Посол Швейцарії в Україні Крістіан Шененбергер назвав корупцію однією з найбільших проблем у веденні бізнесу. За його словами, великі швейцарські компанії, які працюють в Україні, говорять, що не дають хабарів українським чиновникам, проте відповідні пропозиції до них надходять. «Корумпованість — одна з найбільших небезпек в Україні», — сказав посол під час «круглого столу» «Як побороти корупцію в Україні? Досвід Швейцарії».

Приклад для наслідування

Голова міжпарламентської групи депутат Ірина Бережна під час відкриття дискусії зазначила, що для багатьох українців Швейцарія — це еталон надійної банківської системи, високого рівня життя і високих стандартів в охороні здоров’я та захисту довкілля. Досвід, якого досягли швейцарці, заслуговує того, щоб бути застосованим і в Україні, яка нині шукає шляхи вирішення актуальних питань, що стоять перед суспільством.

Одне із головних достоїнств Швейцарії, які дуже привабливі для українців, — високий рівень неприйняття корупції в країні. Сама ментальність швейцарців виключає створення корупційних схем.

«Загалом варто нагадати, що Швейцарія нині посідає 5 місце за індексом економічної свободи в світі. Вона активно бере участь не лише  у формуванні міжнародних інструментів, спрямованих на боротьбу з корупцією, а й допомагає боротися із цим виявом іншим країнам світу, — зазначила Ірина Бережна. — Зокрема, надає інституційну та фінансову підтримку на рівні уряду, підвищує рівень обізнаності у суспільстві, допомагає організувати соціальний аудит. Особливу роль тут відіграє Швейцарська агенція розвитку та співробітництва.

Не менш важливу роботу здійснює і Державний секретаріат Швейцарії з економічних питань, який видав кілька публікацій з рекомендаціями для бізнесу та боротьби з корупцією і в самій  Швейцарії, і в інших країнах.

Нарешті, за даними Transparency International, 2012 року Швейцарія посіла 6 місце у світі за індексом сприйняття корупції, а Україна — 144. Тобто Швейцарія увійшла в першу десятку найбільш некорумпованих, Україна, на жаль, — у другу сотню. Ці цифри — найбільш красномовне підтвердження того, що ми обрали правильний приклад для наслідування. Лишилося почати наслідувати на практиці».

Чи довго ще корупціонерам «гріти руки»? Фото з сайту gazeta.a42.ru

Що не заборонено, те дозволено

У свою чергу пан посол назвав кілька ініціатив, які слід ввести в Україні для боротьби з корупцією. Зокрема, за його словами, необхідно передбачити кримінальне покарання щодо всіх учасників корупційних дій. Він підкреслив, що в його країні представники компаній, які дають хабарі чиновникам, так само вважаються злочинцями та повною мірою відповідають за свої дії.  

Він уточнив, що одного кримінального покарання недостатньо, має бути механізм розслідування економічних злочинів, створені відповідні органи.

Також, додав пан Шененбергер, розв’язання цієї проблеми лежить не тільки в юридичній площині, а й у адміністративній. Зокрема, за його словами, йдеться про належне фінансове забезпечення держслужбовців, адже матеріальний бік цього питання вкрай важливий.

Посол Швейцарії повідомив про необхідність спрощення бюрократичних процедур, що мінімізує прояви корупції. «Держава повинна знизити кількість ліцензій і дозволів», — зазначив дипломат.

Для прикладу він навів випадок, який відбувся в одному із кантонів. Коли підприємець намагався отримати ліцензію, щоб відкрити ресторан, однією із умов, які поставив перед ним місцевий чиновник, було купити дорогі картини. Але підприємець не погодився на таке, і цей випадок набув розголосу. Цікаво: після того, що трапилося, влада кардинально розв’язала проблему, відмінивши ліцензії.   

За його словами, ще один дієвий механізм у боротьбі з корупцією — мінімізація спілкування з держслужбовцями та введення онлайн-операцій, які значно спрощують процедури. Так, наприклад, швейцарці, які хочуть побудувати будинок, можуть в електронному вигляді надіслати усі документи до відповідної служби. І якщо протягом трьох місяців вони не отримають відмову, то починають будівництво. Тобто їм не потрібно, на відміну від наших громадян, оббивати пороги кабінетів чиновників та намагатися умастити кожного з них, сподіваючись на позитивний висновок.

Слухаючи пана посла, пригадала випадок, який розповів мені столичний таксист. Чоловік порушив правила дорожнього руху і повинен був сплатити штраф. Але інспектор, який видав йому документи, попередив, що зробити це обов’язково потрібно через електронний термінал. І мало того, що людині довелося кілька годин їздити містом у його пошуках, а потім ще й доводити, що він нічого державі не винен. Тому що, як з’ясувалося, обов’язково потрібно з квитанцією прийти до МРЕВ. Та ще й за місцем реєстрації. А в його випадку ще й інше місто. Цікаво, що через два тижні після сплати він отримав лист від виконавчої служби, де розмір штрафу подвоївся.

Можливо, в країнах, де високий рівень економічного розвитку, а державні службовці отримують хорошу зарплатню та бояться її втратити, рівень корупції справді знижується. А нам, очевидно, ще потрібен час, щоб змінити ментальність та виписати власну формулу протидії корупції.

ПРЯМА МОВА

«Щоб виправити ситуацію  на краще, потрібен час»

Юрій ЛАВРЕНЮК,
голова Всеукраїнської спеціальної колегії
з питань боротьби з корупцією
та організованою злочинністю:

— Загострювати увагу виключно на досвіді Швейцарської Конфедерації у питаннях протидії корупції не потрібно. Адже Україна має зобов’язання перед Євроcоюзом у напрямі зниження рівня корупції. Їй надано рекомендації, контроль за виконанням яких здійснюють GRECO та OECD. Тоді, коли рекомендації будуть виконані повністю, рівень корупції в державі істотно знизиться. Беззаперечно, Швейцарія — одна з найбільш розвинених країн не лише Європи, а й світу, зі стабільною економікою, високорозвиненим суспільством, гідним фінансовим забезпеченням держслужбовців і правоохоронців, там практично немає правового нігілізму. А також, порівняно з Україною, — високий рівень життя населення. За таких умов можна говорити якщо не про повну відсутність корупції, то про мінімальний рівень. Україна ж — молода держава з низьким рівнем економічного зростання. Це викликає передумови для виникнення корупції у державі. Населення сприймає її як щось звичне. На мою думку, швейцарський досвід яскраво продемонстрував ефективність електронного урядування на практиці. Я впевнений, що впровадження такої системи в Україні значно знизило б рівень побутової корупції. Однак успіх реалізації таких ініціатив залежить від кількох чинників: економічні та фінансові показники, зміна свідомості, моралі та ментальності нашого суспільства. Ми маємо бажання виправити ситуацію на краще, але на це нам потрібен час.