Прокурор Черкаської області
Геннадій ДЕМ’ЯНЕНКО

Ми вже почали звикати до того, що боротьба зі злочинністю — процес тривалий і не завжди настільки ефективний, щоб можна було добитися відчутних результатів за короткий строк. Проте є приклади й протилежні. Приміром, на Черкащині за понад три місяці, відколи прокурором області почав працювати Геннадій Дем’яненко, відчутні позитивні зміни. Про те, як цього досягнуто, наша  розмова з прокурором Черкащини.

— Геннадію Олександровичу, минуло трішки більше, ніж сто днів, як ви очолили прокуратуру області, а зміни на краще, як засвідчують в області, вже є. Із чого починали?

—  Почав із координаційної наради. Ось тільки розмова, в якій взяли участь керівники всіх силових управлінь, була максимально конкретною, без самозвітів, але з обов’язковими пропозиціями щодо виправлення ситуації. Цим не обмежилися. Заслухали й інформацію перших керівників органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з приводу проведеної ними роботи у сфері протидії злочинності та корупції. Чітко зрозуміли всі: досі бракувало щонайменше трьох складових успішної роботи: системності, комплексності та динамічності. Ось у цих напрямах і почали працювати. Щоправда, довелося поламати голову над тим, як чітко розмежувати повноваження (отже, і відповідальність), і водночас об’єднати зусилля різних відомств, зробивши їх наступальними та послідовними. Ось так, крок за кроком, і добивалися реалізації наміченого.

— Здається, все дуже просто. Але підозрюю, що насправді це не зовсім так…

— Звичайно, все це доволі складно, особливо, якщо враховувати психологію керівників, які звикли працювати не напружуючись, епізодично. Але оскільки прокуратура — орган, який має вживати заходів для усунення порушень закону, ми й беремо на себе головну координаційну роль, зосереджуючи увагу колег на проблемах, які конче потрібно розв’язати зараз.

— Серед них — земельні відносини?

— Саме так. І в наведенні порядку в цих відносинах прокуратура вже сказала своє вагоме слово, вивівши на чисту воду багатьох посадовців, господарників. Приміром, направлено до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо голови Лисянської районної державної адміністрації, який на порушення вимог законодавства приймав рішення про надання дозволів на розробку відведення земельних ділянок загальною площею понад 200 гектарів, вартість яких становить 3,7 мільйона гривень. Триває досудове розслідування щодо одного з керівників управління містобудування та архітектури виконкому  Черкаської міської ради, який, перевищуючи свої службові повноваження, підписав та видав позитивні висновки до проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у мікрорайоні Соснівка  міста Черкаси загальною площею 2,3 гектара вартістю понад 2,5 мільйона гривень.

Подібні провадження, яких за останні місяці відкрито чимало, переконаний, допоможуть навести порядок у землекористуванні, викоренити із цієї сфери протекціонізм та хабарництво. Загалом за внесеними документами реагування запобігли незаконному наданню 214 гектарів земель, повернули законним користувачам 172 гектари земель.

— Ви торкнулися хабарництва. Корупція, як відомо, процвітає зокрема у сферах земельних та фінансових управлінських структур. Чи не звідти тягнуться ниточки й до інших органів виконавчої влади?

— Тут поки що важко сказати, де закінчується ця ниточка, а де починається. Головне, що організаторів порушень активно й ефективно виявляємо. А з часом розберемося, хто ініціатор, де захований «мозковий центр» економічної злочинності.

Ось характерний приклад. Працюючи на посаді першого заступника начальника головного управління Держземагентства у Черкаській області, підозрюваний посадовець вимагав і отримав від керівника одного з державних підприємств хабар у розмірі 200 тисяч гривень за погодження землевпорядної документації з нормативної грошової оцінки землі.

Посадовець одного з управлінь і водночас депутат Канівської районної ради склав завідомо неправдиві акти приймання виконаних робіт на ремонт автомобільних доріг у Канівському районі, в результаті чого незаконно заволодів державними коштами у сумі 320 тисяч гривень. Стосовно нього до суду направлено обвинувальний акт у кримінальному провадженні.

Крім того, цього року прокуратура зареєструвала та розслідує понад десять кримінальних проваджень у сфері земельних правовідносин, використання бюджетних коштів, автодорожнього комплексу, тендерних закупівель щодо зловживання владою та посадовим становищем посадовими особами Черкаської міської ради. Загальна сума збитків становить майже 7 мільйонів гривень.

Численні кримінальні провадження у сфері земельних правовідносин, використання бюджетних коштів, автодорожнього комплексу, тендерних закупівель, які розслідуємо в останні місяці,  не залишають сумніву: ми на правильному шляху — резонансні справи не тільки допоможуть відновити справедливість та покарати винних, а й впливають на громадську думку, створюють атмосферу осуду таких явищ.

— Окрім виявів корупції, численні нарікання громадян викликають випадки порушень прав людини. Особливо прикро, що нерідко причетними до них виявляються самі правоохоронці.

— На жаль, це так. Начальник управління оперативно-технічних заходів УМВС України в області протягом двох років протиправно збирав та використовував на власний розсуд конфіденційну інформацію про телефонні з’єднання мобільних телефонів громадян. Обвинувальний акт щодо його протиправних дій незабаром надійде до суду для розгляду по суті.

Виявлено непоодинокі факти знущання працівників міліції над підозрюваними, зокрема застосування до них грубої фізичної сили, електроструму та іншого насилля. Тільки цього року органи прокуратури області розслідували шість кримінальних проваджень щодо працівників органів внутрішніх справ, у яких восьми особам вручено повідомлення про підозру. Сподіваємося, суд скаже у цих справах своє вирішальне слово і покарає винних, адже нікому, а правоохоронцям тим більше, не дозволено вершити насилля, порушувати законні права людей.

Упевнений, що спільними зусиллями всіх причетних до боротьби зі злочинністю сторін ми доб’ємося істотних зрушень на краще.

Владислав КИРЕЙ,«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Геннадій ДЕМ’ЯНЕНКО. Народився 1977 року в с. Кручик Богодухівського району Харківської області. Закінчив Національну юридичну академію  України імені Ярослава Мудрого. Працював в органах прокуратури Сумської області, у Генеральній прокуратурі України на посадах прокурора відділу, старшого прокурора відділу та заступника начальника відділу. 2010-го був призначений на посаду заступника прокурора Автономної Республіки Крим, а на початку 2012 року переведений на посаду заступника прокурора Одеської області. Згодом знову повернувся до роботи в Генеральну прокуратуру України. 16 січня 2013 року наказом Генерального прокурора України призначений на посаду прокурора Черкаської області.