ДОСТУПНЕ ЖИТЛО

На Миколаївщині енергоощадні будинки за програмою «Власний дім» зводять упродовж 8—9 місяців

За останні роки на Миколаївщині пожвавилося житлове будівництво. Спеціалісти зазначають, що основні чинники активності будівельників — державні ініціативи зі зведення доступного житла та ідеї іпотечного кредитування, які знайшли розуміння і серед громадян, і серед девелоперів. Також завдяки новим програмам набули нового життя будинки-довгобуди.

Нехай люди не переймаються

У рамках реалізації програми доступного житла торік здано в експлуатацію 64-квартирний житловий будинок на вул. Архітектора Старова, 14-а у Миколаєві загальною площею у 4260 квадратних метрів. На сьогодні вже майже 60 родин, що живуть в області, стали власниками таких квартир. Ще понад 20 сімей подали повні пакети документів для участі у програмі щодо здешевлення вартості іпотечних кредитів. Будівельники області готові забезпечити всіх охочих новими сучасними комфортними квартирами.

За підсумками 2012 року в області всього введено в експлуатацію 120,409 тисяч квадратних метрів житла (564 будівлі), що на 1,2% більше, ніж 2011-го. Це дало змогу торік забезпечити житлом 820 сімей. Основна частка введеного житла — в Миколаєві: 62,082 тисяч квадратних метрів. Майже втричі збільшилася кількість введених квадратних метрів у містах Первомайськ та Южноукраїнськ.

Як розповів «Урядовому кур’єру» перший заступник голови Миколаївської облдержадміністрації Геннадій Ніколенко, раніше громадянин, який брав участь у кредитуванні за програмою «Доступне житло», що фінансується за рахунок коштів держави, повинен був нести відповідальність за сплату 16% банку (хоч повинен погашати лише 3%). «У результаті переговорів позичальника, тобто учасника програми, із цього процесу виключили. Тож тепер він сплачує лише свої 3%, і його не стосується, розрахувалася держава з банком чи ні», — зазначив він.

В області розвиваються й інші державні програми. Одна з них у підпорядкуванні регіонального відділення Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, яка передбачає пільгове кредитування молодих сімей під 3% річних. Друга — за схемою «70 на 30%», коли держава компенсує меншу частину тіла іпотечного кредиту.

Проте, мабуть, найцікавіша програма «Власний дім» для зведення  приватного будинку, на яку держава надає суму до 200 тисяч гривень. З огляду на це Кабінет Міністрів ухвалив рішення внести у програму іпотечного кредитування також сільських забудовників. Відтепер їм можна брати іпотечний кредит на нове будівництво, але площа житла не повинна перевищувати 94 квадратних метри.

Гарантія такого будинку становить 50 років. Фото з сайту ooo-master.com

Нові технології в будівництві підходять усім

З огляду на те, що традиційними методами будинок зводять близько двох років, в облдержадміністрації на початку цього року провели нараду із забудовниками та потенційними клієнтами. На ній презентували технологію збірних щитових будинків, що має високий технологічний рівень. Будинки зводять за 8—9 місяців з усіма енергоощадними технологіями, їхня гарантія —  50 років.

Обласна влада розраховує, що першими мають зацікавитися саме сільські забудовники. Щоб підвищити інтерес до державних програм і активізувати програму іпотечного кредитування на селі, голова обласної державної адміністрації Микола Круглов надав доручення розглянути можливість компенсації початкового внеску. На сесії обласної ради торік у грудні було прийнято рішення, що співробітникам обласних комунальних закладів освіти та охорони здоров’я перший  внесок — 25% — компенсуватимуть з обласного бюджету. Для цього передбачено виділити два мільйони гривень. Уже розглядають варіант будівництва житла  для лікарів Об ласного протитуберкульозного диспансеру в с. Сливине та для лікарів Березанського району в недобудованому приміщенні районної лікарні.

«Нині шість об’єктів в області «пройшли» міжвідомчу комісію з будівництва доступного житла.  На розгляді ще два будинки, що були в стані тривалої консервації. Але виникає інша проблема: житлове будівництво в Миколаєві йде дуже високими темпами, активно продається житло в масиві Ліски-2 за реалізаційною ціною 5800 гривень за квадратний метр.

 Ми продовжуємо працювати, щоб забезпечити населення доступним житлом. Нині в Миколаєві реалізується три проекти, зокрема подальше будівництво житлового комплексу компанією «Парадіз», будівництво проектів Домобудівного комбінату», — зазначає Геннадій Ніколенко.

Звісно, існує чимало проблем. Одна з них стосується того, що за програмою «Доступне житло» прописано часткову компенсацію забудовникам з місцевого або державного бюджету у разі відсутності підведення інженерних мереж до будинку. Але квартири, що їх реалізують в обласному центрі, розташовані в будинках, під зведення яких землю відводили як для будівництва комерційного житла.

Згідно з чинним законодавством, на майданчик для будівництва доступного житла повинні бути підведені зовнішні мережі. Як запевнили в облдержадміністрації, тривають перемовини з міськвиконкомом  Миколаєва і найближчим часом ці майданчики буде винесено на конкурс з будівництва доступного житла.