ПОГЛЯД НА ПРОБЛЕМУ

Університет будує нові помешкання для студентів та буде виселяти тих, хто незаконно займає їхні ліжко-місця

Уже кілька років у студентських гуртожитках Тернопільського національного економічного університету (ТНЕУ), кажучи мовою документів, врегульовують порядок проживання та виселення осіб, які не мають трудових відносин із ВНЗ, і тих, хто працює тут. Таке завдання, зрештою, постає чи не перед кожним навчальним закладом в Україні. Процедура - болісна, з лавиною емоцій, скарг, тому ситуація часто вимагає розгляду і в судових інстанціях, і в правоохоронних органах.

Житло - усім першокурсникам

Поселитися студентові в гуртожиток у всі часи було своєрідним щастям, навіть попри те, що часто-густо не дотримувалися санітарних норм - у кімнаті мешкало більше людей, ніж потрібно. Якось не надто й переймалися тим, головне, що маєш своє ліжко-місце. Так було в багатьох вишах і 30 років тому, коли я навчався в університеті, так, по суті, й тепер. У ТНЕУ в студентських помешканнях проживають майже 2100 юнаків і дівчат. 1902 спудеям фортуна не усміхнулася, і вони змушенні винаймати кутки чи кімнати у міських квартирах, щомісяця витягуючи з батьківських кишень "зелені" на їхню оплату. До того ж, університет дедалі активніше розвиває міжнародну діяльність, запрошує до себе на навчання іноземців - для них виділив 180 місць.

Ректор ТНЕУ, професор Сергій Юрій каже, що виш задекларував поселити до студентського гуртожитку кожного першокурсника. Як на мене, браво! Адже в університеті навчаються юнаки та дівчата з багатьох областей, і не лише західних. Тож важливо, аби новачків одразу не вражав головний біль вирішення житлового питання, а вони могли легше адаптуватися до обраного ВНЗ, до навчання, до незнайомого міста. Можна похвалити національний економічний університет і за те, що попри кризові роки, зводить два студентські гуртожитки -п'яти- і дев'ятиповерхові, де новоселами стануть понад 250 юнаків і дівчат. Споруджує також житло за дольовою участю викладачів і працівників, причому 26% його вартості виш взяв на себе. Ключі від 20 квартир отримають по вулиці Лучаківського в обласному центрі, а поряд уже цього року завершать і спорудження будинку на 102 квартири. Дехто з майбутніх мешканців новобудов поки що змушений проживати в студентських гуртожитках.

Омріяна кімната

Хто ж насправді мешкає в гуртожитках, які мають статус "студентських"? Здавалося, дивне запитання. Проте добре знаємо: ще з радянських часів у таких помешканнях поселяли людей, які взагалі працювали в інших організаціях чи установах. От кілька років тому, зважаючи на відповідні міністерські документи, рішення ректорату, в ТНЕУ взялися за наведення ладу в гуртожитках. З'ясувалося, що 139 місць у них займають люди, які не мають жодних трудових відносин із ВНЗ. Тим часом деякі працівники навчального закладу мешкають тут понад 20 років і, як зазначає ректор, не визначаються зі своїм майбутнім. До того ж, є приклади, коли чоловік сам проживає у блоці, що рівнозначно ледь не двокімнатній квартирі, а одна з родин зайняла аж чотири кімнати з ванною, вбиральнею. Зафіксували також факти, коли люди мають міську квартиру, а зареєстровані в гуртожитку і тутешнє місце винаймають у них ті ж студенти.

Покласти край таким гешефтам непросто. Спочатку в університеті звернулися до тих, хто не має жодного стосунку до студентства, написати заяви, аби виготовити перепустки - вони єдина підстава для вільного входу до гуртожитку. Не всі погодилися, і обертів набрала веремія. Одні писали скарги, інші покликали на допомогу місцеву газету, щоб висвітлити "наругу над людьми". Ясна річ, до вишу зачастили перевірки від різних структур. Проректор університету, професор Андрій Крисоватий зазначає, що прокуратура теж вивчала стан справ із дотриманням законності у ВНЗ і ще торішнього липня винесла два приписи щодо виселення осіб, які не мають ніяких трудових відносин з навчальним закладом, і тих, хто працює у цьому закладі, але не уклав відповідних угод на проживання і не написав заяви.

Процедуру виселення університет розпочне після закінчення опалювального сезону на основі судових рішень. Щодо цього суд аж третьої інстанції висловився вже про шістьох мешканців студентських гуртожитків. На решту теж чекають позови. 13 і 14 пункти Примірного положення про студентський гуртожиток визначають, що працівники ВНЗ як виняток можуть бути поселені до гуртожитку до закінчення навчального року лише за рішенням керівника університету, за погодженням з органами студентського самоврядування та первинною профспілковою організацією студентів. Проживати в студентських гуртожитках стороннім особам забороняється.

У ТНЕУ рішуче налаштовані виконати рішення, зафіксоване у цьому документі. Тож сподіваємося, що з початком нового навчального року значно більше студентів вишу отримають омріяне місце для проживання в гуртожитку.