ІНВЕСТИЦІЇ

З відкриттям "єдиного інвестиційного вікна" Сумщина одержала низку перспективних проектів

Визначивши залучення інвестицій в економіку регіону одним з провідних напрямків діяльності, обласна влада неухильно удосконалює механізм співпраці з потенційними інвесторами. Конкретною ілюстрацією результатів цих зусиль стали минулорічні підсумки: кошти від партнерів із 40 країн світу одержали 165 підприємств області, що значно більше показника 2009 року. На практиці впроваджено низку масштабних проектів.

Серед них - виробництво керамічних будівельних матеріалів на базі ТОВ "Керамейя". Довівши потужність лінії з виробництва клінкерної цегли до 30 мільйонів штук на рік і урізноманітнивши асортимент продукції більш як до 100 одиниць, американська компанія має намір до кінця року інвестувати ще 25 мільйонів гривень. Практичним результатом стане введення в експлуатацію лінії з виробництва дорожньої бруківки "БрукКерам", де одержать роботу 140 осіб.

Близько 40 мільйонів доларів інвестує італійське ТОВ "Гуала Кложерс Україна". Зарубіжні партнери мають намір запустити виробництво з виготовлення закупорювальних засобів, де буде створено 70 нових робочих місць. Серед тих, хто вже визначився і цього року працюватиме на теренах Сумщини, ТОВ "Ананта" (Індія), "Голландська аграрна компанія", ЗАТ "Крафт Фудз Україна" (Швейцарія) та чимало інших.

Особливо активізувалися інвестиційні процеси з відкриттям так званого "єдиного вікна", що має на меті максимально спростити всю дозвільну процедуру, зробити її прозорою і чіткою. Як наголошує голова Сумської облдержадміністрації Юрій Чмирь, регіон зацікавлений у тому, аби жоден інвестор не мав жодних перепон для того, щоб "увійти" в область. Адже гроші не люблять суєтності і невизначеності. Відтак при голові ОДА створено Раду, яка взяла на себе всі питання, пов'язані як з вітчизняним, так і закордонним інвестуванням. Відповідальні працівники "ведуть" кожен проект від початку переговорів до запуску конкретного виробництва.

У цьому зв'язку значні перспективи відкриваються перед поліською Шосткою, де найближчим часом буде створений окремий індустріальний парк "Свема". В його основі -поєднання потенціалів науково-навчальних закладів, підприємств міста з владою. На переконання міського голови Шостки Миколи Ноги, потрійна "вертикальна спіраль" дозволить успішно реалізувати перших два проекти, що вже пройшли через "єдине інвестиційне вікно".

В інвестиційному портфелі чекає на практичне втілення ще низка проектів. Вони - різнопланові і передбачають промислову розробку родовища кварцитоподібних пісковиків, будівництво заводу з виробництва теплоізоляційних матеріалів на основі скловолокна, переробку цементної сировини тощо.