Скандальний храм темних богів у селі Пастирському на Черкащині, або, як ще його називали, церква сатаністів, однієї глупої ночі на початку жовтня нинішнього року взявся полум’ям. Його химерні язики танцювали так, ніби відьми з усього світу злетілися сюди на свої ігрища. Пожежники, які прибули на виклик, намагалися загасити цю шалену ватру, але врятувати споруду так і не вдалося. Добре, що від пожежі ніхто не постраждав. Однією з версій інциденту вважають підпал. Слідство проводить Смілянський міськрайвідділ міліції. 

Чорне вінчання та розхрещення

Однак цікавість до цього об’єкта викликана не пожежею, а тим, що його творці вперше в Україні, та й на всьому пострадянському просторі, зареєстрували релігійну організацію, що сповідує дияволопоклонство. Організація називається «Божичі» (Церква сатани). Ідейним натхненником церкви виступив такий собі Сергій Небога, який називає себе чаклуном на ім’я Абоген.

Спочатку релігійна громада прикривалася неоязичництвом, а згодом почала проводити дияволопоклонницьку діяльність. На своєму сайті повідомили, що в ніч з 30 квітня на 1 травня вони заклали будівництво храму сатани у Чорному лісі Смілянського району, що називається Храм темних богів. Час обрано не випадково. У ніч, яку ще називають Вальпургієвою, за легендами, відбувається відьомський шабаш на Лисій горі.

Сергій Небога постійно публікує відверто антихристиянські матеріали. Настільною книгою сатаністів став «Чорний псалтир», вони поклоняються диявольським зображенням, про що відкрито повідомляли на своєму сайті. Задекларували  ведення щоденної служби, а також проведення релігійних заходів, таких як чорне вінчання, посвята, розхрещення. На території храму обладнали, було, невелику свічкову майстерню, налагодили виготовлення пеклописних образів. Тут же — обрядове вогнище, лазня, побутові споруди, присадибне господарство тощо. Сам Небога закінчив Красноярське вище командне військове училище радіоелектроніки ППО, прожив не один десяток років у Росії.

Закликає до себе потенційних прихильників та клієнтів пан Небога зокрема й через Інтернет. У спеціальному розділі на сайті «Божичів» пише: «Якщо ви не в змозі самі вирішити своє питання, якщо на вас лежить якесь прокляття або вас переслідують невдачі, то можете звернутися до мене. Я зроблю потужний магічний або чаклунський швидкий жорсткий вплив у найскладніших і безнадійних ситуаціях маловідомими обрядами магії і ритуалами чаклунства. Прийом та діагностика — $100, всі інші ціни для кожної людини й ситуації визначаються індивідуально. Вартість вираховується відповідно до складності даного питання і енерговитрат».

Сіють смуту і розбрат

У пресі та на телебаченні почала з’являтися інформація, що «Божичі» — це «проект російських спецслужб», а ідею будівництва своєї церкви Сергій Небога привіз з Росії. Чи не найбільше уваги серед усіх ЗМІ цьому приділило російське РЕН-ТВ. Сюди, на перший обряд жертвоприношення, ніби мухи на мед, злетілися представники російських телеканалів. Після того майже всі ЗМІ Кремля в унісон кричали про знущання над православ’ям в Україні та розгул сатанізму. Висновки пропутінських журналістів про свідоме потурання органів влади діяльності сатаністів на догоду «загниваючим Європі та США», а також про нібито системність виникнення в нашій державі нових «антихристиянських та антиморальних» культів і рухів красномовно свідчить про мету, яку поставили перед собою російські ЗМІ.

Натомість у селі, зокрема на будинку, де мешкає Сергій Небога, якось з’явилися листівки такого змісту: «У цьому будинку проживає людина, завдяки якій в Росії впевнені у тому, що українці масово поклоняються сатані. То кому він продав душу? Дияволу чи Путіну?»

Чи були підстави для таких висновків?

Скажімо, священик із села Пастирського Іван Сідельник впевнений, що це окультне місце організовували спеціально для російських телеканалів. По аргументи далеко ходити не варто, вони крізь рядки читаються в російських газетах. 

А людям лишається молитися

Пастирське — найвіддаленіше село району. Розташоване за 42 кілометри від Сміли, на межі з Кіровоградською областю. Тут 740 жителів, є школа-дев’ятирічка, два фельдшерсько-акушерські пункти, дитсадок. Як стверджують у сільській раді, молоді в селі рік у рік меншає, населення старіє. Основною проблемою для селян стало працевлаштування, адже місцеве сільськогосподарське підприємство давно ліквідовано, а землю здають в оренду сусіднім господарствам. Православних парафіян тут чимало.

Як стверджують деякі історичні джерела, в самій назві поселення відчувається натяк на щось духовне. Насправді чітких відомостей про його походження не залишилось. Отож доводиться тільки здогадуватися про можливий зв’язок утворення назви з монахами, які колись жили на цій території. І ще одна деталь: Пастирське розташоване в районі так званого Чорнолісся — в часи язичників це місце вважалося наділеним містичною природною силою. Можливо, тому сюди й потягнулися сатаністи? Місцеві селяни, у всякому разі, такому сусідству явно не раді.

— Ось звернення 362 жителів села з вимогою закрити сатанинську церкву, — розповідає секретар сільської ради Наталія Олененко. — Люди обурені самим існуванням у селі такої церкви. Чому це при реєстрації подібної релігійної організації не враховується думка громади? Люди ставлять питання саме так. Правда, останнім часом чаклун дещо притих. Однак хочемо довести справу до кінця — готуємо депутатське звернення до прокуратури. 

А ТИМ ЧАСОМ

Як таке могло статися?

Із позовом до окружного адміністративного суду з вимогою скасувати державну реєстрацію релігійної громади «Божичі» звернулася Черкаська облдержадміністрація. Річ у тім, як пояснили, що цей релігійний осередок надав документи, за якими він себе назвав громадою слов’янських неоязичників. Метою її діяльності декларувалося «сповідування, пропагування та поширення давньослов’янської дідичної віри, духовних знань, звичаїв народу Русі-України». Але після реєстрації лідер «Божичів» Сергій Небога заявив у пресі, що ця релігійна організація сповідує поклоніння антихристу.

Як запевнили в обласному управлінні культури, встановлено факт внесення завідомо неправдивих відомостей до документів про реєстрацію. Крім того, у діях пана Небоги вбачаються ознаки кримінальних правопорушень. Тому розпочато відповідне кримінальне провадження щодо подачі недостовірних відомостей. Також, як стверджують працівники управління, має місце громадська діяльність, яка суперечить вимогам суспільної моралі, і пряме заперечення надбань релігійних громад, які напрацьовані протягом сторіч. Очікується й висновок національної експертної комісії. 

Владислав ФЕДОРОВИЧ
для «Урядового кур’єра»