ОЧИМА ГОСТЕЙ

Місто Лева зачарувало найвідомішого мандрівника світу красою архітектурних пам’яток і розчарувало нахабністю таксистів

Компліментів Львову в мандрівника не бракує. Це не дивно: той, хто хоч раз побував у древньому місті, неодмінно в нього закохується. Гостинні господарі, звісно, вдячні за добрі слова, хоч адресовані вони не сучасникам, а тим, хто впродовж століть розбудовував Львів, закладав його площі, вулиці, творив, наче по нотах, архітектурний ансамбль міста.

Друг, який говорить правду!

Аби не мати смішного вигляду та не «варитися» у власній закоханості в рідний Львів, варто іноді послухати, що думають та як оцінюють місто гості — такі, як, приміром, найвідоміший мандрівник світу Фред Фінн. Він звик говорити правду. А в його об’єктивності та неупередженості можна не сумніватися: за своє життя він бачив практично увесь світ! Як палкий любитель мандрівок навіть у Книгу рекордів Гіннесса потрапив: подолав 24 мільйони кілометрів, відвідав 139 країн, здійснив 718 перельотів на надзвуковому літаку «Конкорд».

Та, як жартує, налітав такі відстані, що кілометражем можна вздовж і впоперек земну кулю десятки разів обперезати, надивився країн та міст і, маючи можливість обрати найкомфортніше місце для проживання, осів в… Україні. Одружився з українкою. І не планує нічого міняти в житті. А статус людини сімейної — мандрівкам не завада, бо зумів поєднати в житті захоплення й роботу. Власне, тому як посол «Міжнародних авіаліній» та офіційний друг Євро-2012 запланував подати в своєму блозі на сайті компанії серію розповідей про українські міста, в яких відбуватимуться матчі чемпіонату Європи з футболу 2012 року. А розпочав із візиту до Львова не випадково. В серці Галичини мандрівник встиг побувати двічі: щойно Україна здобула незалежність і вдруге, коли став офіційним другом Євро-2012.

Львів —  місто магічне

Відгуки про Львів однозначно будуть позитивними, запевнив найвідоміший мандрівник. Утім, коли йдеться про об’єктивність, не дає волі сентиментам, а порівнює сучасне місто зі Львовом двадцятирічної давнини. За кілька років місто стало ще привабливішим. Тут найбільше у світі симпатичних кав’ярень із чудовими інтер’єрами і високим рівнем сервісу. Особливої уваги заслуговує галицька гостинність: у готелях, які з’являються в центральній частині міста, вдало «вписуючись» у його архітектурне обличчя, приїжджих зустрічає ввічливий персонал. Жодних проблем не виникає і зі спілкуванням — більшість добре володіє англійською мовою.

Втім, авторитетний у світі мандрівник, підсумовуючи візит, говорив не лише про зачарування містом, його людьми та архітектурою, але й про мінуси. Їх небагато, наголосив гість, але вони псують загалом добрі враження. Так, Фінна розчарували своєю надокучливістю місцеві таксисти. В аеропорту та на вокзалі вони наввипередки кидаються на потенційного пасажира. Свої зауваження мандрівник висловив міському голові Львова Андрієві Садовому. А для прикладу навів Київ та аеропорт Бориспіль, де цю проблему розв’язано і роботу таксистів добре організовано: створено спеціальні стоянки, визначено тарифи. Фред Фінн переконаний: до початку Євро-2012 це питання у Львові теж має бути вирішене.

Не завадило б зменшити апетити й українським даішникам: мандрівнику не раз довелося стати жертвою сумнозвісної практики поборів на дорогах. Він розповів, що в Україні йому довелося торгуватись за зменшення розміру штрафу за незначне порушення: замість 500 заплатив… 50 «зелених».

Задоволений Фред Фінн напрацьованою у Львові стратегією залучення туристів. Це не лише найкрасивіше місто України, воно, поза сумнівом, належить до найкрасивіших міст світу, зазначив Фред Фінн і порадів, що оселився в Україні. І не лише тому, що дружина — українка. Авторитетному британцеві імпонує те, як в Україні оберігають сімейні цінності, що тут, як ніде у світі, культивують інститут сім’ї, повагу до людей старшого віку, дітей. Відтак і радитиме неодруженим іноземцям шукати дружин в Україні, бо українські жінки — не тільки найвродливіші у світі, а ще й добрі дружини і господині.

«Я народився і ріс у так званому «саду Англії», а тепер мені комфортно в «саду Європи», — зізнався Фред Фінн. — І відтак  робитиму все можливе, аби світ пізнав Україну — одну з найбільш недосліджених і не відкритих держав». Для західних туристів думка найвідомішого мандрівника світу — переконливий аргумент: якщо він зачарований Львовом, то в це місто таки варто приїхати! А Євро-2012  до певної міри є дверима для України, які відкриваються в світ для туризму. І ця спортивна подія дасть змогу Україні посісти належне місце на туристичній орбіті.