Хочу дізнатися, які служби мають робити повірку квартирних лічильників? Ці служби мають самі приходити до споживачів чи споживач повинен везти лічильники кудись для повірки? Хто має платити за повірку облікових приладів?

Микола СНІТЧУК,
м. Київ

Володимир БАЖЕНОВ,
заступник начальника
Головного управління
житлового господарства
м. Києва:

— Відповідно до Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженого постановою Кабміну №529 від 20.05.2009 року, витрати з періодичної повірки квартирних засобів обліку є складовою тарифу на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій і не відшкодовуються через діючі тарифи на послуги з тепло-, водопостачання та водовідведення.

Якщо органом місцевого самоврядування, який відповідає за надання житлово-комунальних послуг, не включено до тарифу витрати щодо періодичної повірки та ремонту (у т.ч. демонтаж, транспортування та монтаж) квартирних засобів обліку, то оплата споживачем цих послуг повинна здійснюватися згідно з укладеним договором між споживачем та виконавцем послуг або зі спеціалізованою організацією з періодичної повірки (у т.ч. демонтажу, транспортування та монтажу) та ремонту квартирних засобів обліку. Вартість робіт із повірки сплачує власник лічильника — фізична або юридична особа.

Згідно із Законом «Про метрологію та метрологічну діяльність» засоби вимірювальної техніки, на які поширюється метрологічний нагляд, дозволяється застосовувати лише за умови, якщо вони пройшли повірку. Повірка проводиться територіальними органами вказаного Комітету чи метрологічними службами підприємств, кредитованих на право їх проведення за окремими договорами. Для лічильників міжповірочний період становить від 2 до 4 років (залежно від типу лічильника), який встановлюється виробником, і вказується у паспорті цієї продукції та рахується від дати метрологічної повірки.

Вартість метрологічних послуг визначається згідно

з Методикою визначення вартості метрологічних робіт, затверджених наказом Держспоживстандарту від 24.12.2001 року №632 і сплачується власником лічильника.