У публікації «Урядового кур’єра» від 25 жовтня «Чумацька хата знову оживе» ми розповідали про те, що розібрану недавно унікальну пам’ятку в Моринцях на Черкащині, яку використовувати для туристичного огляду стало небезпечно, збираються реконструювати. Як повідомив тоді голова облдержадміністрації Сергій Тулуб, її вирішено розібрати згідно з погодженим зі спеціалістами проектом та відтворити знову за старим зразком.

Разом з тим під час перевірки обставин демонтажу хати чумака в селі Моринці Звенигородського району Генеральна прокуратура України виявила порушення законодавства з боку керівництва Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» та посадовців Міністерства культури України. Про це сказав Генеральний прокурор Віктор Пшонка під час засідання Громадської гуманітарної ради при Президентові України.

Зазначалося, що до перевірки, яка проходить за дорученням Президента, залучено фахівців Міністерства культури та Державної архітектурно-будівельної інспекції.

Зокрема, зауважив Віктор Пшонка, всупереч вимогам закону України про регулювання містобудівної діяльності, керівник заповідника розпочав реконструкцію чумацької хати без реєстрації відповідної декларації в Інспекції Держархбудконтролю. Водночас, за його словами, Міністерство культури досі не вирішило питання щодо наявності підстав для внесення хати чумака до переліку об’єктів культурної спадщини. Це явне порушення закону України про охорону культурної спадщини.

Невизначеним залишається право власності на згаданий об’єкт. Крім того, зазначив Генпрокурор, сама будівля розташована на земельній ділянці, яка на праві постійного користування належить Національному заповіднику, а об’єкт нерухомості перебуває на балансі сільської ради. Тобто справжнього господаря в хати досі немає.

Вивчаючи й інші питання правового характеру та обставини демонтажу пам’ятки, як повідомила прокуратура Черкаської області, встановлено, що внаслідок зловживання службовим становищем співробітники Міністерства культури України та Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» знищили об’єкт культурної спадщини «Чумацьку хату» (1816 року). Після перевірки міністр культури Леонід Новохатько звільнив генерального директора Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» Олександра Комаренка, який обіймав цю посаду з 2011 року.

Прокуратура області розпочала кримінальне провадження за ознаками правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 298 (умисне незаконне знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини), ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки). Нині досудове розслідування триває.

Автентику старої хати спочатку обіцяли відновити до ювілею Кобзаря. Для цього навіть пронумерували кожен розібраний елемент. Уже встановили новий фундамент. Однак нині роботи припинено. Та й, за словами керівників заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка», коштів на реставрацію поки що не виділено, хоч і обіцяють 300 тисяч з обласного бюджету. Сподіваються на кошти спонсорів, однак і їх не видно. Скільки ж коштуватиме весь новий етнографічний комплекс, який планували побудувати в Моринцях, сказати не можуть. У всякому разі оптимістична обіцянка обласної влади незабаром завершити реставраційні роботи, аби замість аварійної та занедбаної хати мати відреставровану будівлю й туристичний комплекс, який передаватиме дух епохи та побутові умови людей, що жили за часів Тараса Шевченка, очевидно, здійсниться не так швидко.

Тим часом нині і в самих Моринцях ще чимало проблем, зокрема з благоустроєм, дорогами. Їх би вирішити хоча б до ювілею Кобзаря, бідкаються у сільській раді…