ДІАЛОГ

Чернігівські підприємці запитують, податківці аргументують

Ще Альберт Ейнштейн у свій час зауважив, що найважча для розуміння річ на світі - це податок на прибуток. Утім, представники малого бізнесу не можуть собі дозволити не розуміти, скільки й чому мають відрахувати зі своїх не надто вражаючих заробітків. Тому охоче обговорюють це питання скрізь, де готові їх вислухати.

Якщо амбіції невисокі...

Приватний підприємець Ольга Кривець у лютому нинішнього року заробила 302 грн, а податку, як і в січні, заплатила 412 грн, хоча за законодавством з 1 січня мала перерахувати лише 42% цієї суми. Коли ж у березні відняла переплачене, почалися непорозуміння з Пенсійним фондом, якому з переплати нічого не припало.

- Підприємець має право заробляти мало, - вважає вона. -Не в кожного є здоров'я, можливості й амбітні цілі. Раніше я їх мала і все вдавалося. Нині вже сили не ті, хочу лише до пенсії дотягнути. Тому добре було б платити якийсь мінімум, але щоб він не був більшим, ніж мої прибутки...

Однак, хочеться сподіватися, що таке непорозуміння - наслідок "притирання" новацій Податкового кодексу і представників малого бізнесу та скоріш за все в подальшому таких проблем не виникне, принаймні про це йшлося на "круглому столі" з промовистою назвою "Податковий кодекс: наслідки для бізнесу".

Присутня на відвертій розмові начальник управління оподаткування фізичних осіб обласної державної податкової адміністрації Катерина Шумейко не "відстрілювалася" від зауважень, а пропонувала зустрічатися і обговорювати наболілі питання й надалі.

- Я так само, як і ви, ретельно аналізую рівень сплати податків тими ж спрощенцями, - запевнила вона. - І якщо в нашій області запроваджено ставки єдиного податку від 20 до 200 грн, то, скажімо, у Полтаві, Рівному та й інших містах запроваджено одну-єдину ставку - 200 грн. Як бачите, ми сьогодні дбаємо про те, щоб у нас була відповідна шкала, щоб ті, хто має мізерні прибутки, сплачували й відповідні податки.

Недобросовісних - перевіряти!

Бухгалтер одного з чернігівських підприємств Олександр Кришенін занепокоєний тим, що раніше складав виробничу калькуляцію, включаючи туди собівартість товару та комплектуючих, придбаних у приватників. Тепер не має права цього робити, оскільки платник податку на прибуток підприємств не може віднести до своїх витрат придбання товарів, робіт та послуг у підприємця-фізичної особи, який сплачує єдиний податок. Виходить, що нині їм не можна співпрацювати. Та чи піде це на користь обом сторонам?

- Тепер я маю складати дві окремі калькуляції - податкову і бухгалтерську, - зауважив О. Кришенін і перейшов до наболілого, - перевірок податкової інспекції. - Я надаю всі документи, а в мене вимагають ще інші папери. Запитую: "Ви закон про бухгалтерський облік читали? Там прописано, що я маю надавати і чого не потрібно". У підсумку в акті все одно з'являється запис: "Порушення бухгалтерського обліку". Як у цьому випадку доводити свою правоту? Такі перевірки ускладнюють роботу підприємців.

- Як, на ваш погляд, сьогодні не потрібно перевіряти підприємця, в якого обсяг доходу складає 2 млн грн, і при цьому у нього немає жодного найманого працівника і складських приміщень? - відреагувала на зауваження К. Шумейко. - Сумлінних платників заспокою: нещодавно в області перебував голова ДПА України Віталій Захарченко, який повідомив про заборону перевірок суб'єктів господарської діяльності-фізичних осіб і всіх добросовісних платників податку малого бізнесу та "спрощенців" до кінця першого півріччя нинішнього року.

Перевірятимуть тих платників, щодо яких є ризик несплати податків, а також тих, хто при неодноразовому нагадуванні про існуючі ризики не виправив ситуації. До речі, упродовж першого кварталу в області було залучено до перевірок лише 59 приватних підприємців із 46 тисяч.

Щодо розмов про масове припинення діяльності представниками малого бізнесу, то на сьогодні це не відповідає дійсності. Трапляються випадки, коли підприємці переходять зі спрощеної системи оподаткування на загальну. Приміром, торік кількість таких платників зменшилася майже на тисячу, а тих, хто працює на загальній системі, збільшилось майже на 2 тис.

- Саме в цьому і переваги двох систем оподаткування: кожен підприємець може на свій розсуд обрати ту, яка йому підходить, - вважає Катерина Шумейко. На її думку, має бути збережена спрощена система оподаткування, особливо для тих, хто працює на ринках.