Попри певне нагнітання ситуації в інформаційному просторі напередодні минулих вихідних, столиця пережила 14 і 15 грудня досить спокійно. Як і анонсували, в Києві відбулося дві масові акції: у неділю на Майдані Незалежності знову зібралася велика кількість опозиційно налаштованих громадян (за різними даними, до 200 тисяч), а Європейську площу зайняли прихильники чинної влади (до 50 тисяч). Утім, незважаючи на розбіжність поглядів, між мітингувальниками не зафіксовано жодних сутичок чи протистояння. Утрималися від силових акцій і загони правоохоронців та внутрішніх військ, хоч в Інтернеті поширювалася інформація про можливі провокації аж до спланованих терактів із застосуванням вибухівки. Одне слово, вияви істерії, адже нічого подібного, на щастя, не сталося.

Посада не врятує

Щоправда, в суботу вибухнула інша «бомба» — інформаційна.  Генеральна прокуратура оприлюднила перші дані розслідування подій на Євромайдані 30 листопада — 1 грудня. На цю інформацію оперативно відреагував Президент. Так, глава держави Віктор Янукович відсторонив від посад заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Володимира Сівковича та голову Київської міської державної адміністрації Олександра Попова за клопотаннями Генеральної прокуратури у зв’язку з підозрою у причетності зазначених посадових осіб до порушення конституційних прав громадян, котрі 30 листопада 2013 року перебували на столичному Майдані Незалежності.

Президент висловив сподівання, що Генеральна прокуратура об’єктивно та всебічно проведе розслідування цих подій і запропонує суспільству конкретні юридичні заходи реагування на допущені протиправні дії. Глава держави також запропонував правоохоронним органам провести розслідування відкрито і прозоро та поставити нарешті крапку в цьому болючому питанні. При цьому Віктор Янукович звернув увагу, що для жодних посадових осіб держави не повинно бути винятків у питаннях відповідальності за вчинення незаконних дій, ідеться у повідомленні прес-служби Президента.

Домашній арешт для початку

Докладніше про хід розслідування на прес-конференції розповів Генеральний прокурор Віктор Пшонка. За його словами, до розгону Євромайдану причетні заступник секретаря РНБО Володимир Сівкович, голова КМДА Олександр Попов, начальник Київської міліції Володимир Коряк та його заступник з громадської безпеки Петро Федчук.

«Перші результати розслідування дають нам право говорити, що у кабінеті начальника ГУ МВС у місті Києві перебував заступник секретаря РНБО Володимир Сівкович і голова КМДА Олександр Попов. Саме вони, за даними слідства, схиляли його (Коряка) до застосування сили», — сказав Генпрокурор.

Він зазначив, що спочатку Сівкович перебував у службовому кабінеті Попова, звідки вони телефонували Корякові, а потім обидва приїхали до нього. «Володимирові Сівковичу та Олександрові Попову було вручено повідомлення про підозру у скоєнні злочину за ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень) КК України. Мною внесено подання про відсторонення вказаних осіб від обійманих посад... Усім цим чотирьом особам найближчим часом буде обрано запобіжний захід. Процесуальні керівники вже підготували документи для суду на обрання ним запобіжного заходу «домашній арешт», — повідомив Віктор Пшонка.

Крім того, Генпрокурор зауважив, що за дії «Беркута» відповідав керівник Київської міліції Коряк, якого 1 грудня наказом міністра внутрішніх справ було відсторонено від виконання службових обов’язків, а також за дії спецпідрозділу відповідав його заступник Федчук. «У нас є всі записи переговорів, слідством вони вилучені і детально вивчені, а також записи, надані народним депутатом Анатолієм Гриценком. Все це нами встановлено, слідство триває», — поділився інформацією Віктор Пшонка.

Питання розслідування вищезгаданих подій стало предметом розмови під час зустрічі Президента Віктора Януковича з членом Сенату США, членом Комітету в закордонних справах Джоном Маккейном та членом Сенату США, головою підкомітету з європейських питань Комітету в закордонних справах Крістофером Мерфі.

Глава держави вкотре підкреслив незмінність євроінтеграційного курсу України, а також вірність національним інтересам своєї країни. Віктор Янукович запевнив, що влада зробить усе можливе для забезпечення права громадян на мирні демонстрації, а також для проведення чесного та прозорого розслідування подій 30 листопада 2013 року на Майдані Незалежності у Києві. Сторони домовилися продовжити діалог.