ПРОБЛЕМА

Заручниками неузгоджених дій структур різного підпорядкування стали селяни

Кажуть, з прокладанням газопроводів нині неабиякі проблеми: чиновники на місцях скаржаться, що НАК «Нафтогаз України» затримує виплати, призначені для газифікації сіл. Можна зрозуміти труднощі компанії, але в цьому випадку йдеться про вже збудований, готовий до експлуатації газопровід, у підведення якого до села Жаботин Кам’янського району на Черкащині вкладено 940 тисяч гривень. Окрім того, за кошти жителів села прокладено комунікації по селу, виконано необхідні монтажні роботи й у садибах. Все це, як розповів сільський голова Тарас Плужник, зроблено ще торік. Однак селяни й досі з надією поглядають на районне та обласне начальство, аби ті допомогли пришвидшити підключення газу. Однак усе, виявляється, не так просто. 

За будівництво газопроводу до села фірмі-підряднику, як з’ясувалося, й досі не заплатили. Зрозуміло, куций сільський бюджет цього не потягне. Як пояснюють у райдержадміністрації, погасити борг перед будівельниками згідно з угодою має компанія «Нафтогаз України».

— Ми з головою райдержадміністрації Віталієм Архипюком, — пояснює Тарас Анатолійович, — не раз особисто їздили з цього приводу до НАК «Нафтогаз України». Там усе обіцяють…

Але ж скільки можна чекати? Сама ж будівельно-монтажна фірма не може здати газопровід в експлуатацію, адже їй за роботу не заплатили. Будівельники та монтажники також марно очікують заробленого, а в кожного ж сім’я, діти. У заручниках виявилися й жителі села, яким пообіцяли згідно з програмою газифікації підвести блакитне паливо.

Голова Кам’янської райдержадміністрації Віталій Архипюк навіть по телебаченню звертався до керівників, які могли б прискорити вирішення питання. Адже люди не винні, що десь в економічних механізмах коліщата пробуксовують.

Допомогти розірвати зачароване коло пообіцяли в Черкаській облдержадміністрації, отож жителі Жаботина сподіваються, що до кінця листопада таки побачать у своїх домівках довгоочікуваний блакитний вогник. Чи не марно?