Я звільнився з попередньої роботи, бо там не платили зарплату. Зараз, через півроку, виплачують, але без індексації. Чи на цю суму поширюється індексація?

Микола ПАЛАМАРЧУК, Миколаївська область

Консультує Альона РОМАНОВА,
голова правління ГО «Кримська правова коаліція»,
член Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги

— Індексація грошових доходів населення (у тому числі зарплати) відбувається на підставі Закону «Про індексацію грошових доходів населення». Індексація проводиться у разі, коли величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації, який встановлюється в розмірі 101%. В 2013 році індекс споживчих цін не перевищив встановленого рівня, тому індексація зарплати не проводилася.

У вашому випадку, якщо ви звільнилися і з вами досі не провели розрахунок, ви маєте право на компенсацію за несвоєчасно проведений розрахунок. В разi невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звiльненому працiвниковi сум у строки, при вiдсутностi спору про їх розмiр пiдприємство, установа, органiзацiя повиннi виплатити працiвниковi його середнiй заробiток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

Шановні читачі «Урядового кур’єра»! Якщо ви хоч ете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте у юриста», ви можете надіслати його за адресою: 01008, м. Київ, вул. Садова,1, редакція газети «Урядовий кур’єр» або на електронну скриньку az@ukcc.com.ua