БЕЗПЕКА

Україна очікує від європейських партнерів виконання домовленостей щодо модернізації вітчизняної газотранспортної системи

При імплементації енергетичних проектів визначальними повинні бути економічна доцільність і дотримання екологічних вимог, а не політичні інтереси окремих держав. На цьому наголосив Президент Віктор Янукович у своєму виступі на 48-й Мюнхенській конференції з питань політики безпеки. «Ми розуміємо бажання окремих держав посилювати свої позиції на енергетичному ринку. Разом із тим, переконаний, що це не повинно здійснюватися за рахунок безпеки інших країн», — підкреслив він.

Потрібні чіткі правила гри

Саме під цим кутом, зазначив Президент, Україна пропонує оцінювати раціональність реалізації нових проектів транспортування енергоносіїв, у тому числі так званих «альтернативних» маршрутів, які найчастіше потребують колосальних фінансових, часових і людських витрат, а також створюють істотні загрози для довкілля.

Безумовно, сказав Віктор Янукович, пошук балансу в цьому питанні є складним завданням, однак знаходити взаємоприйнятний компроміс необхідно в будь-якому разі. «Створення єдиних, чітких правил гри, ефективних правових рамок для міжнародного співробітництва є запорукою успіху», — наголосив Президент.

Відтак Україна очікує від європейських партнерів виконання домовленостей щодо їх участі в модернізації вітчизняної газотранспортної системи. «Ми розраховуємо на реалізацію нашими європейськими партнерами і міжнародними фінансовими організаціями домовленостей про участь у модернізації газотранспортної системи України, зокрема досягнутих на міжнародній конференції Україна — ЄС у Брюсселі 23 березня 2009 року», — сказав глава держави.

Віктор Янукович нагадав, що протягом багатьох років Україна є надійним транзитером газу в Європу. «Сьогодні близько 70% російського газу поставляється до країн Євросоюзу трубопроводами України. При цьому потенціал національної газотранспортної системи зараз використовується лише на дві третини», — сказав він.

Найзручніший маршрут для газу

Аналіз експертів підтвердив ефективність і життєздатність української ГТС, у тому числі з екологічної точки зору, зазначив Президент. «Я переконаний, що збереження цього ефективного, надійного і зручного маршруту в належному технічному стані та його максимальне комерційне використання — в інтересах усіх учасників європейського енергетичного ринку», — зазначив глава держави.

Президент також додав, що в липні 2011 року Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» власним коштом вже почала роботи з реконструкції першої лінії газопроводу Уренгой — Помари — Ужгород.

Гарантування енергетичної безпеки є ключовою складовою політики національної безпеки будь-якої держави. Глава держави зазначив, що впродовж останніх двох років Україна як ніхто відчула правдивість цього твердження.

«Ми зіштовхнулися з викликом, з яким навряд чи зараз зіштовхується будь-яка інша європейська країна», — сказав Віктор Янукович, нагадавши, що за вкрай невигідним контрактом ми сьогодні сплачуємо непомірно високу й економічно необгрунтовану ціну за російський газ. При цьому, додав Президент, третина держбюджету має бути спрямована на оплату енергоносіїв, а договір укладений на 10 років — хоча раніше аналогічні домовленості переглядалися практично щорічно.

«Приклад України як ніщо інше свідчить про необхідність консолідації наших спільних зусиль щодо вироблення чітких, прозорих і справедливих правил гри в енергетичній сфері з метою досягнення балансу інтересів: України — як основного транзитера, Росії — як постачальника, та інтересів ЄС — як споживача»,— наголосив глава держави.

Президент висловив переконання, що саме від здатності знаходити компроміс у дусі солідарності й взаємної економічної вигоди залежить майбутній добробут і процвітання не лише однієї окремо взятої країни, а й усього Європейського континенту.

Мюнхенська конференція з питань безпеки окреслила слабкі сторони енергетичного благополуччя Європи.
Фото Андрія МОСІЄНКА

Як запобігти енергокризам

Україна вітає започаткування процесу модернізації інструментів і процедур Енергетичної Хартії. «Сподіваємося, що він приведе до збалансованого врахування інтересів усіх її учасників», — сказав глава Української держави.

Торік, зазначив Президент, Україна приєдналася до Договору про заснування Енергетичного Співтовариства — і це був свідомий і важливий крок у контексті реалізації нашого євроінтеграційного курсу. Сьогодні, підкреслив Віктор Янукович, Україна вживає необхідних заходів щодо адаптації національного законодавства до норм і правил Євросоюзу, у тому числі в енергетичній сфері. «Ми докладаємо максимум зусиль для виконання взятих на себе зобов’язань», — сказав він.

Водночас, зауважив Президент, вкрай важливою у такій співпраці є рівність умов для всіх учасників процесу. У цьому контексті він висловив стурбованість можливою зміною загальноприйнятих норм і правил співробітництва в енергетичній сфері.

Президент укотре нагадав про необхідність налагодження тристороннього співробітництва між ключовими сторонами енергетичного діалогу — постачальниками, транзитерами і споживачами. «Ми переконані в необхідності такого максимально широкого діалогу. Україна, зі свого боку, також докладатиме всіх необхідних зусиль для його подальшого розвитку», — запевнив глава держави.

