Президент Віктор Янукович провів зустріч із членом Європейської Комісії з питань енергетики Гюнтером Оттінгером. Під час переговорів глава Української держави назвав питання енергетичної безпеки нашої країни одним із найважливіших у контексті взаємодії з Європейським Союзом.

«Ми надаємо великого значення поглибленню відносин з Європейським Союзом. Фактично, та робота, яку ми запланували до Вільнюського саміту, майже завершена. Окреме й дуже велике питання — питання енергетичної безпеки України», — наголосив Віктор Янукович.

У свою чергу, Гюнтер Оттінгер відзначив конструктивну співпрацю з представниками українського уряду. «У нас дуже хороша взаємодія на всіх рівнях із відповідними управліннями з української сторони і також із відповідними відділами в нашому генеральному директораті. Наші відносини поглиблюються», — передає його слова прес-служба Президента.

Партнери шукають оптимальні умови надання кредитів. Фото з сайту golos.ua

Того самого дня член Європейської Комісії з питань енергетики зустрівся з Прем’єр-міністром Миколою Азаровим. У ході заходу глава уряду заявив про прагнення нашої держави почути від ЄС конкретні відповіді щодо перспектив експлуатації своєї газотранспортної системи у майбутньому.

«Три з половиною роки вирішується питання модернізації української газотранспортної системи. Я ставлю просте запитання: вона потрібна Росії і ЄС? Дайте відповідь на нього. Інакше ми самі ухвалюватимемо рішення щодо її експлуатації», — розставив акценти, звертаючись до Гюнтера Оттінгера Микола Азаров.

Він конкретизував, що Україна хоче мати гарантії від Росії про обсяги прокачування природного газу, а від ЄС — про їх закупівлю. У цьому контексті резюмував, що після підписання європейської Енергетичної хартії Україна досі не одержала підтримки своєї енергетичної політики з боку ЄС.

Як повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну, на зустрічі із Гюнтером Оттінгером Микола Азаров окремо висловив здивування складним перебігом переговорів зі Словаччиною щодо реекспорту газу. «Нам важко зрозуміти, чому так важко просуваються переговори зі Словаччиною. Ця країна так само, як і Україна, є членом Енергетичного співтовариства. Невирішеність цього питання ставить перед нами інше питання щодо політики ЄС. Зрозуміло, будь-яка затримка у цьому аспекті ускладнює наші переговори з Росією», — сказав він.

У свою чергу, член Європейської Комісії з питань енергетики зазначив, що українська ГТС є важливою складовою європейської енергетичної системи, і ЄС готовий до співфінансування її модернізації. «Ми багато дискутували з нашими партнерами з Європейського інвестиційного банку, ЄБРР та МВФ щодо належних умов для надання кредитів. Ми хочемо співфінансувати модернізацію української ГТС», — сказав він.

Окрім цього, наголосив, що збільшення Україною власного видобутку вуглеводнів, зокрема зі сланцевих родовищ, є чудовою нагодою для залучення довготермінових інвестицій. Тож Єврокомісія наполягатиме на дотриманні всіма сторонами правил роботи на газово-енергетичному ринку. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»