Українські воїни демонструють героїзм, високий професіоналізм і самовідданість у відсічі агресії. На цьому під час робочої поїздки в район проведення операції Об’єднаних сил з нагоди Дня піхоти, що вперше відзначали на державному рівні, наголосив Президент Петро Порошенко. Він висловив переконання в ефективності рішення щодо зміни формату АТО на сході України на ООС, нагадав, що ООС триває вже понад рік у повній відповідності до закону про особливості державної політики із забезпечення суверенітету й територіальної цілісності України на території Луганської і Донецької областей. Верховний Головнокомандувач підкреслив, що в межах проведення ООС без порушення мінських домовленостей звільнено 24 квадратні кілометри української землі, зокрема три населених пункти — хутір Вільний, Південне, Шуми.

Глава держави також зауважив, що окрім суто військових завдань, формат ООС передбачає проведення правоохоронних, цивільно-гуманітарних та інших комплексних проектів з відновлення комплексної інфраструктури й створення умов для відновлення подальшого мирного побуту жителів регіону. «І минулого, і цього приїзду, спілкуючись у населених пунктах, які розташовані вздовж лінії зіткнення, чітко спостерігаємо поліпшення ставлення місцевих жителів до військовослужбовців Збройних сил. Відзначається висока дисципліна, готовність завжди надати медичну допомогу тощо», — акцентував Президент. І окремо відзначив роботу з розмінування, законодавче забезпечення цієї діяльності, а також усієї діяльності ЗСУ. Він зазначив, що в межах ініціативи «Допомога Схід» до лікувальних закладів Донецької та Луганської областей лише медичного майна передано на суму майже шість мільйонів гривень.

П’ятому Президентові не соромно перед військовими за роки своєї каденції. Фото з сайту president.gov.ua

Верховний Головнокомандувач під час перебування на Донеччині звільнив генерал-лейтенанта Сергія Наєва з посади Командувача Об’єднаних сил і призначив на цю посаду генерал-лейтенанта Олександра Сирського. «Особовий склад під керівництвом Сергія Наєва виконав поставлені ним завдання на «успішно». Олександр Сирський пройшов усі командні посади: від командира взводу до заступника начальника Генштабу. Також очолював АТО, забезпечив ефективні дії з організації оборони й відсічі наступу російських військ. Рівень підготовки новопризначеного командувача дасть змогу успішно виконувати поставлені завдання із забезпечення звільнення української землі та відновлення українського суверенітету над окупованими територіями, керувати можливостями й засобами Збройних сил, як і інших військових формувань та правоохоронних органів, які перебувають у зоні ООС», — підкреслив Петро Порошенко.

Президент доручив укотре підвищити розмір доплат військовослужбовцям підрозділів, які перебувають на першій лінії ООС, — йдеться про  збільшення доплати на 5 тисяч гривень до суми 17 тисяч. За словами глави держави, відтепер грошове забезпечення  становитиме мінімум 10 300—10 400 гривень, плюс доплата 17 000 гривень, і виходимо на суму, яка перевищує 27 тисяч.

«Поки є український воїн — є мир. ЗСУ — гарант збереження української державності та всіх перетворень у країні. Армія, народившись у полум’ї війни з російським агресором, за останні роки дуже відчутно загартувалася. Ворог має чітко знати, що будь-які намагання розхитати наші рубежі буде приречено на невдачу. Мені не соромно дивитися в очі українським воїнам та є про що звітувати перед народом. Найважливішим завданням для мене на початку і впродовж всієї каденції було відновлення українського війська, щоб армія могла протистояти агресору. Вона повністю відновила боєздатність, набула унікального досвіду. Поліпшено технічну оснащеність, забезпечення. Сформовано низку нових бойових бригад і військових частин оперативного, тилового й технічного забезпечення. На потенційно загрозливих напрямках створено й проведено нарощування відповідних угруповань військ, що забезпечило готовність до відбиття агресії не лише зі сходу, а й з будь-яких інших напрямків. З урахуванням наявних сил і засобів нарощено систему протиповітряної оборони. Збільшено авіаційний парк та бойовий склад зенітно-ракетних військ. На нових місцях дислокації відновлюються Військово-Морські сили», — доповів перед воїнами Петро Порошенко.

І свого наступника на посту Президента закликав не повторювати помилок його попередників і належним чином дбати про Збройні сили. Бо лише сильна армія за будь-яких обставин захистить Україну, щоб наші діти в мирі жили у незалежній, щасливій та заможній європейській державі.

Наталя ПИСАНА
для «Урядового кур’єра»