Якщо постійно з чимось стикаєшся — починаєш до цього звикати і більше не сприймаєш як щось надзвичайне. Мабуть, тому більшість громадян на якомусь етапі починає ставитися до корупції не як до небезпечного злочину, а як до чогось дуже звичного. А боротьба зі зловживаннями чиновників, які примудрялися не лише брати хабарі, а ще й розкрадати бюджетні кошти та державне майно, довгий час нагадувала боротьбу з алкоголізмом: вона, звісно, потрібна, але малоефективна. Про те, хто саме та як заробляв на своїх посадах, розповіли у Генеральній прокуратурі й пообіцяли, що в подальшому нікому не вдасться уникнути відповідальності за корупційні діяння.

Підзаробили, розкрадаючи армію

Як повідомили у Генпрокуратурі, упродовж січня—травня цього року кількість викритих корупційних кримінальних правопорушень зросла на 16%. Під час їх розслідування 323 особи, яким оголошено про підозру у вчиненні злочинів, відсторонено від посад.

До суду з обвинувальними актами вже скеровано 672 кримінальних провадження про корупційні діяння стосовно 762 осіб, з яких 50 — заарештовано.

Навіть у Донецькій та Луганській областях, де правоохоронці працюють фактично в умовах воєнного стану, до суду надіслано відповідно 80 та 52 кримінальних провадження про корупцію.

Крім цього, правоохоронними органами держави поточного року виявлено 14 організованих груп з корумпованими зв’язками. Зокрема, слідчим відділом прокуратури Львівської області наприкінці травня надіслано до суду обвинувальний акт стосовно організованої групи з корумпованими зв’язками у складі працівників відділу освіти Галицького району Львова, які у 2010—2012 роках привласнили кошти, призначені для виплати зарплати працівникам освіти на суму 2,9 мільйона гривень.

Особливу увагу органами прокуратури було приділено перевіркам, мета яких — виявлення зловживань у військовій сфері. Завдяки цьому встановлено непоодинокі випадки розкрадання військового майна, що підриває боєздатність нашої армії.

До прикладу: в березні розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом заволодіння службовими особами Державного підприємства «Житомирський бронетанковий завод» комплектуючими частинами 78 бойових машин вартістю понад 12 мільйонів гривень.

Установлено, що на всіх бойових машинах немає двигунів з коробками передач, башт, значної кількості прицільних пристроїв, радіостанцій, генераторів, трансмісій — усього 5,5 тисячі вузлів та агрегатів різних найменувань озброєння, техніки та майна.

А прокуратурою Центрального регіону з нагляду за додержанням законів у військовій сфері до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про кримінальне правопорушення, скоєне посадовцем концерну Міністерства оборони України «Військторгсервіс», який упродовж 2003—2011 років надавав дозволи на незаконне відчуження 47 об’єктів нерухомості в різних областях держави. Ці об’єкти належали оборонному відомству. Таким чином, завдано збитків державі на загальну суму понад 28 мільйонів гривень.

У травні розпочато досудове розслідування за фактом розкрадання блоків прицільно-навігаційної апаратури, зв’язку та озброєння на літаках МІГ-29 однієї з військової частини у місті Івано-Франківську. Сума заподіяних збитків становить понад один мільйон гривень.

Уроки для Феміди

Не залишилися поза увагою і служителі Феміди. Так, Головне слідче управління Генеральної прокуратури України розпочало досудове слідство за фактом вимагання колишнім керівництвом Вищого господарського суду України хабара в сумі 500 тисяч фунтів стерлінгів, розповів на брифінгу заступник Генерального прокурора України Олексій Баганець. За його словами, упродовж 2012—2014 років колишні чиновники Вищого господарського суду вимагали зазначену суму від керівника підприємства за прийняття рішень суддями господарських судів на його користь.

«При цьому хабарники погрожували підприємцю позбавленням його права власності на торгово-розважальний комплекс, який згодом продали через товарну біржу, в результаті чого цьому підприємству завдано матеріальної шкоди в розмірі 140 мільйонів гривень», — зазначив він. Відомості про даний факт внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 3 ст. 15 (замах на злочин), ч. 5 ст. 27 (види співучасників), ч. 4 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або отримання неправомірної вигоди посадовою особою) Кримінального кодексу України.

Крім того, розпочато досудове розслідування за фактом винесення суддями Господарського суду Києва і Київського апеляційного господарського суду упродовж 2011—2012 років за сприяння керівництва Вищого господарського суду України заздалегідь неправосудних рішень, якими позбавлено одне з ТОВ права часткової власності на будівлю в столиці загальною площею 10220,8 квадратного метра і права стягнення з іншого підприємства безпідставно отриманих 28 мільйонів гривень.

Дані про вчинення цього кримінального злочину зареєстровано за ч. 2 ст. 375 (винесення суддею заздалегідь неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови) Кримінального кодексу України.

«Сімейні» мільярди

Упродовж останніх кількох місяців було організовано перевірки і щодо виявлення та розслідування корупційних злочинів, вчинених колишніми високопосадовцями. У Генпрокуратурі зазначають, що ця робота підтвердила вражаючі масштаби корумпованості державного апарату, існування організованої злочинності у вищих ешелонах влади.

За фактами розкрадань, фінансових махінацій, захоплення земель, зловживання службовим становищем, перевищення влади екс-президентом України Віктором Януковичем та іншими колишніми високопосадовцями слідчі Генпрокуратури розслідують 28 кримінальних проваджень.

Як повідомили у відомстві, в цих процесах фігурують колишній прем’єр-міністр Микола Азаров, перший віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв, голова НБУ Сергій Арбузов, міністр агрополітики Микола Присяжнюк, міністри юстиції Олександр Лавринович, Олена Лукаш та інші.

Нанесені цими особами збитки державному бюджету України становлять мільярди гривень, запевняють у Генпрокуратурі.

Серед багатьох резонансних кримінальних проваджень є й справа про вилучення з державної власності 136 гектарів землі, на якій споруджено колишню резиденцію Віктора Януковича «Межигір'я», і понад 30 тисяч гектарів землі в селі Сухолуччя, де розташоване мисливське господарство екс-президента.

Під час досудового слідства встановлено, що впродовж 2007—2010 років на підставі розпоряджень тодішнього прем’єр-міністра Віктора Януковича та відповідно до рішень інших колишніх високопосадовців, зокрема голови правління НАК «Надра України» пана Ставицького, із державної власності було незаконно вилучено будівлі та споруди Комплексу відпочинку «Пуща-Водиця», а також землі рекреаційного призначення.

Крім цього, у 2007 році на підставі розпоряджень тодішнього прем’єр-міністра Віктора Януковича та відповідно до рішень інших колишніх високопосадовців із державної власності незаконно вилучено землі лісового фонду площею понад 17 гектарів вартістю близько 100 мільйонів гривень. Фактичним користувачем земельних ділянок (з 2008 року до лютого 2014-го) у Межигір’ї та Сухолуччі був Віктор Янукович та інші високопосадовці України, повідомили у Генпрокуратурі.

Нині слідчі прокуратури позиваються щодо повернення у державну власність незаконно відчужених земель і майна колишніх високопосадовців.

За словами першого заступника Генпрокурора Миколи Голомші, загальна сума розкрадань колишніх можновладців практично дорівнює розміру держбюджету України.