РОЗВИТОК

Президент переконаний, що здобутки краю є вдалим прикладом державно-приватного партнерства

Напередодні відкриття в Донецьку чергового міжнародного інвестиційного саміту від пересічних жителів міста довелося почути конкретну і трохи емоційну пропозицію щодо пошуку та залучення інвестицій. Мовляв, якби всі кошти, витрачені останніми роками на організацію і проведення цих багатолюдних зібрань, спрямувати на розвиток економіки краю, це і було б найкращим капіталовкладенням…

Віктор Янукович на Єнакіївському металургійному заводі взяв участь у закладанні символічної капсули у фундамент нової повітряно-розподільчої установки. Фото з офіційного інтернет-представництва Президента України

Утім, непевність такого підходу очевидна, бо ефективність згаданого заходу, який ще небезпідставно називають своєрідним стартовим майданчиком для розвитку економіки та залучення інвестицій, важко піддати сумніву. Приміром, свого часу завдяки йому почалася реалізація великого проекту на Донецькому металургійному заводі, де застаріле мартенівське виробництво замінили на електросталеплавильне. Або такий приклад. У 2009 році саміт мав вузьку спеціалізацію: енергоефективні технології та енергозбереження. А пізніше в область прийшов інвестор — відома компанія «Фурлендер», завдяки чому тут почалася активно розвиватися вітроенергетика. Та й збільшення прямих закордонних інвестицій — також факт незаперечний: у  січні 2005 року Донеччина отримала понад 500 млн доларів, а на початку 2012-го — вже 2 млрд 652 млн.

Нинішній V Міжнародний інвестиційний саміт присвячений питанням упровадження програми економічної реформи на 2010—2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава». У його роботі взяв участь Президент Віктор Янукович, який відвідав Донецьку область із робочою поїздкою. «Уже п’ятий рік поспіль міжнародний саміт об’єднує провідних вітчизняних і закордонних інвесторів, — звертаючись до учасників заходу, зазначив він. — Саміт став своєрідною платформою для розвитку української економіки та залучення інвестицій. І за ці роки нам вдалося подолати дуже складний шлях від глибокої економічної кризи до виходу нашої економіки на траєкторію зростання. Україна перебуває зараз на важливому етапі розвитку, адже перед нами стоїть амбітне завдання: забезпечити стійке зростання економіки за рахунок структурної перебудови та переведення її на інноваційно-інвестиційну модель розвитку».

Глава держави звернув увагу на необхідність поліпшення в Україні ділового та інвестиційного клімату. На його переконання, останнім часом тут відбуваються позитивні зрушення, адже збільшення обсягів залучення інвестицій — не просто статистика, а оцінка, яку закордонні інвестори ставлять бізнес-клімату, політичній та економічній стабільності у країні.

Попередній досвід показав, що перспективними напрямками залучення інвестицій є машинобудування, гірничо-металургійна та енергетична сфера, особливо використання альтернативних джерел енергії. А ще Віктор Янукович підкреслив значну перспективність для інвестування агропромислового комплексу. Цьому посприяє впровадження в країні повноцінного ринку землі. Важливою сферою для інвестицій вважається транспортна інфраструктура та індустрія туризму з урахуванням досвіду проведення Євро-2012.

Президент також ознайомився з експозиціями відкритої напередодні виставки «Інвестиції. Інновації. Розвиток», яка має посприяти укладанню нових контрактів та залученню інвестицій. Цього року свій інвестиційний потенціал тут презентують понад 70 учасників з Донецької й Луганської областей, а також із Курської області Російської Федерації.

А в Єнакієвому Президент побував на ПАТ «Єнакіївський металургійний завод», де завдяки закордонним інвестиціям (французька компанія «Ер Пікід» інвестує 100 мільйонів євро) розпочалося спорудження повітряно-розподільного устаткування.

Відвідав він і навчально-виховний комплекс «Спеціалізована школа ІІ ступеня — ліцей інформаційних технологій», реконструйований у рамках Національного проекту «Школа майбутнього». Віктор Янукович зокрема оглянув клас інформатики, актовий зал, їдальню, футбольне поле, баскетбольний майданчик, тенісний корт, шкільний музей. Передав директорові сертифікат на мультимедійне обладнання та електронну бібліотеку. У своєму колишньому класі Віктор Янукович поспілкувався зі школярами. Він також зустрівся зі своєю першою вчителькою — ветераном педагогічної праці Ганною Дмитрівною Зогоновою. Принагідно глава держави звернув особливу увагу керівництва міста і профільного міністра на необхідність забезпечення школи-ліцею автобусами для підвезення учнів.

Віктор Янукович взяв участь й у відкритті реконструйованого Палацу спорту «Шахтар». Його відновлення — вдалий приклад співпраці держави та приватного інвестора. Президент оглянув спортзал, басейн, зал для занять боротьбою та боксом, поспілкувався з місцевою командою з міні-футболу «Єнакієвець». Високо оцінивши проведені роботи, він запропонував створювати на базі подібних спорткомплексів дитячі спортивні школи.