Організувати роботу з позачергових виборів Президента України 25 травня так, щоб ці вибори були підготовлені та відбулися на найвищому рівні, закликав голів та секретарів окружних виборчих комісій під час навчального семінару-наради з питань організації виборів голова ЦВК Михайло Охендовський. Ця робота проходить у непростій ситуації, яка склалася в нашій державі, і голова ЦВК звернув увагу на те, що у цих виборів вистачає ворогів. «Чи не щодня ми чуємо твердження окремих політиків та так званих експертів, що вибори не відбудуться, що їх необхідно скасувати, відкласти чи перенести до кращих часів. Але прибічників проведення виборів, людей, які розуміють, що вони — єдиний засіб утвердження у нашій державі правопорядку на визначених Конституцією засадах, відновлення її авторитету на міжнародній арені, незрівнянно більше і в Україні, і у всьому світі».

Головне — щоб президентські вибори були чесними і прозорими. Фото Володимира ЗAЇКИ

Нинішні президентські вибори мають чимало особливостей. Одна з них, за словами Михайла Охендовського, це одночасність підготовки їх проведення з підготовкою проміжних виборів народного депутата України в окрузі, який на виборах народних депутатів має номер 83 (місто Івано-Франківськ), а на виборах Президента України — 84, а також підготовка проведення майже 270 позачергових місцевих виборів, включаючи вибори Київського міського голови, депутатів Київради, міських голів декотрих обласних центрів. Такі обставини створюють додаткове навантаження і на відповідні органи

Друга особливість цих виборів — те, що недавно ухвалені суттєві зміни законодавства та події в окремих регіонах ставлять організаторів і суб’єктів виборчого процесу у надто складні умови. Тож, як наголосив Михайло Охендовський, захоплення та блокування адміністративних будівель, перешкоджання роботі місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, можлива зміна місць перебування комісій в залежності від обставин, що складаються, зумовлюють необхідність особливої уваги до неухильного дотримання норм законодавства, насамперед Закону «Про вибори Президента України», зміни до якого стали вже традиційними як напередодні, так і під час виборчого процесу.

Так, одразу після президентських виборів 2010 року з 2 грудня 2010 року до 17 вересня 2013 року було ухвалено вісім законів, якими вносилися зміни до Закону «Про вибори Президента України». Під час цього виборчого процесу було ухвалено ще три закони, що кардинально змінило законодавство про вибори Президента України щодо його загальних положень, процедур формування окружних та дільничних комісій тощо. Водночас, зазначив М. Охендовський, цими законами було врегульовано більшість технічних питань, пов’язаних з одночасним проведенням різних видів виборів.

Також, як повідомив відділ взаємодії зі ЗМІ секретаріату Центральної виборчої комісії, ЦВК ухвалила кілька постанов, якими затверджено порядки, роз’яснення, форми виборчої та іншої документації, спрямовані на виконання законодавства про вибори Президента України. Усе це може потенційно викликати певну плутанину в застосуванні нормативно-правових актів. Тож Михайло Охендовський порадив керівникам окружних виборчих комісій використовувати саме ті їх тексти, які надходять із ЦВК. А щодо використання збірників законодавства, виданих громадськими організаціями або виборчими штабами, — дуже уважно перевіряти редакцію законів і дату їх видання, звіряти з офіційними веб-сайтами ЦВК та Верховної Ради.

Він зауважив: «Найкращим результатом нашої роботи має стати визнання виборів дійсно чесними, вільними та прозорими, такими, що повною мірою відповідають міжнародним стандартам. При цьому отримати таке визнання нам належить у першу чергу від українського суспільства і тільки у другу — від іноземних держав та міжнародних організацій, які надішлють на вибори своїх спостерігачів».