НА ЧАСІ

Прем’єр провів нараду з вітчизняними виробниками щодо забезпечення регіонів сучасними автомобілями «Швидкої  допомоги»

Президент поставив перед урядом дуже серйозне завдання: повністю переоснастити нашу швидку медичну допомогу новими засобами для транспортування хворих до медичних закладів, а також надання екстреної допомоги під час транспортування, якщо виникне така необхідність. Це є частиною ініційованого главою держави Національного проекту «Своєчасна допомога».

Прем’єр-міністр Микола Азаров зазначив, що нині станції швидкої допомоги оснащено транспортними засобами, більшість із яких морально й технічно застаріли та експлуатуються по 20—30 років і, крім, власне кажучи, відомого «уазика» нічого собою не являють.

«Потрібно надати нашим громадянам можливість користуватися сучасними медичними послугами. Уряд це завдання реалізує, попри всі труднощі, пов’язані з непростим економічним становищем держави. І я хотів би звернути на це увагу: якщо уряд виділяє кошти, то ці кошти мають використовуватися максимально економно, щоб кожна копійка, як-то кажуть, пішла у справу», — вимагає глава уряду.

В очікуванні заміни ці старенькі авто ще поїздять шляхами України. Фото Володимира ЗAЇКИ

Саме тому Прем’єр поставив перед провідними українськими виробниками питання руба про ступінь локалізації виробництва «швидких» і комплектуючих до них в Україні. «Ми зацікавлені, і нині для нас це нагальна потреба, — витрачати кошти всередині країни на власного виробника. Це головне завдання — закупати мінімум обладнання й техніки за кордоном», — наголосив Микола Азаров

За його словами, імпортуючи «швидкі» та медичні комплектуючі до них, Україна втрачає валютні резерви, створює робочі місця та оплачує працю, умовно кажучи, французів чи корейців. А в цей час у нас загострена проблема із безперебійною роботою вітчизняних  підприємств.

«Я не ідеаліст. Я чудово розумію, що не може галузь, яка до цього практично не фінансувалася, раптово, в один момент запрацювати та виробляти стовідсоткові українські реанімобілі та автомобілі швидкої допомоги», — зауважив Прем’єр. Для цього потрібна серйозна програма, в процесі реалізації якої українські підприємства цілком спокійно можуть розпочати випуск вітчизняних конкурентоспроможних реанімобілів і «швидких». Тим паче, підкреслив глава уряду, обсяг потреб у таких автомобілях може завантажити наші підприємства на роки вперед. У цьому контексті Микола Азаров зазначив, що за останні три роки до системи швидкої допомоги залучено майже 1800 нових автомобілів, проте загальна потреба становить близько 20 тисяч.

Система надання екстреної медичної допомоги — це той напрямок, без якого ми не можемо жити та розвиватися. Кошти на реформування та вдосконалення цієї системи передбачено Держпрограмою активізації розвитку економіки, і уряд ці кошти виділятиме, запевнив Микола Азаров.   

Слід зазначити, що в Україні є чотири автозаводи, кожен з яких може щомісячно виробляти близько 100 автомобілів швидкої медичної допомоги. Координація роботи цих підприємств і постачальників обладнання та комплектуючих дасть змогу значно пришвидшити процес складання автомобілів швидкої допомоги. Планується, що така робота розпочнеться з наступного року.