Нині без феєрверків не обходиться, по суті, жодне весілля, відзначення ювілейних дат, а то й просто черговий день народження. Дехто просто, як кажуть, зі шкури лізе, останню копійчину із власної кишені витягує, але норовить, щоб у нічному небі спалахнули різнобарвні декоративні вогні, розрядилися вибухи піротехнічних виробів. І вся ця затія-веремія, як правило, закручується-зчиняється здебільшого заради чванства, бундючності, пихатості чи демонстрації вдаваного достатку або багатства винуватця урочистостей. Водночас ті «винуватці» забувають, що їхні веселощі порушують встановлені норми міського співжиття, бо ж кольорові вогняні «канонади» гримлять переважно у час, коли тисячі містян уже лягли спати, аби вранці після вихідних взятися до праці. Тож часто після такої пальби зриваються у напівсонному стані, не знаючи, що коїться, а збагнувши, шлють на адресу не відомого їм «феєрверкового» іменинника цілий сніп добряче приперчених слів.

Тепер, коли російські агресори зі своїми найманцями-терористами та сепаратистами роздмухали війну на Донбасі, спалахи феєрверків на порівняно спокійних українських теренах набрали особливого змісту — і морального, і практичного. Тож виконавчий комітет Тернопільської міської ради нещодавно ухвалив рішення «Про додаткові заходи безпеки». Йдеться про заборону використання в обласному центрі на час проведення Антитерористичної операції піротехнічних засобів. За його недотримання на порушників чекатиме адміністративна відповідальність: ресторани зокрема можуть позбавити права на нічну торгівлю.

Пояснення появи такого документа зрозуміле: з одного боку, не годиться гучно святкувати, коли на сході України гинуть наші вояки, а з іншого — незрозумілі вибухи ввечері чи посеред ночі можуть у деяких людей викликати думки, що війна дісталася вже й до їхнього міста.

Міський голова Тернополя Сергій Надал зауважив, що після ухвалення рішення про заборону використання піротехнічних засобів відбулися відповідні наради з керівниками закладів громадського харчування. Здавалося б, усе зрозуміло.

Та глупота не має-таки ні тямки, ні стриманості, ні меж. У день, коли область була в жалобі за загиблим на східному фронті героєм-краянином, в деяких ресторанах, до того ж на різних житлових масивах, загриміли феєрверки. Така гучна пальба надто обурила тернопільців. У соціальних мережах з’явилося чимало щодо цього негативних повідомлень, посипалися скарги і до місцевої влади. За повідомленням прес-служби, лише за один день 1580 містян звернулися на довідкову службу міськради про запуски феєрверків і салютів.

Нині громадська думка не дрімає, вона надто активна, на що, мабуть, через власну неморальність не зважили ні ті, хто святкував-веселився, ні ресторатори.

Правоохоронці разом з муніципальною міліцією, звісно, перевірили всі факти, які повідомляли небайдужі тернопільці. Певна річ, встановили осіб і виконавців «феєрверк-шоу» у місцевих ресторанах. Цікаво, що на сайті міськради опісля опублікували прізвища тих, хто так прагнув, попри заборону, барвистих спалахів на нічному небі обласного центру. Як повідомляють, також на порушників склали відповідні адміністративні протоколи. Перепало на горіхи й рестораторам. Адже на черговому засіданні міськвиконкому ухвалили рішення про позбавлення права на нічну торгівлю двох закладів, де, крім страв і напоїв, подали й нехтування рішенням про заборону використання піротехнічних засобів у Тернополі під час проведення АТО.

З вибухами феєрверків у жалобний день у Тернополі гримала бездушність, безсердечність певних людей. Як важливо, щоб на цьому припинилося, щоб у подальшому сумління кожного з тих, хто святкуватиме чи відзначатиме особисту подію, не допустило чергових феєрверків дурості, марнославства та марнотратства.