Надзвичайна подія, в якій загинуло двоє працівників управління Державної служби охорони під час виконання службових обов’язків, трапилася в Харкові. Приблизно о 18.20 неподалік ломбарду в супермаркеті «Клас», що на вулиці Командарма Корка, невідомий напав на інкасаторів. В автомобілі «Hyundai Tucson» сріблястого кольору перебувало троє осіб, які вже закінчили інкасацію і збиралися від’їжджати. Злочинець, що був на вулиці, почав стріляти з автомата. Водія машини було вбито на місці. Другого інкасатора нападник узяв у заручники, сів за кермо службової автівки і зник з місця події.

Приблизно через дві години машину з проколотими шинами, слідами від куль та тілом вбитого співробітника ДСО виявили на окружній дорозі поблизу  селища Липці. Очевидно, злочинець рухався у бік кордону з Росією. За версією міліції, ймовірно, в цій точці на нього чекав спільник на іншій машині.

Як поінформували у відділі зв’язків з громадськістю ГУ МВС України в Харківській області, «з огляду на раптовість та зухвалість, з якою діяли нападники, двом співробітникам міліції лише ціною власного життя вдалося врятувати експедитора ломбарду, який перебував під охороною і в результаті залишився неушкодженим».

Цю подію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками складу злочинів, передбачених ч. 4 ст. 187 (розбій), пп.1,6 ч.2 ст. 115 (умисне вбивство) та ст. 348 (посягання на життя працівника правоохоронного органу під час виконання ним службових обов’язків) Кримінального кодексу. Працівники харківської міліції вживають заходів щодо встановлення та затримання осіб, причетних до скоєння тяжкого злочину.

Збитки від пограбування інкасаторського автомобіля, за оцінками власників ломбарду, становлять 250–300 тисяч гривень грошима і коштовностями. Про це повідомив начальник Головного управління МВС України в Харківській області Олег Демченко. За його словами, точніша сума буде відома пізніше. У покинутій машині в інкасаторській сумці виявили близько 100 тисяч гривень. Також Олег Демченко поінформував, що фахівці, які ведуть розслідування, призначили низку експертиз, що повинні надати відповідь, чи пов’язаний цей злочин з нападами на інкасаторів, які сталися в Харкові в 2001–2009 роках.

Також експертизи мають підтвердити дані очевидців і камер спостереження про те, що нападник був один. Третя людина, яка перебувала в інкасаторській машині під час нападу, за словами начальника облуправління міліції, поранень не зазнала і проходить у справі як свідок.

Про сам хід слідства, з огляду на його таємницю, правоохоронці поки що не розповідають. А ось ветерани карного розшуку охоче діляться думками щодо «харківських стрільців». Вони вже згадали про версії, які розробляла раніше міліція у рамках попередніх епізодів розстрілу інкасаторів у Харкові. Один з учасників дискусії, що розгорнулася в Інтернеті, нагадав, що після першої «ходки» з обрізом злочинці стріляли вже із захоплених трофейних автоматів інкасаторів. «Але чомусь із саморобними набоями, де в кулях використовували сердечник з голчастого підшипника», — пише колишній опер. Він також повідомляє, що була версія, згідно з якою «це російські спецслужби начебто «практику» у нас проходять. У матеріалах є непряме підтвердження цього».

Інформацію про унікальні набої «харківських стрільців» підтверджує й інший співрозмовник. «Так робили бронебійні кулі, — пише він. — Дивно, що не заклинювало автомат. Хоч якщо стріляли поодинокими, то не дивно. Але майстер — спец у цій справі, а для налагодження виробництва потрібні тривалий відстріл і відповідна база. Про такі набої чув від росіян щодо подій під час першої чеченської війни».

Професіонали-відставники карного розшуку дотримуються думки, що балістична експертиза підтвердить, що кулі автомата Калашникова, які забрали життя співробітників ДСО 28 листопада, також випущено із зброї, вже «засвіченої» під час попередніх розстрілів інкасаторів у Харкові.