Головним підсумком позачергової другої сесії VI Курултаю кримськотатарського народу, яка пройшла 29 березня у Бахчисараї, стало оголошення про початок політичних і правових процедур щодо створення національно-територіальної автономії кримськотатарського народу на його історичній території — у Криму. Після обговорення та внесення поправок відповідну постанову підтримала більшість делегатів. Однак у тексті документа не зазначається, у складі якої країни пропонують створити таку автономію. Звернення із закликом підтримати право кримськотатарського народу на самовизначення адресоване ООН, Раді Європи, Європейському Союзові, ОБСЄ, Організації ісламської співпраці, народам, парламентам та урядам усіх держав. Утім, Курултай кримськотатарського народу розраховує, що Верховна Рада України відгукнеться на заяву однією з перших, про що голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив на брифінгу за підсумками засідання.

«Ми сьогодні у цій ситуації заявили про право кримськотатарського народу на самовизначення. Наше право на самовизначення — воно безперечне. Спираючись на міжнародні документи, ми очікуємо реакції парламентів і урядів держав. Я не сумніваюся в тому, що одним із перших, хто повинен визначитися і відгукнутися на наш документ, має бути парламент України», — наголосив Рефат Чубаров. Реакцію Верховної Ради України на заяву ймовірно можемо дізнатися вже сьогодні, адже у вівторок стартує черговий пленарний тиждень.

Водночас Рефат Чубаров не став прогнозувати, якою буде реакція на рішення Курултаю, зокрема, Росії. «Чи відгукнеться парламент Росії — я не знаю, чи відгукнуться парламенти інших суміжних держав — я не знаю», — сказав голова Меджлісу кримськотатарського народу.

У важкі часи кримські татари завжди збираються на Курултай. Фото Укрiнформу

Компроміс можливий?

У перебігу позачергової сесії Курултаю багато виступів було спрямовано проти дій влади Росії і на підтримку територіальної цілісності України. Делегати зазначали, що не можна переривати той зв’язок, що встановлювався упродовж двох десятків років з Україною.

Однак частина делегатів висловлювалася про необхідність налагодження співпраці з новою проросійською владою півострова. Делегати просили не називати це зрадництвом, оскільки, на їхню думку, незважаючи на ситуацію, що склалася, населення має свої поточні проблеми і питання, які необхідно вирішувати.

Зокрема, як зазначає Радіо «Свобода», про пропозицію стати віце-прем’єром в уряді сепаратистів повідомив на з’їзді бізнесмен і меценат Ленур Іслямов. Він — власник відомого своєю проукраїнською позицією кримськотатарського телеканалу АТР і громадянин Росії. За його словами, він зараз потерпає від серйозних утисків. Бізнесмен заявив, що готовий бути віце-прем’єром, але якщо на це дасть згоду представницький орган кримських татар. Щоправда, на Курултаї рішення щодо цього питання на голосування так і не поставили, але є ймовірність, що його у подальшому може ухвалити Меджліс.

Як відомо, упродовж останніх тижнів у Меджлісі обговорювали питання про вибір подальшої політики і поведінки кримських татар у сучасних умовах окупації. Без затвердження якихось принципових рішень було погоджено винести ці питання на Курултай. Очевидно, тепер Курултай після обговорення ухвалив запропоновану постанову і знову повернув вирішальну роль в ухваленні рішень до Меджлісу.

Делегати дізналися з перших вуст і про посередницьку місію президента Республіки Татарстан Рустама Мінніханова, який заявив з трибуни Курултаю, що готовий «організувати» зустріч із Володимиром Путіним. Голова Меджлісу пояснив, що зустріч потрібна для «обговорення актуальних питань». «Із ким же обговорювати, як з не президентом тієї країни, яка встановила тут своє правове поле», — сказав він, коментуючи інформацію про його ініціативу такої зустрічі.

Роль Джемілєва легко недооцінити

Уперше з часу відновлення 23 роки тому системи національного самоврядування кримських татар у Курултаї не брав участі лідер кримськотатарського народу — багаторічний голова Меджлісу Мустафа Джемілєв. Як відомо, народний депутат у суботу перебував у Європі, де зустрічався з керівництвом європейських структур і мав виступ у Європарламенті. Проте анонсоване включення по Скайпу так і не відбулося.

Учора лідер кримськотатарського народу виступив у Нью-Йорку на засіданні Ради Безпеки ООН, скликаному з ініціативи України та Литви.

Раніше Мустафа Джемілєв заявляв, що кримські татари планують провести свій референдум, результати якого і визначатимуть їхні подальші дії у Криму. Він додав, що питання референдуму до кінця не сформовано, але воно не суперечитиме українському законодавству.