МЕТА

 

Цікава пропозиція на прозорих умовах

Прем’єр-міністр Микола Азаров запросив російську сторону взяти участь у роботі нової газовидобувної компанії, яку буде створено після реструктуризації НАК «Нафтогаз України». Про це він заявив під час спілкування з економічними оглядачами провідних вітчизняних ЗМІ. 

 

Під час зустрічі з журналістами провідних економічних ЗМІ. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Відкритість інвестиціям

Глава уряду спрогнозував, що ця компанія зможе отримати ліцензію на видобуток приблизно 1 трлн кубометрів природного газу. «Нафтогаз буде реформовано, з’явиться абсолютно прозора компанія, яка займатиметься видобутком газу. «Ми розмістимо акції цієї компанії на фондових біржах. Якщо Росія захоче взяти участь у роботі цієї компанії — будь ласка, нехай», — сказав Микола Азаров.

Водночас він висловив сподівання на те, що інтереси стратегічного партнерства і кооперації між Україною та РФ у багатьох галузях економіки будуть вищими за тимчасове отримання Росією надприбутків за кабальними газовими угодами 2009 року.

За півтора року роботи Президента і уряду вдалося відновити нормальні партнерські відносини між двома країнами і розпочати реалізацію довгострокових коопераційних проектів, зокрема  в галузі авіабудування, ядерної енергетики тощо. «Ми розпочали цілий ряд серйозних інтеграційних та коопераційних проектів. І в подальшому нас цікавить спільний ринок Росії, Білорусі та Казахстану. Ми відкриті для російських інвестицій, — підкреслив Прем’єр. — Довгострокові стратегічні інтереси повинні переважити аспект, пов’язаний з газовими розбіжностями. Я в це щиро вірю».

Крім того, зараз уряд активно працює над програмою імпортозаміщення. На найближчому засіданні Кабміну, сподівається його керівник, її буде затверджено. «Тобто практично по кожній позиції імпорту ми будемо знаходити можливості для часткової його заміни продукцією вітчизняного виробництва», — зазначив Микола Азаров.

Програма передбачатиме створення сприятливих умов вітчизняним підприємствам при виробництві товарів, що заміщують імпорт. Документ буде виписано таким чином, щоб не порушувати умови Світової організації торгівлі. «Програма включає ряд організаційних заходів, які дадуть змогу спрямувати кошти державного і місцевих бюджетів на стимули для наших виробників. Ми це зробимо надзвичайно акуратно, оскільки ми є членами СОТ і повинні забезпечувати рівні можливості для закордонних та вітчизняних підприємств, але ми програму випишемо таким чином, щоб вітчизняні товаровиробники гідно конкурували з іншими пропозиціями», — запевнив Прем’єр-міністр.

Рахунки стабільності

Він також переконаний, що курс гривні залишатиметься стабільним. А уряд і Національний банк не допустять обвалу національної валюти. «Нам потрібна ця стабільність. Будь-який експортер та імпортер розраховує свої бізнес-плани виходячи з монетарної політики. Він повинен знати, що уряд і Національний банк робитимуть з гривнею, бо від цього залежить його прибуток. Кабмін може не брати до уваги інтереси і думку наших учасників ринку? Не може. Саме тому згадані інституції забезпечать стабільність курсу гривні», — наголосив Микола Азаров.

На валютних рахунках уряду в казначействі зберігається близько 24 млрд доларів США, а залишок коштів на казначейських рахунках, включаючи кошти місцевих бюджетів та з урахуванням спецфонду, становить близько 70 млрд дол. Тому ніяких підстав для скільки-небудь значних коливань курсу гривні немає, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.