицю Клепарівську. Штурмом військкомати (бо в одному приміщенні зосереджено районні комісаріати міста) не брали, але довелося займати чергу. Після появи у Криму непроханих озброєних військових без розпізнавальних знаків охочих поповнити лави ЗСУ виявилося чимало.

— А поки що, на щастя, — наголосив керівник Західного регіонального медіа-центру Міноборони підполковник Олександр Поронюк, — не оголошено загальної мобілізації. У військкомати викликають лише тих офіцерів запасу, які належать до категорії гостродефіцитних спеціальностей, зокрема льотчиків, вертолітників, механіків, які мають практичний досвід і яких потребують відповідні військові підрозділи.

Загалом, повідомив Олександр Поронюк, у військових підрозділах, дислокованих на Львівщині, тривають планові заходи щодо приведення їх у вищі ступені готовності.

Водночас Західний регіональний медіа-центр Міноборони просить не створювати зайвого ажіотажу, а рекомендує військовозобов’язаним об’єднуватись в ініціативні групи та подавати у військкомати спільні списки тих, хто виявляє бажання долучитися до військових зборів.

Полтавщина. «Ти — брат мій, але хліб їж свій!»

Олександр ДАНИЛЕЦЬ,
«Урядовий кур’єр»

– Багато полтавців відгукнулися на заклик секретаря РНБО Андрія Парубія і добровільно прибувають на мобілізаційні пункти, — каже заступник обласного військового комісара з виховної роботи підполковник Ярослав Пістун. — Лише в Полтаві за одну добу звернулося понад 300 осіб. Серед них є і хлопці призовного віку, й досвідчені воїни, які брали участь у військових операціях за межами України.

— Прийшов добровільно у військкомат, бо Батьківщину треба захищати! — каже полтавець Олександр Сахнєвич, який служив у війську в 1990–1992 роках. — Був зв’язківцем, охороняв бази НЗ. Може, де знадоблюсь і тепер.

Олександр працює заточувальником, одружений, має двох дітей, але рідні, каже, ще не знають, що він сюди приходив.

Полтавець Олег Новоженюк служив «в органах».

— За Україну — без питань! — каже. І додає: — Я прожив 16 років у Росії, але не хочу туди повертатися. І не хочу, щоб у нас була Росія навіть на території Криму. В мене багато друзів-татар, які теж не схвалюють російської агресії. Ми — за мир.

Рівненщина.  Береженого Бог береже

Інна ОМЕЛЯНЧУК,
«Урядовий кур’єр»

У неділю до Рівненського об’єднаного міського військкомату прийшло уточнити свої дані близько сотні рівнян. Подібна ситуація й у райцентрах.

І хоч загальної мобілізації на Рівненщині ніхто не оголошував, органи місцевого самоврядування затверджують плани поетапної мобілізації. Зокрема такий уже є в обласному центрі: повістки зараз отримують лише ті, хто потрапляє під призов, паралельно триває уточнення списків військовозобов’язаних. А ось із чоловіків 40–50 років, які не працюють, сформують дільниці оповіщення: вони вже за день-два працюватимуть при житлово-експлуатаційних конторах за місцем проживання.

Чернігівщина. «Треба буде — викличуть!»

Євдокія ТЮТЮННИК,
«Урядовий кур’єр»

До Чернігівського обласного військкомату безперервно йдуть люди, щоб записатися до війська і стати на захист Вітчизни. Багато хто хоче дізнатися, чи скоро надійде повістка. Їм роз’яснюють, що запасників нині викликають не до лав Збройних сил, а лише на збори. І просять не звертатися без виклику, адже військовий комісаріат має працювати за власним планом, виконанню якого заважають неочікувані візити.

«Мобілізацію ніхто не оголошував, тому за потреби буде надіслано виклик. Особливе прохання не турбуватися людей, які перейшли межу вікових обмежень», — кажуть працівники військкомату.

Одещина. Афганці готові стати живим щитом

Іван ШЕВЧУК, 
«Урядовий кур’єр»

В одеських військкоматах спокійно. Немає черг із добровольців, немає й анонсованих напередодні пікетів «антимайданівських» активістів. Так, у Приморський РВК заходили люди у поточних справах або ж із повісткою — в області на двотижневі навчальні збори викликали військовослужбовців запасу, закріплених за військкоматами. Інших військовозобов’язаних до мобілізації наразі не залучають. Зброю і форму резервістам не видаватимуть.

Як зазначив військовий комісар області полковник Юрій Піскун, військові частини області теж ніхто не блокував.

Єдність армії й народу можна було спостерігати на одеських магістралях. Щоб таких самих солдатиків, як вони, у Криму не спіткала лиха доля, одеські воїни-афганці заявили про свою готовність виїхати на півострів, аби стати живим щитом між сторонами можливого конфлікту.

Луганщина. Фейсбук поки що замість зброї

Олена ОСОБОВА, 
«Урядовий кур’єр»

«Люди! Допоможіть організувати мобілізацію на Луганщині! Час ставати на захист країни!» — з такими гаслами звертається до однодумців відомий блогер у мережі Фейсбук. За його словами, активісти з військовими квитками намагалися записатися в захисники Батьківщини, але «з міського військкомату їх направили до районних. А там заявили, що мобілізації поки що немає».

Начальник відділу комплектування та призову — заступник обласного комісара Луганського обласного військового комісаріату Олексій Сіроштан підтвердив, що «військкомати області працюють у штатному режимі. Директиви Міноборони на проведення мобілізації до облвійськкомату не надходило». 

ДОВІДКА «УК»

Для налагодження системної комунікації з громадськістю та ЗМІ, оперативного опрацювання численних звернень журналістів та громадян у Міноборони та Генштабі ЗСУ працюють телефони «гарячої лінії»:

253-04-71 — громадська приймальня Міністерства оборони України

454-43-37 — Міністерство оборони України

235-82-31 — Генеральний штаб Збройних сил України