ЗАВДАННЯ

Саме стільки уряд відвів місцевій владі для підготовки звіту
перед Президентом на засіданні Ради регіонів 

Селекторну нараду з керівниками усіх регіонів України, проведену вчора першим віце-прем’єр-міністром — міністром економічного розвитку і торгівлі Андрієм Клюєвим, було пронизано особливою діловою атмосферою. Першим і наразі найактуальнішим стало питання  виконання Закону України «Про прискорений перегляд регуляторних актів, прийнятих органами та посадовими особами місцевого самоврядування».

Київ відстає

За результатами попереднього селектору від 14 липня поточного року всі області, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, Київська та Севастопольська міські держадміністрації дістали доручення до 1 вересня завершити роботу з перегляду законодавчих актів регуляторного спрямування.

За словами Андрія Клюєва, станом на вчора з понад 35 тисяч таких документів було змінено або скасовано 98,5%. Насамперед це стосувалося сфер діяльності, які мають найбільший вплив на економічний і соціальний розвиток регіонів. Ідеться про місцеві податки і збори, фінанси і ціноутворення, управління комунальною власністю та регулювання земельних відносин.

Лідерами серед областей, де практично повністю завершено цю складну й копітку роботу, є Волинь, Дніпропетровщина, Запоріжжя, Полтавщина, Рівненщина, Тернопільщина, Хмельниччина й Чернігівщина. Впритул до них, з 99% виконанням наблизилися Київська, Миколаївська, Кіровоградська, Черкаська й Чернівецька області. Решта у відповідність до закону про дерегуляцію привела  понад 90% нормативних актів. На жаль, цього не можна сказати про міста Севастополь і Київ із 60-ма і 38-ма відсотками  виконання відповідно.

Як повідомив Андрій Клюєв, ще понад 620 актів потребують рішення щодо скасування або внесення істотних змін. Водночас урядовець звернув увагу на низьку виконавчу дисципліну, що стало мало не типовим з боку місцевих органів виконавчої влади і самоврядування. Це стосується вже згаданого Севастополя і Одеської області.

«Доручаю Раді міністрів Кримської автономії, обласним, Київській та Севастопольській міськдержадміністраціям, органам місцевого самоврядування завершити роботу зі скасування тих нормативних актів, що не відповідають принципам державної регуляторної політики», — слова Андрія Клюєва прозвучали безапеляційно.

Крім того, їх зобов’язано не допускати у подальшому прийняття таких документів. А до 7 вересня Мінекономрозвитку й торгівлі та Держкомпідприємнцитва має бути поінформовано про виконання цього доручення. За два дні ця інформація повинна потрапити на розгляд уряду.

Від питань до звільнення

Така оперативність пов’язана з тим, що вже 14 вересня під головуванням Президента Віктора Януковича відбудеться засідання Ради регіонів, присвячене проведенню регуляторної політики. «До тих місцевих керівників, — суворо попередив Андрій Клюєв, — які не виконують ці вимоги, буде дуже багато претензій. І може ставитися питання про звільнення з посад».

Зі свого боку урядовий уповноважений з питань дерегуляції та господарської діяльності Михайло Бродський підтвердив інформацію першого віце-прем’єра, додавши: перегляду потребують всі законодавчі акти, прийняті за 20 років. До слова, моніторингу було піддано понад 54 тисячі таких документів, з них 35 тисяч потребували змін чи скасування. Аби ніде в Україні не залишилося надуманих бюрократичних перепон, які змушують громадян, зокрема підприємців, зайвий раз вклонятися чиновникам, сплачувати незрозумілі побори тощо.

Він звернувся до Андрія Клюєва з пропозицією створити єдині Інтернет-ресурси, де кожен житель тієї чи іншої області міг би без перешкод побачити, як саме регуляторні акти мають чинність на цій території. Всі інші не зареєстровані документи, повинні вважатися незаконними. Це полегшить життя громадянам і унеможливить ухвалення місцевими депутатами різноманітних «підкилимних» рішень.   

ПИТАННЯ, РОЗГЛЯНУТІ НА НАРАДІ

  • 3 Про підготовку житлового фонду, об’єктів енергетики, комунального господарства та соціальної сфери до роботи в осінньо-зимовий період 2011/2012 років та оснащення підприємств — виробників теплової енергії, надавачів послуг з централізованого тепло- і водопостачання засобами обліку відпуску теплової енергії та води;
  • 3 Про розрахунки споживачів за використаний природний газ і забезпечення населення скрапленим газом;
  • 3 Про закупівлю продовольчого зерна до державного інтервенційного фонду, держрезерву та формування регіональних ресурсів.