ТРАГЕДІЯ

Серед загиблих у катастрофі під Ярославлем   троє українських спортсменів

Учора  Росія оплакувала  хокеїстів ярославського «Локомотива» і членів екіпажу  літака Як-42, які загинули  при зльоті в аеропорту «Туношна». На фатальному борту був  основний склад одного з провідних європейських клубів, який вважався фаворитом Континентальної хокейної ліги: команда прямувала до Мінська на першу гру нового сезону.

За попередніми висновками, головною версією  авіакатастрофи залишається відмова техніки. Однак не відкинута і ймовірність помилки при пілотуванні реактивного літака під час зльоту.  Адже не секрет, що  середньомагістральні Яки  давно заборонені  для польотів у країнах Євросоюзу, а за класифікацією НАТО віднесені до  списку «непотріб»…

Колег О. Галімова водолази діставали з дна Волги... Фото з сайту blogs.mail.ru

За даними МНС Росії, на чартерному борту перебувало 45 людей — 37 пасажирів і вісім членів екіпажу. Двоє — хокеїст Олександр Галімов та бортінженер Олександр Сізов – вижили.  На жаль, стан одного з кращих нападників російського хокею оцінюють як дуже важкий, у нього майже  на 90% обпечене тіло  і опіки дихальних шляхів. (Нині  за життя О. Галімова борються світила  російської медицини).  

А судмедекспертиза  продовжує упізнавати  тіла  загиблих, серед яких  і троє українських громадян, чиї прізвища добре відомі любителям хокею. У складі хокейного клубу «Локомотив» (Ярославль), зокрема,  виступали екс-воротар збірної України 38-річний Олександр В’юхін і двоє  молодих гравців — Данило Собченко та Віталій Анікеєнко.

Олександр В’юхін народився в Росії. З 1992 по 1994 рр.  виступав за київський «Сокіл». Також у його активі були матчі за «Авангард», «Сибір», «Металург» (Новокузнецьк), «Сєвєрсталь»,  з 2010 року — у «Локомотиві». З 1993 по 1999 рр. грав за національну збірну України, учасник трьох чемпіонатів світу. Сиротами залишилося двоє його дітей.

Блискавичною була кар’єра двадцятирічного  Данила Собченка, який  народився в Києві, грав за юнацькі команди «Сокіл», «Крижинка» та «Орбіта». Перебравшись до «Локомотива»,  спершу грав за  другу команду,  а згодом став одним із лідерів. У 2011 році під номером 166 був задрафтований клубом НХЛ «Сан-Хосе». У складі молодіжної збірної Росії виграв чемпіонат світу 2011 року.

Віталій Анікеєнко також народився в Києві 1987 року. З 2002 року опинився в юнацькій команді «Локомотива», а вже з 2005-го став гравцем основи.

Варто зазначити, що вони, окрім українського громадянства, мали паспорт громадянина Росії, щоб не вважатися легіонерами в російському чемпіонаті. Така практика нині  поширена не лише в цьому виді спорту.

Серед загиблих, окрім росіян і українців,  також гравці збірних Чехії, Словаччини, Швеції, Німеччини, Білорусі та Латвії і  тренерський штаб клубу на чолі з канадським спеціалістом Бредом МакКрімоном.

Керівництво Континентальної хокейної ліги (КХЛ) ухвалило рішення перенести стартові матчі чемпіонату у зв’язку з трагічною загибеллю  хокеїстів ярославського «Локомотива», повідомляє офіційний сайт КХЛ.

Президент України Віктор Янукович, Голова Верховної Ради Володимир Литвин і Прем’єр-міністр Микола Азаров висловили співчуття у зв’язку з катастрофою російського пасажирського літака Як-42.