КУЛЬТУРА

У Львівській галереї мистецтв новий гендиректор
 

Тривала епопея навколо призначення директора Львівської галереї  мистецтв нарешті завершилася, як того й домагалася громада Львова. Після трагічної загибелі в автокатастрофі Бориса Возницького посаду головного скарбничого культурної спадщини Галицького краю посіла його донька Лариса Возницька-Разінкова — авторитетний музейник і реставратор, доцент кафедри реставрації Львівської національної академії мистецтв, голова Асоціації реставраторів Львівщини,  заслужений працівник культури України. 

Львівська галерея мистецтв — один з найбільших і найбагатших музеїв країни, фонди якого налічують понад 62 тисячі творів мистецтва. Зосереджено ці унікальні скарби у 16 філіях і зокрема у 4 замках. Аби все це зберегти, не дати розграбувати, керівникові не достатньо бути тільки висококласним фахівцем, він має бути справжнім господарем і бездоганно чесною людиною. А ще — бійцем! Тож коли колектив запропонував очолити галерею завідувачеві її реставраційного відділу дочці Б. Возницького, вона не поспішала погоджуватися. Лариса Борисівна, як ніхто інший, розуміла, що «місце директора — не відпочинок на лаврах, а важка щоденна жертовна праця». Безліч разів ставила собі запитання, чи зможе дати раду цим скарбам, приміщенням, які потребують ремонту, дірявим покрівлям і хронічній нестачі фінансів. Втім, усіма цими проблемами, клопотами вона жила упродовж 41 року, працюючи поруч із батьком. Довго виношувала непросте для себе рішення, допоки навколо призначення не почалися інтриги.

Новий директор Львівської галереї мистецтв опікуватиметься відомими замками. Фото з сайту freemarket.kiev.ua 

Багато хто вже «приміряв» до себе крісло гендиректора галереї. І тут, у розпал «війни» за посаду директора, як жартують у колективі, у некар’єристки за характером Лариси Борисівни «прорізався голос». Про свою згоду заявила впевнено. Зрозуміла, що вона мусить завершити те, що задумав батько, — відповідала тим, хто переконував прийняти пропозицію. «Що буде з галереєю, якщо прийде хтось сторонній і далекий від музейної справи й відмовиться продовжувати традиції Бориса Возницького?» — запитували співрозмовники. Ця обставина й стала для неї переконливим аргументом. До думки громади Львова дослухались і в Києві.

— У кожному з музейних об’єктів є чимало серйозних проблем, потрібно терміново перекривати діряві дахи у замках, продовжувати реставрацію Підгорецького замку, — сказала директор під час представлення, яке відбулося за участю міністра культури Михайла Кулиняка, голови Львівської облдержадміністрації Михайла Костюка, письменника і громадського діяча Романа Лубківського. Він схвально відгукнувся на це призначення: «Добре, що естафета моральності продовжується, національні цінності перебувають у чистих і чесних руках».

Першим відповідальним іспитом для команди  стане експонування у Луврі робіт скульптура Іоана  Пінзеля.