Про необхідність застосування більш жорстких засобів впливу до тих, хто дозволяє собі сісти за кермо «під мухою», йдеться вже давно. І хоч істинності відомого правила «п’яний за кермом — злочинець» не заперечував ніхто, без псевдогуманістичних дискусій не обходилося і тут. Але перемогли, скажімо так, суворі реалії, пов’язані з нещасними випадками на наших дорогах. Тож усім, хто має стосунок до автотранспорту, а найперше водіям і особливо автолюбителям нагадуємо, що  набрали чинності  внесені до ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення зміни щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння.

Відтепер за керування транспортним засобом у нетверезому стані для водіїв передбачений штраф від 3400 до 5950 гривень або позбавлення права керування автомобілем на строк від одного до двох років або адміністративний арешт на строк від 7 до 10 діб, розповідає начальник відділу профілактичної роботи ДДАІ МВС України підполковник міліції Олександр Зубенко. Інших (тобто тих, кому власник довірив керувати автівкою у своїй присутності, зокрема й осіб без водійського посвідчення), каратимуть штрафом від 3400 до 5950 гривень або адміністративним арештом на строк від 7 до 10 діб. Водночас в разі повторного протягом року такого правопорушення водія можуть позбавити права керувати транспортними засобами на строк від двох до трьох років з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого або адміністративний арешт на строк від 10 до 15 діб з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого. Для інших осіб — адмінарешт на строк від 10 до 15 діб з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

Навіть пиво для водія може обійтися втридорога. Фото Володимира ЗAЇКИ

Вчинення зазначеного правопорушення особою, яка двічі протягом року піддавалась адміністративному стягненню за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їхню увагу та швидкість реакції, за відмову від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, тягне за собою: для водіїв — позбавлення права керування транспортними засобами на строк до десяти років з оплатним вилученням транспортного засобу, для інших осіб — адміністративний арешт на строк від 10 до 15 діб з оплатним вилученням транспортного засобу.