НА ЧАСІ

До опалювального сезону у Харкові йдуть за графіком

У департаментах житлового та комунального господарства Харківської міської ради  розповіли, що вже у травні все розпланували, провели наради й поставили завдання. Створили міський та районні штаби з підготовки до зими, які працюють і контролюють виконання всіх запланованих робіт аж до цих пір. До речі, тримати в стані бадьорості чиновницький апарат, скликати селекторні наради та приймати щоденні звіти в цей підготовчий період стало останніми роками у першій столиці вже традицією, яка, без перебільшення, допомагає півторамільйонному мегаполісу осінь і зиму зустрічати без особливих стресів. Торік, наприклад, місто «увійшло» в опалювальний сезон за десять календарних днів. Раніше ж для того, щоб батареї в школах, дитсадках, лікарнях та квартирах харків’ян потепліли, не вистачало й кількох тижнів.

Усе під контролем!

Кожен завбачливий господар знає, що сани обов’язково потрібно готувати влітку. Тож і харківські комунальники, які зараховують себе до таких господарів, почали готуватися до нинішньої зими заздалегідь. Розпочали  роботи не з літа, а ще навесні, як тільки пригріло сонце і відпала необхідність подавати тепло в оселі городян. І в нинішньому опалювальному сезоні проблем з цим також не виникне, — говорить начальник відділу з питань поточного утримання житлового фонду міста Департаменту житлового господарства міськради Людмила  Бокань. — Тепло прийде вчасно у кожну квартиру, бо всі заплановані заходи виконуються за графіком. Немає зривів, авралів чи ще чогось подібного. Готовність усього житлового фонду, який розподіляється на будинки комунальної власності, що належать територіальній громаді, ЖБК і відомче житло на перше вересня цього року становить 90 відсотків. Повністю здані системи та основне інженерне обладнання. Наразі проводять роботи із закриття і засклення під’їздів. З першого вересня у місті стартував огляд житлового фонду, який триватиме до 27 вересня. За цей час виявлять і виправлять усі допущені огріхи. За графіком підготовчі роботи до зими мають закінчитися до першого жовтня, коли підіб’ємо підсумки.

Актуальним залишається  для харків’ян поточний ремонт внутрішньоквартального освітлення, покрівель тощо. А щоб у місті не виникало традиційних раніше ускладнень із дахами, на території ХТЗ запрацював комунальний покрівельний завод, спеціально збудований для цього містом. Його потужність невелика, але повністю покриє потреби Харкова. Після того, як підприємство збільшить обсяги,  воно зможе продавати покрівельні матеріали в інші регіони.

В бочці меду — ложка дьогтю

За інформацією Департаменту житлового господарства, найвищий показник готовності до опалювального сезону нинішнього року, як і в попередні, у домоволодінь, які перебувають у комунальній власності. Він становить 95%. Дещо відстають будинки, підпорядковані ЖБК — 79%, та відомчі — 75%. З року в рік ці будівлі стають ложкою дьогтю в бочці добре відлагодженого міського процесу підготовки до зими. Особливо багато клопотів завдають ті житлові будинки, що перебувають на балансі галузевих міністерств і повністю залежать від їхніх бюджетів. Як правило, міністерства несвоєчасно надсилають кошти і затягують процес підготовки відомчого житла аж до жовтня, коли опалювальний сезон уже давно розпочався. «Лідирують» у цьому плані з року в рік міністерства оборони і  промислової політики. Стан готовності їхнього житлового фонду на перше вересня нинішнього року становив відповідно 50 і 60%. Однак, незважаючи на «хроніку» цього явища, міська влада і його тримає під пильним контролем та намагається спрямовувати в необхідне русло. Керівників підприємств, які курують відомче житло, заслуховують на засіданнях штабів, а в центральні офіси міністерств, які розташовані у Києві, надсилають листи з рекомендаціями. Адже цей аспект, окрім усього іншого, соціальний.

