НАУКОВІ РОЗРОБКИ

Протягом двох днів у Таврійському національному університеті ім. В. Вернадського працював Ярмарок інноваційних технологій

Цей захід, започаткований  з ініціативи голови Радміну Криму Анатолія Могильова, проводиться вже втретє і ставить за мету допомогти підприємствам, науковим установам і закладам, що виробляють інноваційну продукцію, знайти спільну мову  з бізнесом. Свої новітні конкурентоспроможні  товари та послуги, виробниче обладнання представили понад 30 наукових установ, організацій і підприємств, а також вищих навчальних закладів Криму. Пропозиції розробників охоплювали значну кількість напрямків — від сільського господарства до санаторного комплексу. Тішить і те, що запропоновані новинки мають на меті зробити життя людини якісним, економним, а її діяльність — безпечною.

Зокрема, гостей заходу зацікавили представлені на виставці електромобілі. Вони виявилися надзвичайно зручними у користуванні та з широким спектром застосування в різних галузях. На них можна і в полі попрацювати, і туристів покатати чи з родиною поїхати на прогулянку.  Не менше уваги привернув і незвичний за формою тракторець, представлений підприємством «Кримагросервіс». Щоправда, машину розробили запорізькі спеціалісти, але кримські підприємці вирішили презентувати її, щоб поділитися напрацюваннями і позитивними відгуками.

Такі електромобілі можна використовувати для сімейних прогулянок та як таксі в екологічних зонах. Фото автора

«Таких машин  на півострові дві, вони працюють на полях Кіровського району та в Керченському регіоні, — розповідає представник підприємства. — Машина зручна у використанні й досить економна. На гектар обробленої землі витрачає лише 200 грамів дизпалива, в той час як трактори радянського зразка, яких на наших полях працює ще чимало, на таку площу потребують 2—4 літри палива». Також ця машина не завдає шкоди рослині, оскільки під час внесення добрива колеса її не травмують. Не менш цікавими були пропозиції Сімферопольського моторного заводу, що спеціалізується на електрозварювальному обладнанні. Але найбільше вони пишаються розробленими геліосопалювачами, які виробляють тепло з відпрацьованого машинного мастила. Такій обігрівач надає можливість без відходів обігрівати СТО, гаражі-ангари для машин. Аналогів такого обладнання в Україні немає, а європейське у рази дорожче, ніж наше. 

Потурбувалися новатори і про безпеку, економічність та екологічність нашого житла: запропонували будувати домівки з екологічно чистої сировини — соломи. «Завдяки високій температурі у соломі виділяється клейковина, після чого під тиском вона спресовується, — розповів Дмитро Черних про новий будматеріал. — Він стійкий до вогню, його не гризуть миші, а ще з таких блоків можна звести будинок за три доби».

Свої ідеї безпечного житла презентувала і Кримська експертна рада з оцінки сейсмічної безпеки і прогнозу землетрусів. Вона представила нову методику оцінки стійкості багатоповерхових споруд з урахуванням сейсмічної активності півострова. Нею вже скористалися під час будівництва 10 об’єктів. Представники наукового об’єднання зауважили, що ця нова система розрахунків для півострова вкрай важлива, оскільки стандарти, які використовують в Україні, не підходять за параметрами Криму.

Завершив роботу ярмарку «круглий стіл», на якому провідні кримські вчені та представники влади обговорили питання подальшого пошуку нових підходів, що сприятимуть підвищенню конкурентоспроможності Кримського регіону. Жвава розмова розгорнулася і навколо теми, що стосувалася  впровадження новинок у різні галузі автономії та посилення активності промислових підприємств щодо пошуку інноваційних рішень. «Сьогоднішній захід доводить, що економіка Криму може не тільки набувати — вона може створювати інновації. Розвиток нашого регіону безпосередньо залежить від того, наскільки ми використовуємо свої можливості», — підсумувала роботу виставки перший заступник міністра з економрозвитку та торгівлі автономії Ірина Прохоренкова.