Проте станом на 18 липня в Донецькій та Луганській областях без світла ще залишалося 68 населених пунктів. Міністерство енергетики та вугільної промисловості відновило енергопостачання Слов’янська Донецької області на 70% — там проживає понад 130 тисяч осіб. Про це повідомили «УК» у прес-службі Міненерговугілля.

За словами заступника директора департаменту електроенергії міністерства Бориса Соркіна, відновлюють дві центральні підстанції потужністю по 110 кВт, що дасть змогу відновити подачу електроенергії ще 30% міста.

Варто нагадати, що після боїв 1 липня Слов’янськ повністю залишився без світла через пошкодження однієї зі згаданих підстанцій, що входить до складу ДТЕК «Донецькобленерго». Ця підстанція забезпечувала електроенергією ще й чимало об’єктів Краматорська: центральну міську лікарню, пологовий будинок та хірургічне відділення.

У Міненерговугілля діє спеціальний штаб з відновлення енергопостачання Донецької та Луганської областей на чолі з міністром Юрієм Проданом. Там ведуть облік пошкоджених енергетичних об’єктів — інформацію поновлюють двічі на день. Уже введено в дію 12 ЛЕП напругою 220—330 кВт та 1300 трансформаторних підстанцій. З метою відновлення енергопостачання діють десятки ремонтних бригад, на підмогу яким формують бригади в інших містах України, зокрема в компанії «Київенерго».

Під час проведення АТО в Донецькій та Луганській областях без електрики залишилося понад 100 населених пунктів, де проживає понад 300 тисяч осіб. Зруйновано 1700 км ліній електропередач (ЛЕП). Про це повідомив член правління ДТЕК Ігор Маслов.

«Це проблема національного масштабу. У разі знеструмлення коксохімічного заводу лише на дві години станеться невідворотний викид коксового газу. Якщо припиниться енергопостачання заводу «Стирол» (Горлівка), станеться викид аміаку», — повідомив Ігор Маслов. Отже, знеструмлення потужних заводів, величезну кількість яких сконцентровано на Донбасі, призведе до викидів сильнодіючих отруйних речовин.

Найбільших пошкоджень зазнала Слов’янська ТЕС. За даними Бориса Соркіна, відновлення роботи станції обійдеться щонайменше в 500 мільйонів гривень. За його словами, сума зросте, адже ще «не оглянуто будівлі, обладнання котельного та турбінного цехів».

Енергетики прогнозують складну ситуацію з енергопостачанням на Донбасі, де розташовано 6 теплових електростанцій (їхня потужність 3,7 ГВт), які навіть у нормальних умовах ніколи не задовольняли потреби регіону в енергії (6,7 ГВт). Дефіцит покривали за рахунок перетоку енергії із західного регіону, де розташовані Хмельницька та Рівненська АЕС.

Тепер же виникли великі проблеми з трьома тепловими електростанціями Донбасу. Крім Слов’янської ТЕС, на межі виходу з ладу ще й Луганська ТЕС, адже під час бойових дій було пошкоджено залізничну колію, яка була єдиним шляхом для постачання вугілля. Складна ситуація й на Вуглегірській ТЕС — це перший за величиною енергогенеруючий об’єкт у Донецькій області. Проте після минулорічної пожежі станція працює далеко не на повну потужність — її завантажено менш ніж на 10%.

Звісно, решта ТЕС — Старобешівська, Курахівська і Зуївська (плюс Краматорська ТЕЦ) — не зможуть забезпечити потреби регіону. Усі сподівання на єдину енергетичну систему України, потужностей якої вистачить для всіх. У нічні часи, коли необхідність в енергії різко спадає, енергетикам доводиться відключати від мережі майже 15 енергоблоків. Проте ці блоки можна було б завантажити, якщо з метою економії проблемного російського газу перевести котельні та домівки населення на електроенергію.

Наталка ПРУДКА
для «Урядового кур’єра»