СИТУАЦІЯ

Вчора Росія закрила кордон для української продукції

Олександр ВЕРТІЛЬ,
Лариса КОНАРЕВА,

«Урядовий кур’єр»

Росспоживнагляд ввів заборону на ввезення в Росію сирів деяких українських виробників. Сусіди наполягають, що в певних українських сирах містяться рослинні жири, тому такий молочний продукт не є справжнім сиром, отже, має і коштувати дешевше. Санкції  до молочної продукції застосовують у вигляді «закриття на кордоні», за словами очільника Росспоживнагляду Геннадія Онищенка. Наш сумський кореспондент поспілкувався із відомими виробниками сиру свого регіону.

Сумська область хоч і не належить до регіонів із світовою сирною славою, як, приміром, Голландія чи Швейцарія, та має багаті молочні традиції. Тож цілком закономірно на території краю вельми успішно працюють чотири молочних підприємства: в Сумах, Ромнах, Охтирці і Шостці. З них три останні виробляють продукцію здебільшого на експорт. Головний партнер сумських сироварів — Росія: північний сусід закуповує і споживає майже 60% загального обсягу виробництва їхньої молочної продукції.

Чи відповідає вітчизняний сир міжнародним стандартам. Фото з сайту obozrevatel.com

Донедавна стосунки із сусідами складалися так, як і належить діловим партнерам. Зрештою, і сьогодні не зафіксовано особливих непорозумінь. Наприклад, один із провідних постачальників продукції філія «Роменський молочний комбінат» ПП «Рось» продовжує ритмічно відвантажувати сири сортів «Ричард» та «Король Артур». За словами директора підприємства Тетяни Борисенко, майже вся продукція, а якщо точно, 99%, іде на експорт. 

Як стверджує Тетяна Олександрівна, «за всіх відповідати не беруся», а ось щодо роменських сирів дає стовідсоткову гарантію бездоганної якості. По-перше, цех має сучасне обладнання й устаткування імпортного виробництва, яке просто «не дозволить» вводити до складу продукції якісь сторонні компоненти і насамперед пальмову олію. По-друге, на підприємство з аудиторськими візитами регулярно навідуються спеціалісти із США, Голландії, Росії, інших країн, де знаються на цій справі (якби були якісь негаразди, то про них уже давно стало б відомо). По-третє, днями сир інспектували представники ДП «Сумистандартметрологія», які провели комплексну і поглиблену перевірку, не залишивши поза увагою жодної шпарини чи закутка. І останнє: працівники цеху купують і споживають сир власного виробництва далеко не з патріотичних міркувань — вони знають, що він смачний, високоякісний, помірний за ціною і може скласти гідну конкуренцію на ринку молочної продукції не тільки в Україні.

Нині щодня працівники комбінату заготовляють десятки тонн молока на території не тільки Сумської, а й сусідніх Полтавської та Чернігівської областей. Не може навіть ітися про використання якихось компонентів, не передбачених європейською технологією сироваріння. Використання тільки натуральних продуктів, чітке дотримання виробничих  параметрів дають підстави роменцям бути впевненими у бездоганності кожного кілограма їхнього сиру.

ДО РЕЧІ

Усі молокопереробні підприємства України перевіряють

За повідомленням Держветслужби, тривають перевірки щодо можливих фальсифікацій сирів на всіх молокопереробних підприємствах України. До 17 лютого буде повна інформація про безпечність вітчизняної молочної продукції й відповідність складу сирів інформації, заявленій на етикетці. Голова Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Іван Бісюк зустрівся в Москві з головою спостережної ради Національної спілки виробників молока Росії «Союзмолоко» Андрієм Даниленком. Було обговорено шляхи співпраці російських та українських виробників молочної продукції, підписано протокол. Український керівник запевнив, що служба перевіряє всю продукцію підприємств, які працюють на експорт, а не тільки вироблену в кінці минулого року, що на неї було найбільше нарікань сусідів.