ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Це робить діловитість та ініціатива наших людей.
А уряд зобов’язаний  створити належні  умови для розвитку

Підійшовши до свого робочого крісла і не сівши в нього, Прем’єр-міністр Микола Азаров змусив піднятися міністрів і запрошених на розширене засідання уряду. Він сповістив, що після тяжкої тривалої хвороби пішов із життя Голова Ради міністрів Автономної Республіки Крим Василь Джарти. «Не стало сильної, мужньої людини, — із сумом продовжив Микола Янович. — Прошу вшанувати його пам’ять хвилиною мовчання».

Про економічну свободу

Відтак глава уряду, як-то кажуть, по гарячих слідах поділився з підлеглими свіжими враженнями від загальнодержавної виставкової акції «Барвиста Україна», почесним гостем якої йому випало бути. І прем’єрські враження, за його словами, були неоднозначні. З одного боку, главу уряду вразила заповзятливість наших людей, нові розробки у різних сферах суспільного та економічного життя на шляху до інвестиційно-інноваційного розвитку. А з іншого: «Чому все це досі залишається виставковою мозаїкою, а не є справжнім діловим обличчям держави?», — різко запитав Микола Азаров.

Справді, на виставках нам показують одне, а в реальному житті ми часто-густо стикаємося з діаметрально протилежним. Адже на подібних заходах люди й влада дізнаються про багатьох талановитих винахідників, науковців, організаторів, менеджерів інвестиційних проектів із власними оригінальними ідеями та розробками. А займаються вони переважно тим, що, на думку Миколи Азарова, стоять у чергах чиновницькими коридорами, збирають дозволи і погодження, відписуються митній і податковій службам.

Тому висновок Прем’єр-міністра був однозначним: зміст роботи на шляху до задекларованої модернізації країни полягає в економічній свободі вітчизняного товаровиробника. «Не уряд модернізує країну, — підкреслив його керівник, — а діловитість, ініціатива, талант наших людей. Уряд лише зобов`язаний створити для цього належні умови».

Залишається лише шкодувати про змарновані у політичних баталіях роки. З’ясування відносин на кшталт «Хто більше любить Україну» і «Хто головний» не завершилися конче потрібною державі науково-технічною революцією. «А ліміт революцій політичних ми вже вичерпали», — наголосив глава уряду.

На його переконання, якби одразу на державному рівні було порушено питання опіки інвесторів, фінансування інноваційних розробок, створення високотехнологічних робочих місць, будівництва автошляхів, аеропортів, Україна давно б уже була у клубі розвинених європейських країн.

Чи йде нова розробка у масове виробництво. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Дерегуляція далека від завершення

Конкретні висновки зробив Прем’єр-міністр і після Київського міжнародного книжкового ярмарку. Зокрема про те, що мережа книжкової дистриб’юції і встановлені на ринку правила є недосконалими, а ціни «недоброзичливими до покупця». «Доручаю Міністерству економічного розвитку і торгівлі проаналізувати роботу нашого ринку книговидання і книготоргівлі», — лаконічно додав Микола Азаров.

Вітчизняна книжка має бути доступною і підтриманою на державному рівні. Так само, як і бібліотечна мережа. Її слід модернізувати, поєднавши маркетинговим шляхом попит бібліотек із видавничими планами. У зв’язку із цим Міністерство освіти і науки, молоді та спорту отримало на засіданні уряду доручення проаналізувати ситуацію, опрацювати проект модернізації українських бібліотек, насамперед шкільних.

Все це, за словами Прем’єра, йому підказують люди, яких слід уважно вислуховувати і залучати до спільної роботи. Зміцнювати владу успішними, енергійними, чесними та ефективними менеджерами. Тут Микола Азаров окреслив три аспекти подальшого розвитку країни. Перше, дерегуляцію зовсім не завершено. Друге, програма імпортозаміщення має спиратися на виробничий потенціал та ініціативу людей. Тож фінансові ресурси держави і банків уряд розраховує спрямувати саме у цю сферу. І третє, Україні є що запропонувати світові і крім зерна, металу, добрив. Микола Азаров пообіцяв, що всі зовнішньополітичні й дипломатичні зусилля та можливості уряд зорієнтує на просування наших товарів і послуг на світові ринки.

