Тривалий процес реалізації проекту «Програма інвестицій та розвитку системи водопостачання та очищення води в м. Запоріжжя» успішно завершився з погашенням КП «Водоканал» останнього траншу за кредитом ЄБРР, який підприємство отримало на модернізацію ще у 1999 році.

Позику погасили повністю

З нагоди завершення проекту до Запоріжжя приїхали директор департаменту муніципальної та екологічної інфраструктури ЄБРР Лін О’Грейді, керівник сектору інфраструктури та енергетики в Україні ЄБРР Марк Магалецький, генеральний консул Республіки Польща в Донецьку Якуб Волонсевич, генеральний консул Федеративної Республіки Німеччина в Донецьку Детлеф Вольтер, представники Посольства США, начальник управління водопровідно-каналізаційного господарства Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Сергій Дзезик, представники банківських установ.

Гості відвідали Центральні очисні споруди №1 і Дніпровську водонапірну станцію №1, де відбулися найвідчутніші позитивні зрушення.

Виконуючий обов’язки генерального директора КП «Водоканал» Павло Узунов нагадав, що мережа водопостачання у Запоріжжі, яка бере початок від водоводу фортеці Олександрівськ і вже перейшла 120-річний віковий рубіж, потребувала значного технічного і технологічного оновлення. Проблема забезпечення високоякісною питною водою населення обласного центру загострилася у 1990-ті. Та на той час власних коштів на проведення широкомасштабної реконструкції у КП «Водоканал» не було. Підприємство потребувало фінансових ресурсів для реалізації проектів. Серед них припинення скидання неочищених стоків у Дніпро на ЦОС №1, реконструкція ДВС №1 для удосконалення очищення води, заміна обладнання на 13 насосних станціях для зниження споживання електроенергії, заміна ділянок мереж із закупівлею обладнання для безтраншейного прокладення трубопроводів, встановлення приладів обліку на мережах водопостачання.

Усього для реалізації Програми інвестицій та розвитку системи водопостачання та очищення води в м. Запоріжжя залучили 42,5 мільйона доларів США. З них 28 мільйонів — кредит ЄБРР. Надавали його на 15 років (ще 9,3 мільйона доларів — власні кошти «Водоканалу», 1,1 мільйона доларів — від організацій-донорів, ще 1,1 мільйона доларів отримано за програмою TACIS, долучився і міський бюджет Запоріжжя).

— 1999 року ця кредитна угода була дуже вигідною для підприємства, оскільки вітчизняні банки не видавали подібних кредитів на тривалий термін і під невисокий відсоток, — зазначив Павло Узунов. — Нині ж усі умови кредитної угоди з ЄБРР КП «Водоканал» виконало. У лютому 2014-го підприємство погасило останній транш кредиту.

Запорізький водоканал — підприємство з технологіями європейського рівня. Фото надане автором

Тепер Дніпро  не забруднюють

Як підтверджують фахівці, завдяки реконструкції ЦОС №1 повністю припинено скидання у Дніпро на лівобережжі Запоріжжя неочищених стоків (до того в річку потрапляло близько 80 тисяч кубометрів неочищених стоків на добу). Під час реконструкції ДВС №1 було замінено обладнання, вдосконалено систему очищення води. Уперше в Україні впроваджено технологію очищення води із застосуванням сульфату амонію, що дало змогу втричі скоротити використання хлору для знезараження води. Завдяки застосуванню знезаражувального дрібного хлорування з одночасною амонізацією вдається досягти утворення хлорорганічних сполук кількістю, вдвічі меншою за допустиму норму.

У результаті заміни насосного та електротехнічного обладнання на 13 насосних станціях (5 водопровідних і 8 каналізаційних) економія електроенергії вже в перший рік реалізації проекту становила 29,11 мільйона кВт/год. З 2000-го підприємство майже удвічі знизило обсяги споживання електроенергії.

У межах виконання контракту замінено понад 28 кілометрів мереж, закуплено обладнання для проведення відновлення мереж безтраншейним методом (без розкопування трубопроводів). Встановлено понад 500 приладів обліку на мережах, на вводах в житлові будинки тощо.

Найважливішими результатами реалізації програми стало досягнення значного екологічного ефекту в результаті припинення скидів забруднених стічних вод у Дніпро. Так, кредитну угоду «Програма інвестицій та розвитку системи водопостачання та очищення води в м. Запоріжжя» між ЄБРР і КП «Водоканал» було успішно реалізовано за всіма п’ятьма основними напрямами.

— Модернізація дала змогу досягти технічних і екологічних результатів, — підтвердив Запорізький міський голова Олександр Сін. — Нам вдалося фактично вдвічі скоротити споживання електроенергії, зменшити скидання забруднювачів у навколишнє середовище, збільшити якість питної води.

Спільний проект ЄБРР із запорізьким КП «Водоканал» став першим в Україні таким широкомасштабним. Досвід його успішної реалізації стане у пригоді під час розв’язання різноманітних соціальних проблем і впровадження інфраструктурних інновацій в інших населених пунктах України, вважають партнери.

На думку заступника голови Запорізької обласної державної адміністрації Петра Гончарука, запорукою успіху стала насамперед спадкоємність спрямованості місцевого самоврядування на розв’язання нагальних інфраструктурних завдань. Зміна очільників міської ради протягом 15 років не гальмувала реалізації проекту.

Як в умовах кризової економічної ситуації вдалося успішно погасити кредит у зазначений термін? Керівник КП «Водоканал» Павло Узунов вбачає кілька складових.

— Хочу подякувати нашим абонентам, які, попри складні фінансові умови, свідомо оплачують послуги. Це те, що нам допомогло цей кредит погасити, — зазначив він. — Відбулися певні позитивні зрушення і на самому підприємстві. У процесі реформи провели оптимізацію системи управління, яка дала економічний ефект. Зокрема завдяки оптимізації управлінських функцій і скороченню управлінського апарату вдалося отримати значну економію фонду оплати праці.

На думку Марка Магалецького, керівника сектору інфраструктури та енергетики ЄБРР в Україні, чи не найважливішим результатом проекту стала якісна зміна в роботі й житті підприємства.

— Ні для кого не секрет, що галузь комунального господарства у складному становищі. Відвідавши «Водоканал», ми переконалися, що це підприємство з технологіями європейського рівня. Можна переконатися, що водопостачання в хороших руках, — зазначив М. Магалецький.

Запоріжжя зарекомендувало себе надійним партнером, вважають представники ЄБРР, тому банк готовий до подальшої співпраці з ним.

— Наша мета — реалізовувати проекти, які поліпшують життя в містах, — зазначила директор департаменту муніципальної та екологічної інфраструктури ЄБРР Лін О’Грейді. — Сьогодні ми побачили, наскільки продуктивною була наша співпраця, і тому із задоволенням братимемо участь в інших проектах Запоріжжя, пов’язаних з водоочищенням та іншими сферами.