ПЕРСПЕКТИВИ

Трубу реконструюють, а «Нафтогаз» реорганізують

Україна розраховує підписати кредитну угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) на загальну суму 308 мільйонів доларів для модернізації магістрального газопроводу Уренгой—Помари—Ужгород у вересні цього року. Про це розповів міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький під час прес-конференції за підсумками «круглого столу» «Розвиток газового ринку України», що відбувся у Брюсселі за участі єврокомісарів.

Модернізація передбачає реконструкцію української ділянки газогону. За словами очільника енергетичного відомства, загальний обсяг інвестицій в першому етапі оцінено 519 мільйонами доларів. У Європейського банку реконструкції та розвитку та Європейського інвестиційного банку позичимо 308 мільйонів доларів, а 211 мільйонів надасть НАК «Нафтогаз України».

Наступний крок реконструкції коштуватиме приблизно 505 мільйонів доларів. Загальна  вартість — понад мільярд доларів США. Це набагато менше, ніж обхідні шляхи, які будує Росія, а якщо врахувати стратегічну важливість вітчизняних газосховищ, то питання ціни взагалі майже не варте уваги.

Сховища і ГТС:  хто перший  у черзі ?

Далі міністр розповів про законопроект, який вніс на розгляд Верховної Ради Кабмін щодо внесення змін до деяких законодавчих актів із метою реформування НАК «Нафтогаз України». Передбачається, що документ дасть можливість не лише здійснити приватизацію держкомпанії і її дочірніх підрозділів, а й дасть змогу орендувати об’єкти газотранспортної системи, зокрема і газосховищ. Проте, поки він не прийнятий, про реформування «Нафтогазу» та приватизацію ГТС говорити  рано. До слова, ці наміри схвалили у Єврокомісії, ухвалення цього документа чекають і у «Газпромі». Питання газової труби, на думку енергетичних експертів, другорядне, головне тут — газосховища.

«Розроблено лише законопроект, і після прийняття того чи того варіанту уряд буде визначатися, як реформувати НАК «Нафтогаз України». Ми напрацьовуємо різні варіанти щодо того, як найліпше використовувати ті можливості, які є в нашій державі», — зазначив Едуард Ставицький.

Водночас він звернув увагу на те, що законопроект дає певну можливість на приватизацію ГТС. Відповідаючи на запитання журналістів, чому б уряду спершу не визначитися з формулою використання ГТС і газосховищ, а потім порушувати питання про можливість її приватизації на законодавчому рівні, міністр сказав: «Перш ніж що-небудь пропонувати, треба, аби ті закони, які є в державі, відповідали цим пропозиціям. Я вважаю, що спочатку треба прийняти закон, а потім прозоро, як ми це робимо останні три роки, провести всі конкурси, які дадуть спроможність всім зацікавленим учасникам енергетичного ринку взяти в них участь».

Куди повернеться газовий кран. Фото з сайту zoloto-karpat.com.ua

Рішення  за Верховною Радою

Міністр зазначив, що уряд розраховує на ухвалення парламентом законопроекту, що дасть змогу ширше подивитися на реформування нафтогазового ринку. Він також повідомив, що питання створення консорціуму з управління ГТС у будь-якому форматі — двосторонньому чи тристоронньому — вирішуватимуть, на його думку, вже цього року. Додавши, що переговори проводять, проте спочатку треба внести зміни до законодавства, а потім вести предметну розмову з інвестором про купівлю, управління або інші форми співпраці.

Ставицький наголосив, що цей законопроект неостаточний, оскільки має пройти всі процедури у парламенті, тому поки що про практичну реалізацію цього документа говорити зарано.

«Цей законопроект ще будуть обговорювати у комітетах Верховної Ради, після цього буде ще перше читання, тому, думаю, наші шановні друзі з опозиції поставлять усі нагальні питання мені і фахівцям, які брали участь у розробці цього законодавчого акта», — наголосив міністр.

Він також висловив здивування резонансом, який викликав цей законопроект у засобах масової інформації. «Ще нічого не відбулося, а нас уже звинувачують у зраді національних інтересів. Уряд останні три роки працює над максимальною прозорістю всіх процесів. Тому для нас як для чиновників є завдання, аби суспільство було впевнене, що всі дії, які відбуваються, відповідали законам», — підкреслив урядовець.

Відповідаючи на запитання, які є можливості того, що парламент таки ухвалить цей законопроект, Ставицький висловив переконання, що народні депутати у цьому питанні будуть виходити з інтересів держави.

«Я переконаний, що ті депутати, які справді переймаються майбутнім нашої держави та її енергетичною безпекою, ретельно вивчать цей документ і ухвалять виважене рішення, яке дасть змогу відстоювати наші інтереси, тобто інтереси держави перед тими викликами, які є у світі», — сказав Едуард Ставицький.

Не залишилося поза увагою питання щодо прийняття фінансового плану «Нафтогазу» на цей рік. Міністр повідомив, що отримано доручення Прем’єр-міністра — усім зацікавленим органам центральної влади у семиденний термін завершити процедури прийняття остаточного рішення щодо фінансових планів. «Я вважаю, що це відбудеться наступного тижня», — сказав він. Після прийняття фінплану «Нафтогазу» буде затверджено прогнозний баланс газу для України на 2013 рік. «Баланс сформований, але його прийматимуть у пакеті з врахуванням фінансового плану НАК «Нафтогазу». Для хімічної галузі — обсягом 8—8,5 мільярда кубічних метрів газу і для інших галузей, включаючи ПЕК, приблизно 22—24 мільярди кубічних метрів газу», — констатував міністр.