Трьох уже звільнили

Як і обіцяв тиждень тому глава уряду, на вчорашньому засіданні Кабінету Міністрів розглянуто актуальне питання про безпеку видобування вугілля на вітчизняних шахтах. Безвідповідальність деяких керівників копалень, незадовільне технічне оснащення і відсутність у багатьох випадках об’єктивного контролю за безпекою підземних робіт змушують уряд негайно втрутитися й розрубати гордіїв вузол цих нагальних проблем.

Висновки і пропозиції провідних експертів, аналіз стану справ, визначення ризиків і способів їх подолання є, за словами Миколи Азарова, початком масштабної, копіткої, багатофакторної роботи.

Адже багато речей можна виправити елементарним посиленням вимогливості й дисципліни, невідворотністю покарання за порушення. Микола Азаров суворо попередив директорів і державних, і приватних шахт про неприпустимість приховування фактів порушення правил безпеки. «Я заявляю, що ми не пробачимо жодного такого випадку, захистимо кожну людину, яка виступає за правду й порядок», — підкреслив Прем’єр.

На його доручення профільне міністерство вже запровадило на шахтах особливий режим посиленого контролю за їх належною експлуатацією. До речі, за порушення згаданого наказу вже звільнено трьох директорів вугільних підприємств.

А в перерві урядового засідання прес-секретар Прем’єр-міністра Віталій Лук’яненко запевнив журналістів, що наступного тижня профільний міністр Юрій Бойко докладно розповість про схвалені рішення і шляхи їх втілення у галузі.

Ліки закуповує... МНС

Зачепив Микола Азаров і тему модернізації медицини. Гнітюче враження на нього справляють медичні заклади як у шахтарських містечках, так і в аграрній глибинці. «Це просто сором для європейської держави ХХІ сторіччя», — з болем у душі зауважив він.

Обраний курс на модернізацію галузі, зведення нових лікарень, діагностичних центрів, амбулаторій сімейної медицини має, на переконання Прем’єра, одну мету: «Буквально через п’ять років кожна людина, де б вона не жила, отримає медичну допомогу абсолютно нової якості». 

Однак п’ять років — це досить довго. Люди ж бо хворіють зараз. У багатьох є потреба у щоденному лікуванні. Вакцини ж, приміром, потрібні до епідемій, а не після подолання їх наслідків. А стан справ із забезпеченням ліками, за словами Миколи Азарова, у нас не просто поганий, а неприйнятний. І це тоді, коли повністю надано необхідне фінансування на державну закупівлю медпрепаратів. Минуло більш як півроку, а МОЗ досі не спромоглося закупити необхідні певним категоріям хворих ліки. Зокрема тим, хто страждає на гемофілію.

«Міністерство не впоралося зі своїми обов’язками!» — жорстко констатував глава уряду. Оскільки у країні виникла така надзвичайна ситуація, то й вихід із неї доручено шукати відповідному міністерству. Виявляється, ще в понеділок, на спеціальному засіданні Кабміну, керівника відомства Віктора Балогу було зобов’язано напряму зв’язатися з виробниками і забезпечити постачання необхідної номенклатури впродовж двох тижнів. А причини блокування закупівлі ліків вивчає урядова комісія на чолі із першим віце-прем’єр-міністром — міністром економічного розвитку й торгівлі Андрієм Клюєвим.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ 

  • Про  утворення територіальних органів Державної інспекції з питань праці (постанова Кабінету Міністрів);
  • Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів з реалізації Державної цільової економічної програми «Ядерне паливо України» (постанова Кабінету Міністрів);
  • Про утворення територіальних органів Державного агентства земельних ресурсів (постанова Кабінету Міністрів);
  • Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству надзвичайних ситуацій на 2011 рік (розпорядження уряду);
  • Про затвердження плану заходів з проведення у 2011 році Всеукраїнського тижня права (розпорядження уряду). 

Відеоінформацію взято із сайту kmu.gov.ua