Днями переговорній групі на чолі  з генерал-полковником Володимиром Рубаном вдалося звільнити шестеро полонених, яких захопили бойовики у зоні АТО. Серед звільнених двоє цивільних: співробітник супермаркету з Луганська Олександр Добилєв, про якого багато писали в Інтернеті, й волонтер із 31-ї сотні Майдану івано-франківець Ігор Лещинін, а також бійці батальйонів «Темур» та «Айдар». Подробиць, як саме їх звільняли, переговірники не розповідають, але зазначають, що жодного не викуповували за гроші. Домовлятися доводилося з різними людьми: троє з полонених перебували в одного командира бойовиків, інші троє — у різних місцях. На жаль, плани зі звільнення ще дев’ятьох порушили бойові дії під Луганськом.

«Найближчим часом буду в Горлівці з приводу захопленого підрозділом Безлера-«Біса» громадянина Швеції. Обговорюватимемо умови його звільнення, — розповів на прес-конференції у Дніпропетровську Володимир Рубан. — Також у Донецьку на мене чекають, щоб спробувати звільнити 18 наших військовослужбовців, яких утримують в одному загоні, і 20 — в іншому».

Генерал-полковник відзначив важливість того, що українська армія першою показує достойне поводження з полоненими. За його словами, змінюється ставлення до загиблих солдатів з обох сторін конфлікту. Наприклад, коли Володимир Рубан перейшов лінію фронту, до нього звернувся командувач одного з військових підрозділів самопроголошеної «ЛНР» і попросив дати змогу забрати з обстріляної території тіло товариша, який загинув там напередодні.

«Я зв’язався з українською стороною, було припинено вогонь. Ми одягли білі халати і виїхали за територію Луганська. Представник української армії допоміг завантажити тіло загиблого і попросив вибачення за те, що не змогли надати необхідну допомогу, оскільки поранення було не сумісне з життям, — розповів керівник переговорної групи. — Це приклад того, що необхідно змінити обличчя війни. До солдатів, які загинули на полі бою, повинно бути особливе ставлення. На жаль, через стрілянину і бої луганська сторона не змогла забезпечити евакуацію тіл чотирьох загиблих бійців української армії».            

Володимир Рубан попросив волонтерів схаменутися і не вирушати самостійно у зону АТО. Адже вони можуть потрапити у полон до терористів. Пересічні громадяни, які везуть допомогу в зону АТО, — потенційні полонені. «Є спеціально навчені люди, є офіцерський корпус, які вміють правильно організувати цей процес», — підкреслив генерал.

ЗВІЛЬНЕНІ

1. Добилєв Олександр — активіст, м. Луганськ

2. Лещинін Ігор — 31 сотня, волонтер, м. Івано-Франківськ

3. Пардавян Артур — боєць батальйону «Темур», м. Щастя, Луганська обл.

4. Патунь Тарас — боєць батальйону «Темур», м. Щастя,  Луганська обл.

5. Ткаченко Сергій — боєць батальйону «Темур», м. Щастя, Луганська обл.

6. Головченко Анатолій — боєць батальйону «Айдар»,  м. Полтава