КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ

Уряд схвалив Державну програму розвитку внутрішнього виробництва

Як зазначив перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв, документ має підвищити економічну стійкість держави та спрямований на активізацію процесів імпортозаміщення.

Сили є

«Ми повинні на повну потужність активізувати процеси імпортозаміщення. Україна має все необхідне для збільшення обсягів випуску власної продукції, яка сьогодні імпортується, — це значний природно-ресурсний, виробничий, науково-технічний та трудовий потенціали. Ключовим напрямком економічної політики України є розширення внутрішнього ринку», — наголосив він.

Перший віце-прем’єр додав, що уряд поєднуватиме макроекономічні інструменти, ефективну промислову і аграрну політику, аби модернізувати виробництво, стимулювати швидке освоєння сучасних перспективних технологій, передає прес-служба урядовця.

Крім того, Андрій Клюєв звернув увагу на те, що вступ України до СОТ значно звузив можливості проводити політику протекціонізму по відношенню до вітчизняного виробництва, більш прагматичним стає співробітництво із країнами СНД, серйозні завдання постають перед вітчизняним виробником і у зв’язку з активізацією процесу створення зони вільної торгівлі з ЄС.

За словами урядовця, поряд з високою залежністю української економіки від імпорту енергоносіїв негативний вплив на зовнішньоторговельний баланс країни справляє імпорт машин, устаткування, механізмів і транспортних засобів, обсяг якого у 2010 році становив 12,7 млрд доларів США (майже 21%) та імпорт хімічної продукції обсягом 10,1 млрд доларів США (16,7%). Також перший віце-прем’єр заявив, що українська промисловість виявилася неспроможною відвоювати втрачені ринки електричних машин і устаткування (обсяг імпорту — 3,6 млрд доларів США) та протистояти експансії імпортних легкових автомобілів (1,7 млрд доларів США).

Він зауважив, що сировинний ухил виробничої структури, розрахований переважно на потребу експорту, робить промисловість і всю економіку надзвичайно залежними від кон’юнктури зовнішнього ринку, стримує розвиток внутрішнього і звужує можливості для економічного розвитку держави.

Плюс у зовнішній торгівлі

Водночас Андрій Клюєв заявив, що потенціал із імпортозаміщення є в усіх галузях. Це стосується машинобудування, зокрема сільськогосподарського, хімічної та легкої промисловості, виробництва лікарських засобів, а також авіаційної промисловості та оборонно-промислового комплексу. Крім того, Україна зобов’язана за найближчі 10 років істотно збільшити забезпечення себе енергоносіями власного видобутку.

Перший віце-прем’єр переконаний, що при належній організації виконання Державної програми розвитку внутрішнього виробництва у 2015 році Україна може розраховувати на досягнення позитивного сальдо торгівлі товарами та послугами на рівні 1,5 — 2 млрд доларів США.

Допомогти отримати такий результат має й активна інвестиційно-інноваційна політика, і головну роль у цьому процесі відіграватиме держава. За словами урядовця, Україна має власний науково-технологічний потенціал за низкою сучасних і критичних технологій: «Наше завдання — зайняти свою нішу за міжнародним розподілом праці, спираючись на власні наукові розробки, і послідовно підтримувати відповідні дослідження».

Передусім, за словами Андрія Клюєва, уряд працюватиме над розвитком інноваційної інфраструктури, яка включатиме формування мережі наукових парків, технопарків, бізнес-інкубаторів, центрів трансферту технологій.

Він також повідомив, що створюється система державної підтримки нових інноваційних компаній на стартовому етапі та стимулів для впровадження саме інноваційних інвестпроектів. За попередніми оцінками експертів, ресурси, які необхідні для запровадження новітніх технологічних систем, на перших етапах становитимуть 10 — 15 млрд дол.