ЖНИВА-2013

Ще ніколи природа так щедро не обдаровувала Україну високими намолотами зернових культур та очікуванням великого і нечуваного досі хліба. Вітчизняні аграрії зберуть до 20 мільйонів тонн пшениці, що має перевищити торішній урожай більш ніж на 23%.

У цьому процесі беруть участь 56 тисяч одиниць зернозбиральних комбайнів, які, як зазначив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк, успішно переводять із південних у центральні та північні області країни.

Цілодобово і без перебоїв працює міжвідомчий штаб з питань координації жнив. Відповідні структури також є у всіх регіонах. Можливо, саме завдяки такій злагодженій роботі цього року так успішно триває збирання врожаю. Проте не у всіх областях урожайність висока, як у багатьох центральних регіонах країни.

Про особливості жнив-2013 розповідають кореспонденти «УК».

Цьогорічний врожай може перевищити торішній більш ніж на 23 відсотки. Фото УНІАН

Мільйон за несприятливих умов буде

Олена ОСОБОВА,
«Урядовий кур’єр»

ЛУГАНЩИНА. За врожай озимих культур аграрії краю почали хвилюватися ще з осені. Нестача вологи в посівному шарі грунту та брак опадів не дали змоги одержати сходи в повному обсязі. Із посіяних 331 тисячі гектарів майже на третині полів сходи було отримано тільки в лютому та березні.

«Таке явище зустрічається вкрай рідко. І ми готові були до того, що доведеться списати ці 95 тисяч «проблемних» гектарів. Але пшениця не пропала, пішла в ріст. Щоправда, не так, як хотілося», — розповідає начальник департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Андрій Хорошко.

За його словами, для отримання хорошого врожаю озимої пшениці потрібен розвиток озимини з осені. За рахунок цього й виходить додатковий урожай. Але цього року  коренева система озимої пшениці не була сформована належним чином. До того ж у найвідповідальніший період — із середини квітня й на цілий місяць — на Луганщині не було опадів, тож колосу довелося розвиватися на тлі сильних суховіїв.

Такі погодні умови вкрай несприятливі. Щодо сортів, то загалом нині товаровиробник сам визначає з наявної інформації і рівня знань, що саме сіяти. Наприклад, під урожай- 2012 в господарствах області було посіяно 83 сорти озимої пшениці. Найпоширенішими в посівах були репродукційні та районовані для зони Луганщини, які добре зарекомендували себе багато років поспіль при вирощуванні («Одеська 267», «Дар Луганщини»).

І сьогодні лідерство з площ посіву озимої пшениці належить сортам одеської селекції.

У травні була створена робоча група з фахівців і вчених, яка вивчила ситуацію на полях і підрахувала біологічну врожайність у кожному регіоні області. Розрахунки показали, що середній біологічний урожай зернових і зернобобових в області не перевищуватиме 20 центнерів із гектара, а найневтішніший прогноз отримав південь області, зокрема Краснодонський район. Перші укоси підтвердили ці прогнози.

За сприятливих умов на Луганщині планували отримати 1,1 млн тонн зернових. Для цього площі під зернові культури цього року були розширені на 16,8 тисячі га.

На полях області задіяно більш ніж півтори тисячі комбайнів, з них 950 — це нова високопродуктивна імпортна техніка. Торік аграрії області закупили її на 370 мільйонів гривень, з початку нинішнього — вже на 110 мільйонів гривень, у тому числі 87 тракторів, 23 зернозбиральні комбайни. Перевагу віддають високопродуктивним комбайнам іноземних фірм.

Така трудова вахта має допомогти аграріям області в оптимальні строки — до 15 липня провести збір урожаю.

На хліб нового врожаю вже є покупці. У Луганській області 12 сільськогосподарських підприємств уклали з Аграрним фондом договори з форвардних закупівель, тож на суму близько 43,830 мільйона гривень зерно вже законтрактовано.

Щоб не залишили селян із носом

Іван ШЕВЧУК,
«Урядовий кур’єр»

ОДЕЩИНА. Наприкінці минулого місяця хлібороби Одещини першими в Україні намолотили перший мільйон тонн цьогорічного зерна, з чим їх привітав Президент України та інші офіційні особи. Запоруку успіху глава держави вбачає у «наполегливості, майстерності та вмілій організації праці».

Департамент агропромислового розвитку Одеської обласної державної адміністрації повідомив, що у цьогорічних жнивах задіяні п’ять тисяч зернозбиральних комбайнів.

Про технічну базу в області подбали заздалегідь. Директор департаменту агропромислового розвитку Анатолій Новаковський зазначає, що за останні три роки сільгосптоваровиробники Одеської області отримали 422 мільйони гривень у рамках політики активізації розвитку економіки та підтримки вітчизняного виробника. Зокрема 301 мільйон гривень надійшов із держбюджету на виконання відповідної ініціативи Президента України. А 121 мільйон гривень був виділений у рамках програми «Народний бюджет», ініційованої головою Одеської обласної державної адміністрації Едуардом Матвійчуком. «Завдяки цим коштам, — каже Анатолій Новаковський, — аграрії області на 30% дешевше придбали 93 зернозбиральні комбайни, 162 трактори та 700 голів худоби».

