ПІДСУМКИ

 У 2010 році всі галузі економіки на Полтавщині розвивалися збалансовано

"Унікальність Полтавської області в тому, що у нас збалансовано розвиваються всі галузі економіки - сільське господарство, промисловість (Кременчуцький вузол), машинобудування, добувна і переробна галузі. Завдяки цьому вдається забезпечувати наповнюваність бюджетів", - заявив голова Полтавської облдержадміністрації Олександр Удовіченко, підбиваючи підсумки минулого року.

Так, лише за 11 місяців зростання промислового виробництва на Полтавщині становило 114,6%. Зокрема, Крюківський вагонобудівний завод реалізував з початку року продукції на 3,8 млрд грн, що вдвічі більше, ніж за відповідний період 2010 року. А з конвеєрів АвтоКрАЗу за цей час зійшло автомобільної техніки на 502 млн грн - усемеро більше, ніж роком раніше!

Завод Полтавахіммаш випустив 611 вагонів-цистерн для перевезення скрапленого газу та світлих нафтопродуктів на 309 млн грн (це втричі більше, ніж торік). З перевиконанням планових завдань працювали Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат, уся продукція якого йде на експорт, і Полтавський тепловозоремонтний завод. Ударними темпами споруджується на теренах краю і комбінат Ворскла-Сталь, вартість будівництва якого сягає 7 млрд грн. Коли він стане до ладу, його потужність становитиме 3 млн т сталі на рік! Тобто вироблятиме 10% усієї української сталі. А це будуть додаткові стабільні надходження в обласний бюджет. До речі, за 11 місяців він був наповнений на 102,9% до завдання.

Окрім того, торік Полтавщина стала третьою областю в Україні за валом виробництва зернових та зернобобових культур, зібравши 2,9 млн т, і першою - за кількістю великої рогатої худоби. Значно більше, ніж 2009 року, тут було вироблено молока, м'яса і яєць, закуплено сільгосптехніки, особливо тракторів і комбайнів. А Глобинський м'ясокомбінат сьогодні є лідером в Україні за кількістю свинопоголів'я, на 65% забезпечуючи виробництво продукції власною сировиною. Як підкреслив Олександр Удовіченко, обласна влада робить усе від неї залежне, аби ця позитивна тенденція у тваринництві зберігалася і надалі.

За його інформацією, 2010 року ударно спрацював і будівельний комплекс Полтавщини, виконавши робіт на понад 2,1 млрд грн, що на 15,8% більше, ніж за відповідний період 2009 року. Спостерігається зниження напруженості і в фінансовому секторі. Зміцнюється довіра до банків, відновлюється кредитування національної економіки. Лише у січні-жовтні 2010 року надано 9,2 млрд грн кредитів, або на 12% більше, ніж рік до цього. Стабілізується ситуація і в інвестиційній сфері: на 28,2% збільшилися капіталовкладення у сільське господарство, майже втричі - у будівництво. Вперше за останні півтора року досягнуто зростання прямих іноземних інвестицій на понад 45 млн дол. США. Значну увагу влада приділяє активізації інноваційної діяльності в області, як одній із важливих складових реформування економіки.

За останні місяці простежується тенденція стабілізації цін майже на всі продукти харчування. Це стало можливим у тому числі й за рахунок державного регулювання, а також підписання меморандумів порозуміння з хлібопекарськими, молокопереробними підприємствами, фармацевтичними компаніями області. Реальна зарплата з початку року зросла майже на 14%. Вдалося суттєво скоротити борги із зарплат тощо. За звітний період щомісяця підвищувалися і вчасно виплачувалися пенсії, середній розмір яких сягнув 1043 грн. За цей час відновлено роботу 26 ясельних груп та 27 дитсадків, а до кінця 2010-2011 навчального року планується поновити ще вісім. В Україні це найкращий результат.

За програмою "Шкільний автобус", яка діє на Полтавщині, для шкіл Глобинського, Семенівського, Карлівського, Миргородського, Полтавського, Великобагачанського та Новосанжарського районів закуплені нові автобуси. Наразі в області нараховується 158 "шкільних автобусів", що обслуговують 60% учнів сільської місцевості, з них 112 -придбані за кошти районних бюджетів, спонсорських та інших джерел фінансування. Інші школярі добираються транспортом АТП, агрофірм, приватних перевізників. У найближчих планах обласної влади - придбати для потреб школярів щонайменше ще 40 автобусів.

"З огляду на зроблене, маємо надію, що і 2011 рік буде стабільним. А рівень життя полтавчан покращиться", -підсумував очільник області.