ОНОВЛЕННЯ

На Сумщині став до ладу потужний молочнотоварний комплекс 

Нове виробництво сільськогосподарського товариства "Вітчизна" Конотопського району розраховане на одночасне утримання 1200 корів.

За рівнем технічної оснащеності, умовами догляду за поголів'ям це перший в області подібний підрозділ. Цікавим є технологічно-музичний штрих. Під час доїння худоби у приміщенні звучить класична музика Бетховена, Чайковського, Вівальді, Прокоф'єва... Адже вчені довели, що і вітчизняні, і закордонні корови не байдужі до мелодій, під їхній супровід активніше розщедрюються на молоко.

Як розповів керівник "Вітчизни" Сергій Чижик, уведення в експлуатацію нового виробництва сприятиме нарощенню молочного поголів'я, значно поліпшить умови праці тваринників, істотно підвищить якість продукції.

За підсумками минулого року, господарство одержало від кожної корови понад 5600 кг молока, що на півтонни більше позаминулорічного показника. У 2011 році "Вітчизна" орієнтується на 6-тисячний рубіж. Незабаром нарощуване поголів'я повністю заповнить комплекс і стане чи не найпотужнішим молочнотоварним підрозділом на Сумщині. Сьогодні ж 856 корів порають шість операторів машинного доїння. В залі "Паралель" вони одночасно обслуговують 40 корів.

За словами начальника відділу тваринництва головного управління агропромислового розвитку Сумської облдержадміністрації Віталія Підопригори, зараз у сільгосппідприємствах області функціонують 13 доїльних залів, а в 35 господарствах - 67 молокопроводів. Тут виробляють майже половину загальнообласного обсягу молока. Завдяки новітнім технологіям його якість неухильно поліпшується. Торік, наприклад, класу "екстра" та вищого гатунку реалізовано продукції в 2,3 раза більше, ніж позаторік. За кількістю молочного поголів'я в сільгосппідприємствах Сумська область нині посідає четверте місце, а за обсягами виробництва - шосте в Україні.