На плацу в Черкаському обласному військкоматі людно: тут тривають приготування до навчань новоствореного батальйону територіальної оборони області — солдати розподіляють спорядження, готують автомобілі. У класах військкомату тривають теоретичні навчання.

— Батальйон територіальної оборони — це підрозділ Збройних сил України, він сформований переважно з добровольців-черкащан, які мають досвід служби в армії. Решта — місцеві військовослужбовці-контрактники. Чисельність батальйону — понад 400 осіб. Точну кількість з міркувань військової таємниці озвучувати не варто, — розповів заступник обласного військового комісара Олег Захаренко.

Призначення батальйону — охорона важливих об’єктів, таких як міст через Дніпро, Канівська ГЕС, блокпости на в’їздах у населені пункти тощо. Одне із завдань — блокування диверсійних груп. Планується, що після навчань із бойового злагодження, на які вже вирушили два підрозділи, військові повернуться до обласного центру.

За словами Олега Анатолійовича, солдати підрозділу знають: якщо виникне нагальна потреба, батальйон можуть направити і в іншу область для надання допомоги військовим підрозділам. Весь особовий склад готовий до виконання поставлених завдань.

Журналісти поцікавилися зарплатами військових. Приміром, рядові та сержанти отримують 2400—3200 гривень на місяць, офіцери — від чотирьох тисяч до 5700 гривень. Окрім того, за ними зберігаються всі наявні пільги, робоче місце, середня заробітна плата, а «ПриватБанк» не нараховуватиме відсотки за прострочені кредити для мобілізованих.

Воїни черкаського батальйону швидко здружилися, кожен відчув лікоть товариша. Фото Маріанни НЕМЧЕНКО

Як розповів голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко, багато підприємств та організацій в області перейнялися проблемою забезпечення батальйону всім необхідним. На потреби цих захисників спрямували два мільйони гривень із обласного бюджету, ще 650 тисяч надійшло на рахунок військкомату від спонсорів. Навіть форму для батальйону виготовили на одному з місцевих швейних підприємств. Причому, як засвідчили й самі військові, одяг пошили добротний. Міністерство оборони України забезпечило сформований батальйон територіальної оборони військовою технікою та зброєю.

Чи є проблеми у нового формування? Звісно. Одна з головних — застаріла техніка. Двадцятирічні УАЗи вже не витримують ніякої критики. А тому обл?держадміністрація ініціювала переговори з представниками української діаспори в Канаді, які обіцяють допомогти батальйону автомобілями типу «Хамер». Зараз вирішують питання забезпечення добровольців бронежилетами 5-го класу, кевларовими шоломами.

Потрапити до лав батальйону тероборони висловили бажання понад тисяча черкащан. Однак не всі з них відповідали необхідним вимогам. А ті, хто потрапив на службу, вважають, що їхній військовий досвід нині стане у пригоді, тому кожен готовий стати на захист Батьківщини.

Три роки тому Роман зі Сміли проходив службу у внутрішніх військах. Тепер, у складний для країни час, він згадав усе, чого тоді навчився. Ділиться з товаришами по службі своїми знаннями та вмінням.

— Мої рідні спершу були дещо шоковані моїм рішенням, та все ж таки схвалили його. Якщо не ми, то хто захищатиме рідний край?

Не зміг усидіти вдома (на заслуженому відпочинку), поки його старший син Дмитро — командир танкового взводу — служить на Донеччині, й Микола Радченко. Він пішов до Чорнобаївського райвійськкомату й попросився на службу. Тепер учорашній полковник у відставці — командир батальйону. Учорашній успішний хірург обласної лікарні майор Ігор Ткаченко нині очолює медичну службу батальйону.

Увесь особовий склад нового підрозділу сповнений великим бажанням допомогти відстояти незалежність і цілісність нашої держави. Для цього воїни щодня відточують свою бойову майстерність та злагодженість дій. 

Роман КИРЕЙ
для «Урядового кур’єра»