Президент також додав, що наша держава виступає за практичну реалізацію ініціативи щодо створення механізмів раннього запобігання енергетичним кризам. Він нагадав, що зазначені питання вже обговорювалися в різних форматах, у тому числі в рамках ОБСЄ.

Реалізація власних енергетичних проектів є важливою складовою енергобезпеки України. «Це те, чим ми сьогодні займаємося», — підкреслив глава держави.

Ми усвідомлюємо відповідальність

Питання створення тристороннього газотранспортного консорціуму залишається надзвичайно актуальним у сучасних умовах. Про це заявив Віктор Янукович під час дискусії на конференції. «Ми цю пропозицію сьогодні актуалізуємо і вважаємо, що вона залишається дуже важливою і своєчасною», — сказав Президент, нагадавши, що ми виступили із ініціативою створення такого консорціуму ще в 2003 році.

Віктор Янукович зазначив: час, що минув, показав, як нестабільні поставки газу до країн Європи в окремі роки призвели до недовіри між партнерами. «Наша позиція не змінилася. Ми вважаємо, що прозорість роботи цієї системи, її ефективність, технічна надійність залежить від цього альянсу (України, Росії та Європи)», — сказав Президент.

Глава держави наголосив, що Україна повністю усвідомлює свою відповідальність за транзит газу. Водночас він звернув увагу на важливість врахування при розгляді енергетичних питань таких тем, як диверсифікація енергоносіїв та енергоефективність. «Питання енергоефективності, як і диверсифікації, завжди буде актуальним і гострим. Без альтернативних джерел поставок енергоносіїв, і маючи колосальну залежність — таку, яку ми маємо практично всі ці роки... Розмов тут дуже мало, потрібні конкретні дії», — сказав Віктор Янукович.

Питання екс-прем’єра слід зняти

У Мюнхені відбулася зустріч Віктора Януковича з Державним секретарем США Гілларі Клінтон. На початку  розмови глава Української держави високо оцінив 48-у Мюнхенську конференцію з питань політики безпеки. «Була дуже цікава конференція, яка стосувалася багатьох актуальних питань, зокрема питання енергетичної безпеки», — сказав він. Президент висловив переконання, що тема енергобезпеки є важливою складовою багатьох інших актуальних питань сучасного світу.

Сторони також торкнулися теми європейської інтеграції  України та обговорили підсумки роботи на цьому етапі Українсько-Американської комісії зі стратегічного партнерства. За словами Президента, сторони обговорили практично увесь спектр питань, що стосуються співпраці України та США в торговельно-економічній сфері. Зокрема йшлося про участь Сполучених Штатів в інвестиційних програмах, що реалізуються в Україні.

Віктор Янукович повідомив, що було обговорено хід реформ в Україні, зокрема вдосконалення національного законодавства та створення сприятливих умов для роботи бізнесу.

А під час зустрічі з екс-Держсекретарем США Генрі Кіссінджером глава Української держави розповів про економічну ситуацію в нашій державі, зазначивши, що нині національна економіка переживає непрості часи. Водночас Віктор Янукович звернув увагу на позитивні тенденції, що спостерігаються в економіці України. Він, зокрема, нагадав, що в 2010 та 2011 роках відбулося зростання ВВП. Торік цей показник збільшився на 5,2%. «Нам вдалося подолати дефіцит бюджету», — також сказав Президент.

Питання європейської інтеграції України не повинно розглядатися у контексті ситуації з Юлією Тимошенко, зазначив Віктор Янукович щодо  одного з питань, порушених під час його зустрічі з Держсекретарем США Гілларі Клінтон. «Ми налаштовані на те, щоб зняти це питання і відокремити від нього питання міжнародних відносин, євроінтеграції, реформування України», — уточнив Президент.

Глава держави наголосив, що питання Юлії Тимошенко має вирішуватися виключно в умовах вже реформованого законодавства — тобто з дотриманням усіх європейських стандартів. «Ця проблема лежить в площині виконання чинного законодавства… я думаю, як і всі — його треба реформувати. Але поки існують ці закони, їх треба виконувати», — сказав Віктор Янукович. Водночас Президент підкреслив, що під час удосконалення національного законодавства необхідно обов’язково зняти ті проблемні питання, які виникли в ході судового розгляду справи Юлії Тимошенко. За його словами, йдеться, зокрема, про статті 364, 365 Кримінального кодексу України.

За словами Президента, він та Держсекретар США говорили про умови утримання Юлії Тимошенко. «Ми ніяк не зацікавлені в тому, щоб тут були проблеми», — підкреслив Віктор Янукович. Українська сторона не проти участі в обстеженні або лікуванні екс-прем’єра фахівців та лікарів, яких запропонує будь-яка держава. «Сьогодні Німеччина, Канада пропонують свої послуги. Ми не заперечуємо. Будь ласка, ми будемо вдячні», — передає слова Президента його прес-служба. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»