Війна на сході країни несе не лише загибель людей та руйнування, а й великі збитки: бюджет недоотримує значних надходжень, які вимірюються нині вже мільярдами. За оперативними даними Державної фіскальної служби (ДФС), які озвучив 8 вересня на прес-конференції її керівник Ігор Білоус, з початку року бюджет України втратив від бойових дій на Донеччині та Луганщині 4,4 мільярда гривень. Це — не лише збитки тамтешніх підприємств, фірм та компаній, а й заводів, фабрик, які працюють в інших регіонах країни або мають контракти чи залежать від партнерів на сході.

— За таких умов, — сказав Ігор Білоус, — Державній фіскальній службі доводиться перегруповуватися, як кажуть військові, на марші: разом із вирішенням питання відновлення платежів до бюджету, ми напружено працюємо над виведенням економіки країни «з тіні», намагаємося налагодити справжній діалог з бізнесом, знизивши адміністративний тиск на нього,  а також розробляємо та впроваджуємо реформи податкової системи.

За правилами військового часу

Звісно ж, при цьому доводиться набивати гулі. Адже служба, як і багато інших, працює за правилами військового часу. Останній чинник значно підвищив вимоги до податківців, що вплинуло на результати їхньої роботи: до зведеного бюджету в січні—серпні 2014 року ДФС України забезпечила надходження платежів на суму 270,5 мільярда гривень. З них 212,2 мільярда — до державного бюджету. Ці показники залишилися на рівні минулого року. Водночас 58,3 мільярда гривень сплачено з початку року до місцевих бюджетів. Єдиного внеску — 120,3 мільярда гривень.

— Врожайним на податки був серпень, — констатував із задоволенням керівник ДФС. — В останній місяць літа надходження зросли проти тогорічних, за оперативними даними, приблизно на чверть. До загального фонду держбюджету, наприклад, надійшло 26,8 мільярда гривень, що на 6 мільярдів гривень більше, ніж торік. 35,8 мільярда гривень платежів зібрали до зведеного бюджету. Пояснити це можу тим, що працівники фіскальної служби стали краще працювати з підприємцями, зробили позитивні кроки щодо законодавства. До речі, було досягнуто найвищого в Україні за останні десять років показника з адміністрування податку на додану вартість: у першому півріччі 2014-го частка ПДВ у загальнодержавному податковому короваї становила 9,79% (8,75% торік). Це — додаткових 6 мільярдів гривень  до бюджету.

У цьому конвертаційному центрі на податківців явно не чекали. Фото надане ДФС

Боротьба з ямами та партизанами

Разом із тим Ігор Білоус говорив і про втрати. Майже 5 мільярдів гривень недоотримав бюджет через роботу так званих конвертаційних центрів в Україні. Діяльність 38 з них вдалося зупинити. До бюджету податківці стягнули з підприємств, які користувалися послугами «конвертів», 341,7 мільйона гривень. Ще 7,6 мільярда гривень держава отримала від легалізації нафтопродуктів у вигляді додаткових митних платежів.

— Попри те, що нам протистоїть уся контрабандна «бізнес-еліта» країни, вдалося дещо поліпшити складну ситуацію на митницях Одеси, Чопа, Ягодина. Вдалося також зруйнувати схему ввезення на територію України розукомплектованих автомобілів, через яку бюджет держави лише цього року втратив понад 3 мільярди гривень надходжень. Проводимо ротацію на митниці, що теж дає позитивні результати. Боремося з податковими ямами, партизанами, які ухиляються від сплати податків, з нечистими на руку суддями, котрі «втопили» вже не одну податкову справу. А ще — готуємо пакети реформ для розгляду в уряді (скорочення податків, зміни в адмініструванні податку на прибуток, єдиному соціальному внеску, податкова амністія, валютна лібералізації, касові апарати тощо).

Резерви надходжень

Останнім часом на Донбас почали повертатися підприємці. У ДФС вважають, що поштовхом для цього послужило перемир’я. Відновлювати економічне життя на сході буде важко, але можливо. За рахунок інвестицій, державних коштів. Джерелом останніх можуть послужити, наприклад, і рентні податки, понад 500 мільйонів гривень від яких може надходити щомісяця до бюджету. У вересні ж цей показник (очікують у ДФС) перевищить один мільярд гривень. З нових податків 290 мільйонів гривень у серпні дав військовий. У майбутньому він повинен перевищити 500 мільйонів гривень.