Ще одна болюча точка — існуюче в місті устаткування комунального господарства, яке практично вичерпало свій ресурс експлуатації і морально застаріло. Фізичний знос основних фондів комунальних підприємств сягнув майже 70%, що призводить до аварій мереж. Їх кількість станом на перше вересня нинішнього року зупинилася на позначці 7059.

Якби «нещастя»не допомогло…

Серед непопулярних, але вкрай необхідних заходів, без яких Харків просто не зможе в повному обсязі підготуватися до майбутніх осінньо-зимових холодів, як відмічають посадовці міськради, став факт звернення КП «ВТП «Вода» до профільного міністерства в Києві щодо перегляду тарифів на холодну воду. Такий крок це підприємство змусила зробити нестача коштів, зокрема на погашення боргів за електроенергію. Адже сьогодні тариф на холодну воду покриває лише 43 відсотки собівартості послуг. На думку експертів, неспроможність  КП «ВТП «Вода» через нестачу коштів надавати послуги населенню — значно більше зло, ніж нові тарифи.

Брак грошей відчувають й інші комунальні підприємства Харкова. Міський бюджет виділив їм цьогоріч на підготовку до опалювального сезону 389 млн грн. Ці кошти розподілили між об’єктами енергетики, газової системи, внутрішньобудинкових мереж, мереж каналізації, теплового та водного господарства. Однак саме КП «Харківські теплові мережі» потрапило під пильну увагу влади, бо воно — одне з головних у ланцюжку підготовки міста до зими. І в Департаменті комунального господарства Харківської міськради ніскільки не перебільшували, коли казали, що картина підготовки міста до осінньо-зимового сезону буде не повною, якщо не відвідати КП «ХТМ». Йому, як виявилося, дісталося з міського бюджетного «пирога» 4,2 млн грн. Але й за ці незначні кошти там справилися з великим обсягом робіт.

Як зазначив головний інженер КП «ХТМ» Євген Зінченко, повністю підготовлені до експлуатації в опалювальний сезон 1500 км мереж із наявних 1532 км. Велика робота проведена й на теплових джерелах. Це — 254 котельні, з яких готові до роботи в зимовий період 251. Ще на трьох котельнях ведеться реконструкція, яка, як стверджують фахівці, не позначиться на загальній картині пуску тепла у Харкові.

На підготовку КП «ХТМ», за словами Євгена Зінченка, виділено в нинішньому році коштів менше, ніж, наприклад, два роки тому. Причина — оплата великих обсягів спожитого газу в ДК «Газ України», яка тепер здійснюється не в ручному режимі, як раніше, а автоматично, і гроші перераховуються без участі й втручання підприємства. Триматися на плаву та вирішувати нагальні поточні проблеми «ХТМ» уже другий рік поспіль допомагають отримувані за Кіотським  протоколом понад 2 млн євро за зменшення теплових викидів в атмосферу. Правду ж кажуть: «Не було б щастя, так нещастя допомогло!»

Щоб гроші не йшли за вітром

Не останню роль, а можливо й основну, відіграють для економії коштів і ресурсів енергозберігаючі технології, які впроваджуються на КП «ХТМ» та інших комунальних підприємствах у рамках міської програми з енергозбереження на 2010-2015 роки.

— Враховуючи, що впровадження новітніх енергозберігаючих технологій потребує досить витратних заходів, — говорить заступник Департаменту комунального господарства Харківської міськради Евеліна Станкус, — міська рада спільно з комунальними підприємствами постійно проводить активну роботу щодо залучення інвестиційних коштів. Так, наприклад, КП КГ «Харківкомуночиствод» за підтримки депутатського корпусу в 2009 році розпочали співпрацю зі Світовим банком реконструкції і розвитку з реалізації кредитного договору з метою здійснення інвестиційного проекту «Модернізація Головної каналізаційної насосної станції і 24-х каналізаційних станцій міста Харкова». Перший транш кредиту в розмірі 2 млн євро очікується до кінця 2011 року.