Доволі сприятливими виявилися і погодні умови. Ураган, що пронісся над Одещиною 31 травня, істотної шкоди посівам не завдав. Більше того, велика кількість опадів, які випали на території Одеської області, лише сприяла наливу зерна.

Тож Едуард Матвійчук озвучує прогноз валового збору зерна —  3,5 мільйона тонн. Це більше, ніж середні показники та контрольні цифри програми «Зерно Одещини 2011–2015».

Утім, в області усвідомлюють, що добрий урожай у наших умовах необов’язково призводить до хорошого заробітку селян.

«Цього року врожаї мають стати вигідними для аграріїв», –– так сформулював наступне актуальне завдання очільник області.

Це означає, що з власниками паїв виконають усі договірні умови: вони повинні отримати виплати вчасно та в повному обсязі, що має відчутно позначитися на сімейних бюджетах жителів сіл області.

Втім, нині вже відомі випадки, коли деякі спритники намагаються залишити селян із носом. Приміром, у Кілійському районі, поблизу села Червоний Яр, викрали врожай ячменю з поля площею 56 гектарів. За фактом крадіжки порушено карну справу й ведуть досудове слідство. Цілком імовірно, що 187 пайовиків жодних виплат цього року так і не побачать.

Такі ситуації ставлять під сумнів начебто й слушне прохання обласної влади до контролюючих органів, зокрема прокуратури, зменшити кількість перевірок, аби не відволікати аграріїв від жнив.

Адже виходить, що за відсутності ретельного контролю селяни можуть зібрати врожай вчасно, але до чужої кишені.

Ідемо в лідерах

Владислав КИРЕЙ,
«Урядовий кур’єр»

ЧЕРКАЩИНА. Як повідомив під час селекторної наради та засідання міжвідомчого штабу з питань координації збиральних робіт заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олександр Сень, Черкащина лідирує за врожайністю ранніх зернових та зернобобових культур. Він також наголосив, що жнива в Україні ввійшли в найактивнішу стадію: вже зібрано приблизно 40% ранніх зернових і зернобобових культур.

В області збирають більш як по 42 центнери зерна з гектара (середня урожайність в Україні становить 25,3).

За інформацією заступника голови Черкаської облдержадміністрації Анатолія Івашкевича, в регіоні достатньо власних високопродуктивних комбайнів та інших матеріальних ресурсів для збирання хліба. За сприятливої погоди область завершить збирання ранніх зернових та зернобобових культур за кілька робочих днів.

На нараді наголошували на тому, що, за прогнозами різноманітних світових відомств, урожайність зернових цього року дещо краща і в деяких інших країнах, проте остаточно світові ціни на зерно ще не сформовано. Втім, продовольче зерно матиме попит і на внутрішньому, і на світовому ринку.

Фахівці радять не поспішати збувати його за заниженими цінами, буквально з-під комбайнів. Щоб в аграріїв була змога реалізувати частину зерна нового врожаю та отримати необхідні для осінньої посівної кошти, слід використати можливості Держрезервнасінфонду, Аграрного фонду, Державної продовольчої зернової корпорації України та регіональних фондів.

КОМПЕТЕНТНО

Настав найактивніший тиждень

Цей тиждень стане найактивнішим для аграріїв, які збирають врожай в усіх регіонах України. На сьогодні вони вже намолотили понад 13,3 мільйона тонн зерна. А завдяки розширенню посівних площ і високій врожайності до кінця жнив, у серпні, вдасться зібрати до 54 мільйона тонн зерна. Про це учора під час відео-конференції у Комунікативному центрі уряду повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства Олександр Сень.

«На сьогодні жнива тривають в усіх областях України. Аграрії вже намолотили понад 13,3 мільйона тонн зерна, зокрема 9,7 мільйона тонн пшениці, 3,4 мільйона тонн ячменю та 148 тисяч тонн гороху», — зазначив Олександр Сень.

Таких результатів вдалося досягнути, в тому числі, і завдяки високій врожайності зернових, яка зросла в усіх регіонах. У цьому році вона збільшилася на 7 центнерів з гектару — до 27, повідомляє прес-служба відомства.

«Завдяки покращенню технологічності, зокрема збільшенню внесення добрив, продуктивним сортам та активному підживленню вдалося збільшити врожайність зернових. Лідерами за цим показником стали Київська, Полтавська, Волинська, Івано-Франківська, Черкаська області, де збирають понад 40 центнерів з гектару. У тих же областях, де є проблеми з врожайністю, зокрема на Півдні, держава буде займатися модернізацією та відновленням систем зрошення через інвестиційні проекти», — повідомив заступник міністра.

Також за словами Олександра Сеня, у першій декаді серпня масовий збір врожаю завершиться. І за попередніми даними, сільгоспвиробники зберуть близько 54 мільйонів тонн зерна, що на 18% більше, ніж в минулому році.