Реалізація цього проекту, за оцінкою фахівців, дасть змогу за рік заощадити понад 7 млн кВт/год електроенергії, а економічний ефект становитиме близько 5,8 млн грн.

Особливу увагу в своїй роботі комунальні підприємства, за словами Евеліни Станкус, приділяють питанням співпраці з провідними промисловими підприємствами Харкова, ретельно вивчаючи запропоновану продукцію і технології. Зокрема, фахівці МК «Енергозбереження» розробили оригінальну систему для управління режимами роботи котельних агрегатів, яка одержала назву ЕКО-3. Новий пристрій призначений для оптимізації процесів горіння на парових і водогрійних котлах. Ідея, покладена в основу конструкції, полягає в тому, щоб синхронізувати процеси забору повітря і викиду газів.

У КП «ХТМ» разом з МК «Енергозбереження» було встановлено системи ЕКО-3 в 4 котельнях міста. Фактичний економічний ефект від впровадження цієї системи становив близько 2,3 млн грн на рік.

Ще один з прикладів ефективної реалізації програми енергозбереження яскраво демонструє комунальне підприємство «ВТП «Вода», яке проводить роботи з впровадження  пристрою плавного пуску на насосних станціях. Цей пристрій уже встановлено на насосних станціях № 28 та № 28-А, що дало змогу заощадити 350 тис. кВт/год на рік, або 351 тис. грн. І подібних прикладів у місті чимало. Тож торік комунальні підприємства Харкова виконали енергозберігаючі заходи на загальну суму 68,06 млн грн, завдяки впровадженню енергозберігаючих технологій заощаджено понад 45,0 млн грн. Економія бюджетних коштів вийшла на рубіж 4,6 млн грн. Як показують результати роботи в цьому напрямку, у нинішньому році економія коштів від реалізації заходів  з енергозбереження за 6 місяців становила 12,1 млн грн. 

КОМПЕТЕНТНО


Євген ЗІНЧЕНКО,
 головний інженер КП
 «Харківські теплові мережі»:

 

— За планом КП «ХТС» цьогоріч необхідно витратити власних коштів на підготовку підприємства загалом 49,5 млн грн. На перше вересня вже освоєно 33,3 млн. Проведення робіт, які я назвав у розрізі реконструкції, дають нам змогу повністю вийти на планову розрахункову цифру. Що ж до готовності нашого господарства до  нинішнього опалювального сезону в цілому, то вже зараз, з огляду на зроблене, можна заспокоїти городян: Харків буде з теплом. Крім надійності наших мереж, що забезпечить у повному обсязі безперебійність постачання тепла, ми гарантуємо харків’янам ще й його належну якість. Це і є наше основне завдання, яке буде повністю виконане.

ПРЯМА МОВА

Геннадій КЕРНЕС,
голова Харківської міської ради:

— Завдяки послідовній роботі, яку здійснює кожне комунальне підприємство у рамках підготовки до осінньо-зимового опалювального сезону, ми вже сьогодні маємо позитивні результати. Це — поставка гарячої води, підготовка систем для запуску теплоносіїв, перекладка мереж водопостачання та водовідведення тощо. Всі ці процеси тісно пов’язані між собою, і головне завдання влади — забезпечувати нормальну матеріально-технічну і фінансову базу, над чим ми й працюємо. Якщо ж торкнутися больових точок процесу підготовки до холодів, то головна з них — ціна на газ. Якою вона буде, ми досі не знаємо. А саме від ціни на газ найбільшою мірою залежить тариф на житлово-комунальні послуги, який наразі є одним із найважливіших питань для кожної сім’ї. Невизначеність щодо його формування породжує нові проблеми.

ТІЛЬКИ В «УК»

Наступний матеріал про підготовку Львова до зими – читайте в «УК» в наступний вівторок, 20 вересня.